28/1/10

Στοχοποιούν τώρα την Πορτογαλία


του Γ. Δελαστίκ
Φαίνεται πως ήρθε η σειρά της Πορτογαλίας να μπει στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας και να υποστεί πιέσεις και επιθέσεις ανάλογες με αυτές που δέχθηκε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες. «Η κινδυνολογική ρητορική της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (σ.σ. πρόκειται για κόμμα της σκληρής Δεξιάς και Ακροδεξιάς που φέρει αυτό το όνομα που προκαλεί σύγχυση) Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, η οποία επέσειε το φάσμα μιας «χρεοκοπίας» της χώρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εκπορεύεται κατά μεγάλο μέρος τις τελευταίες εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διαφόρους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», έγραφε χαρακτηριστικά προχθές η γαλλική εφημερίδα «Μοντ».

Προ δύο εβδομάδων ο γνωστός μας πλέον οίκος Μούντι’ς προειδοποίησε καταστροφολογικά για δήθεν κίνδυνο «αργού θανάτου» της πορτογαλικής οικονομίας. «Πρέπει να εφαρμόσουν έναν πολιτικά δύσκολο προϋπολογισμό λιτότητας, αν θέλουν να αποφύγουν οι Πορτογάλοι μια ανελέητη επιδείνωση των επιπέδων υπερχρέωσής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του οίκου αυτού. Εχει προηγηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο ο οίκος Φιτς και ακολούθησε τον Δεκέμβριο ο Στάνταρντ εντ Πουρ’ς, απειλώντας την Πορτογαλία με υποβάθμιση της πιστωληπτικής ικανότητάς της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δημοσιοποιήθηκε χθες έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει απερίφραστα τη... μείωση τουλάχιστον κατά 10% των μισθών στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία!

Περιττό να τονιστεί ότι αυτές οι συνδυασμένες πιέσεις έπιασαν τόπο τελικά. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες μπορεί να ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας και να κυβέρνησε με ισχυρή δόση νεοφιλελεύθερων μέτρων την περασμένη τετραετία. Τον Σεπτέμβριο όμως επανεξελέγη με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας μέσω των δημοσίων επενδύσεων και αυτό θα ήθελε να εφαρμόσει, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Για να το κάνει αυτό, θα έπρεπε να στηριχθεί στους κομμουνιστές και το Μπλοκ της Αριστεράς που έχουν πάρει περίπου το 18% των ψήφων, δεδομένου ότι ο Σόκρατες ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, έχοντας πάρει μόλις 36,5%.

Υπό το κράτος της πίεσης όμως δείλιασε και αποφάσισε να καταρτίσει προϋπολογισμό λιτότητας και να στηριχθεί στη... Δεξιά! Κατέθεσε έτσι προχθές έναν προϋπολογισμό άγριας λιτότητας, που προβλέπει πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (τα συνδικάτα των οποίων εξήγγειλαν αμέσως πανεθνική απεργία για τις 5 Φεβρουαρίου), περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, μαζί με φορολόγηση ύψους 50% στα τραπεζικά μπόνους. Εννοείται ότι η Αριστερά που τον στήριζε είναι έξαλλη με τα μέτρα αυτά, τα οποία δεν προβλέπεται άλλωστε να έχουν θεαματικά αποτελέσματα πλην της περαιτέρω επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των Πορτογάλων εργαζομένων, το οποίο είναι ήδη το αισθητά χειρότερο όλων στην παλιά ΕΕ των «15».

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας που το 2009 ανήλθε στο 8,8% προβλέπεται από την κυβέρνηση της Λισαβόνας να πέσει στο 8,3% το 2010. Το δημόσιο χρέος, το οποίο επισήμως ανήλθε το 2009 στο 80% του ΑΕΠ, προβλέπεται από την Κομισιόν να ξεπεράσει το 91% τον χρόνο - δηλαδή 50% περισσότερο από όσο ήταν μόλις το 2007!

Γράφουμε δε «επισήμως», γιατί προ εικοσαημέρου προκλήθηκε πανευρωπαϊκός σάλος, όταν η πορτογαλική τράπεζα BPI παρουσίασε έκθεση βάσει της οποίας το δημόσιο χρέος της χώρας, αν συμπεριληφθούν σε αυτό τα χρέη δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών αυτοδιοίκησης και των αυτόνομων περιοχών των Αγορών και της Μαδέιρα, ανέρχεται ήδη στο 100% του ΑΕΠ!

Η κοινωνική κατάσταση στην Πορτογαλία είναι ήδη σε μαύρα χάλια, με την ανεργία να ανέρχεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο της με 9,6% κατά το 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση το 2010: θα προσεγγίσει το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Το πιθανότερο είναι πως η συμπαθής Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να περάσει μέσα από δύσκολες καταστάσεις και ίσως εκρηκτικές κοινωνικές εντάσεις, καθώς ο Σόκρατες φαίνεται να επιλέγει γραμμή κατάλυσης των τελευταίων υπολειμμάτων των κοινωνικών κατακτήσεων της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» του 1974.


Η ΗΓΕΣΙΑ
«Δεν θα γίνουμε σαν την Ελλάδα»


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ... «λιμοκοντόρου» επέδειξε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Φερνάντο Τεσέιρα ντους Σάντους παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Δεν θα γίνουμε σαν την Ελλάδα», ισχυρίστηκε, προκειμένου να γίνει πιστευτό ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2013. Αυτός, ως εκ της θέσεώς του, γνωρίζει ότι θα ήταν υπέροχο για την Πορτογαλία να μπορούσε να γίνει... Ελλάδα από οικονομική σκοπιά! Το ελληνικό ΑΕΠ ήταν το 2009 πάνω από 50% μεγαλύτερο από εκείνο της Πορτογαλίας, με τον πληθυσμό της χώρας μας να είναι ελάχιστα μεγαλύτερος του πορτογαλικού. Το 2005 μάλιστα ήταν μόνο 30% μεγαλύτερο, άρα η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα.
ethnos.gr



5 σχόλια:

  1. Για όποιον δεν το κατάλαβε, η Δύση καταρρέει!

    Και η "φτώχεια φέρνει γκρίνια".

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Φερνάντο Τεσέιρα ντους Σάντους παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Δεν θα γίνουμε σαν την Ελλάδα», ισχυρίστηκε
    Εμένα αυτή η φράση μου προκάλεσε θυμηδία και πολύ γέλιο γιατί μας υποτίμησε και γιατί μιλάει εκεί που τον παίρνει αντί να απαντήσει κατευθείαν στην πηγή. Ορίστε μας.. Μας την είπαν και οι Πορτογάλοι
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NA AGORASOUME PORTOGALIKA OMOLOGA DINONDAS TOUS ELLHNIKA OMOLOGA. AGORAZOUME 20 DIS PORTOGALIKA KAPAKI AFTI 20 ELLHNIKA MIA XARA SINALAGI ARKI H KENTRIKH TRAPEZA THS EE NA DEXTHI AFTA TA OMOLOGA GIA EGIISI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΠΩ Η ΓΚΡΗΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ;K

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτυχημενη η φωτογραφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.