28/1/10

Αλίεφ: Η ΕΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Gazprom

ο Nabucco έχει βαλτώσει λόγω καθυστερήσεων και διαφωνιών σε ζητήματα χρηματοδότησης, τιμολόγησης και πολιτικής.«Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός ο ηγέτης που θα προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Ποιος θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς φυσικού αερίου, με τους διαμετακομιστές; Ποιος θα αναλάβει το μάρκετινγκ για αυτό το φυσικό αέριο; Ποια θα είναι η τιμολόγηση;

Συνέντευξη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «να σοβαρευτεί» σχετικά με τον αγωγό Nabucco για να ανταγωνιστεί το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για το φυσικό αέριο της Κασπίας, τόνισε, όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε αργά χθες βράδυ στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ στο Νταβός στην Ελβετία, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Αζέρος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο Nabucco έχει βαλτώσει λόγω καθυστερήσεων και διαφωνιών σε ζητήματα χρηματοδότησης, τιμολόγησης και πολιτικής.

Μιλώντας για τον δυνητικό ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή, ο κ. Αλίεφ είπε ότι «αν μας προσφέρουν μια καλή τιμή και μας προσεγγίσουν με σοβαρότητα τότε μπορεί να γίνει. Οι πολιτικές δηλώσεις βλάπτουν τη διαδικασία. Δεν θέλουμε να βρεθούμε εν μέσω διαμάχης διαφόρων δυνάμεων που δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία».

Ο Αζέρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο όμιλος των εταιριών που εμπλέκεται στο πρόγραμμα Nabucco στερείται σαφούς ηγέτη που είναι σε θέση να προσελκύσει την αναγκαία χρηματοδότηση ή να διεξάγει συνομιλίες με χώρες-παραγωγούς ή χώρες-διαμετακομιστές. Ο ίδιος επεσήμανε, παράλληλα, ότι η συμμετοχή στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα South Stream ορισμένων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Nabucco «δημιουργεί ένα είδος αμφιβολίας». Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ουγγαρία συνεργάζονται με το πρόγραμμα South Stream ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Αυστρία.

«Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός ο ηγέτης που θα προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Ποιος θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς φυσικού αερίου, με τους διαμετακομιστές; Ποιος θα αναλάβει το μάρκετινγκ για αυτό το φυσικό αέριο; Ποια θα είναι η τιμολόγηση; Πολλές ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο κ. Αλίεφ.

Η Gazprom άρχισε φέτος να εισάγει ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες σχεδιάζει να διπλασιάσει στο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το 2010 και στα 2 δισεκατομμύρια το 2011. «Το πλεονέκτημα με τη Gazprom είναι ότι δεν έχουμε μεσάζοντες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


1 σχόλιο:

  1. Προφανώς δεν υπάρχει ηγέτης να διαπραγματευτεί, αφού η ΕΕ δεν είναι κοινό κράτος ούτε Ομοσπονδία (και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ), αλλά απλά μια οικονομική ένωση χωρών που ακολουθούν την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.