29/1/10

Ο ασκός του Αιόλου


Του Σταυρου Λυγερου

Η υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης είναι ζωτικής σημασίας, αλλά καθόλου δεδομένη. Εάν επρόκειτο για τεχνοκρατική άσκηση, τα πράγματα θα ήταν απλά. Πίσω από τους αριθμούς, όμως, υπάρχουν άνθρωποι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αρκεί το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης να είναι καλοεπεξεργασμένο. Η μεταβλητή που κυρίως θα κρίνει την επιτυχία του ή όχι είναι πολιτική και αφορά τη διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης. Εάν οι διάφορες μειώσεις και περικοπές προκαλέσουν κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων και κοινωνική αναταραχή το εγχείρημα θα τιναχθεί στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά δημιούργησε προηγούμενο. Η υπόθεση πιλότος, όμως, είναι η εν εξελίξει διελκυστίνδα γύρω από το κλείσιμο των οδικών αρτηριών. Το πολιτικό διακύβευμα υπερβαίνει κατά πολύ το οικονομικό κόστος που θα είχε για τον προϋπολογισμό μια συμφωνία με τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, δοκιμάζεται η ικανότητα της κυβέρνησης να δρομολογήσει συντεταγμένη έξοδο από την κρίση. Είναι αλήθεια ότι ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Εάν, όμως, η κυβέρνηση μπει στο γνωστό παζάρι που κάθε χρόνο προκαλούν τα μπλόκα, θα έχει ακυρώσει στην πράξη το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης.

Δίνοντας έστω και ελάχιστα στους αγρότες, δεν θα έχει τη νομιμοποίηση να ζητήσει θυσίες από τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι αγρότες δεν θέλουν να φύγουν με άδεια χέρια, αλλά εάν καταφέρουν να αποσπάσουν κάτι, οι άλλες κοινωνικές ομάδες κατά πάσα πιθανότητα θα τους μιμηθούν. Θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους μέσα πίεσης για να αποτρέψουν ρυθμίσεις που τις θίγουν. Αντί για συλλογική προσπάθεια θα προκύψει συντεχνιακός κατακερματισμός. Οι εφοριακοί έχουν ήδη πάρει σειρά. Η κυβέρνηση, όμως, θα διαπράξει μοιραία λάθος εάν πιστέψει ότι για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη αρκεί η επίδειξη ανελαστικότητας. Η ανελαστικότητα, ακόμα και η πυγμή, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα μόνο εάν η κοινωνία πεισθεί: Πρώτον, ότι οι κυβερνώντες έχουν την ικανότητα να εγγυηθούν την υπέρβαση της κρίσης. Στο επίπεδο αυτό υπάρχει δικαιολογημένα σοβαρό έλλειμμα. Δεύτερον, ότι η κατανομή των βαρών θα είναι δίκαιη. Εάν τον λογαριασμό κληθούν να πληρώσουν πάλι κυρίως τα συνήθη «υποζύγια», εάν τα λαμόγια, οι αεριτζήδες και οι φοροφυγάδες ουσιαστικά ξαναμείνουν στο απυρόβλητο, κοινωνική συναίνεση δεν θα υπάρξει.


Επ’ αυτού, η ρητορική της κυβέρνησης είναι πλούσια, αλλά –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– οι πράξεις της είναι από φτωχές έως ανύπαρκτες. Μήπως ακούσατε κάποιο δραστικό μέτρο π.χ. για τις «οφσόρ» εταιρείες; Εάν ο συσσωρευμένος πλούτος από «μαύρο χρήμα» δεν μπορεί να προσδιορισθεί ευθέως, μπορεί να προσδιορισθεί εμμέσως από τεκμήρια. Οταν ακούγονται τέτοιες «ανίερες» κουβέντες, συνήθως αντιτείνουν ότι αυτά είναι ανεφάρμοστα ή έχουν παρενέργειες. Εφαρμόσιμες και χωρίς σοβαρές παρενέργειες λύσεις, όμως, έχουν προταθεί. Οπως πάντα, το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση.
kathimerini.gr

6 σχόλια:

  1. Ανάλυση των δηλωμένων εισοδημάτων και των αποκτηθέντων ακινήτων και καταθέσεων σε όλους και όχι μόνο τους φορολογούμενους αλλά και στους άμεσα συγγενείς σύγκριση με .
    Λογο της ύπαρξης νόμου όπου οι γονείς έχουν την δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων στα παιδιά σε όποια ηλικία και εκεί ψάξιμο.
    Μείωση των επιδομάτων όλων των δημοσίων που ο μισθός τους συνολικά υπερβαίνει τον μέσο όρο του συνταξιούχου (που πεινάει τώρα) και του ιδ. υπάλληλου.
    Να κοπούν οι συντάξεις που δίνοται σε 60.000 πεθαμένους και απο αυτούς που τις εισπράττουν τόσα χρόνια να τα πάρουν όλα πίσω με τόκο.
    Επίσης παραδειγμάτική τιμωρία για τους υπαλλήλους (είτε σε ψηλά στρώματα είτε σε χαμηλά) για όσους υπέγραψαν τα χαρτιά ή δεν έψαξαν τους θανόντες αν αναστήθηκαν.
    Φορολόγηση των εκτός έδρας εταιρείων (off shore)
    Αρση της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών για να μπορουν να ζητάνε και από τους άλλους τιμιότητα
    ΑΡση της αγροτικής βοήθειας από τους αγρότες του ΚΟλωνακίου (να επιστρεψουν τα λεφτά και τα αυτ/τα στο κράτος ή στους πραγματικούς αγρότες)
    50% μείωση μισθού σε όλα τα μεγαλοστελέχη των ΔΕΚΟ δημοσίων δ/νταράδων ΓΓ κλπ κλπ
    οι 16 μισθοί της Βουλής ας γίνουν τουλάχιστον 14
    Μείωση μισθού στου Βουλευτές και αναλογική αύξηση κρατήσεων όπως σε μας τους φουκαράδες.
    Δήμευση περιουσιών όλων όσων είναι μπλεγμένοι σε μεγαλομικρά σκάνδαλα του κράτους.

    Μετά ξύπνησα

    Γιατί τίποτα απο όλα αυτά δεν θαγίνει ουτε καν ένα απο αυτά ....
    Το μόνο που θα γίνει στο τέλος είναι να την πληρώσει ο εύκολος στόχος μισθωτή Ιδ. Τομέα και Συνταξιούχοι, Μικρομεσαίοι Επαγγελματίες ..Μόλις δε τους ρουφίξουν το αίμα και δεν μείνει σταγόνα έχουν εξασφαλίσει και την μη αντίδραση.

    Το κακό είναι ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι και αυτοί που τώρα τα έχουν απλά θα ''πεθάνουν'' λίγο αργότερα απο εμάς .Κοινώς είναι μακράς διαρκείας ημερομηνία λήξεως ....έχουν όμως...
    Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη με τα σημερινά δεδομένα και δεν θα είναι απο τους πιτσιρικάδες θα είναι απο τους μεγαλοπιτσιρικάδες που θα πεινάσουν.
    Δεν θα είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά θα είναι γενικευμένη ....
    Ο ΓΑΠ δεν θέλει να κάνει αυτό που πρέπει γιατί απλά έχει ''υποχρεώσεις'' .Αν ήθελε τ θέμα είχε λυθεί εφόσον η λύση είναι μαχαίρι στο κόκκαλο.
    Δυστηχώς το κόκκαλο πάντα μένει άθικτο η πέτσα πάντα κατακρεουργείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρίν λίγο καιρό έγινε ένα σκάνδαλο με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ( μετά από ατυχημα ) που τα μεταφορικά τα εισέπρατταν από μέσα από τον ΟΣΕ χωρίς να αποδίδονται στον ΟΣΕ. Ξέρει κανένας τι έχει απογίνει ή θάφτηκε και αυτό χωρίς να τιμωρηθεί κανένας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Γιατί τίποτα απο όλα αυτά δεν θαγίνει ουτε καν ένα απο αυτά ....<

    Χριστίνα,

    Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Δεν θα γίνει τίποτε, συμφωνώ, αλλά γιατί; Διότι εμείς, ο "κυρίαρχος" λαός, δεν μπορούμε (δεν θέλουμε;) να εξεγερθούμε, όπως έκαναν στην Αργεντινή πριν μερικά χρόνια και να τους πάρουμε κυνήγι.

    Πριν 221 χρόνια, οι Γάλλοι εξεγέρθησαν και καρατόμησαν τους ευγενείς των. Εμείς πότε θα καρατομήσουμε τους δικούς μας; Είδες κανέναν να κινηθεί και να σπάσει την Lexus κανενός βουλευτή; Αντιθέτως, προσπαθεί να το "καλημερίσει", να του γίνει αντιληπτός, μπας και του αποσπάσει την εύνοια. Ραγιάδες, Χριστίνα, ραγιάδες είμαστε! Ποιος ανόητος είπε εκείνο το "του Έλληνα ο τράχηλος σκλαβιά δεν την σηκώνει"; Εγώ δεν έχω δει άλλο τράχηλο να έχει σηκώσει τόση σκλαβιά.

    ΥΓ: Και αν γίνει εξέγερση, σκέφτεσαι τι έχει να γίνει με τα 3.000.000 περίπου αλλοδαπών στην χώρα; Η διάλυση του ελλαδικού κράτους είναι ορατή πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Δύση έκανε την Ελλάδα χώρα που μόνο καταναλώνει και ζει με δανεικα, ενώ το κράτος εκχώρησε σε Δυτικά συμφέροντα κάθε σημαντικό κερδοφόρο τομέα.

    Το "πρόγραμα σταθερότητας" που επέβαλε η Δύση προς την Ελλάδα, είναι και το τελειωτικό χτύπημα.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Δύση έκανε την Ελλάδα χώρα που μόνο καταναλώνει και ζει με δανεικα, ενώ το κράτος εκχώρησε σε Δυτικά συμφέροντα κάθε σημαντικό κερδοφόρο τομέα.

    Ανωνυμε και η Ελλάδα που ήταν όταν η Δύση τα έκανε αυτά κοιμοταν μακαρίως , έτρωγε στου Μπαίρακτάρη.Τώρα η Ελλάδα που είναι...;;;;;;;;;;;;;Εσυ και γω που είμαστε ;
    Δεν φταίει ρε γμτ ο άλλος πάντα φταίμε και εμείς .Η Δύση έκανε την δουλειά της εμείς τι κάναμε την επι χρήμασι εκδιδόμενη γυναίκα ;
    ΚΑι ακόμα και αυτό αν κάναμε βλέπαμε δεν το κάναμε στα τυφλά.
    Του Ελληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει Κωνσταντίνε γιατί :΅
    1. Δεν τον απώλεσε ποτέ
    2. Τον επιζητά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:Το άρθρο του κ.Λυγερου έδωσε αφορμή να επανέλθει το ερώτημα ποιος φταίει, εμείς ή οι άλλοι; Λοιπόν φταίνε διαρκώς και πάντα οι "άλλοι". Φταίνε δηλαδή διαρκώς και πάντα οι επικυριάρχοι, είτε είναι παρόντες με τα όπλα τους είτε είναι πιο αφανείς. Η θέση αυτή γίνεται σαφέστερη αν σκεφτούμε την εοχή της αποικιοκρατίας. Οι επικυριαρχοι, Αγγλοι, Γάλλοι, ΟΛλανδοί, Βέλγοι κλπ κυριαρχούσαν στις αποικίες, διαμόρφωναν 'η εξαγόραζαν συνειδήσεις, εξόντωναν όσους αντιστέκονταν, ήλεγχαν την Παιδεία κλπ. Το έκαναν για πολλά χρόνια (σχεδόν δυο αιώνες)γιατί υπερείχαν στα όπλα, στη μόρφωση και στην οικονομική δύναμη. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ τυπική αποικία αλλά ήταν και παραμένει εξαρτημένη χώρα. Τις ελαχιστες φορές (1910-1922 και το 1940)που αποπειράθηκε να γίνει αυτόνομη (αναπτύσσοντας γηγενές κοινωνικό και πολιτικό κίνημα)την κατάστρεψαν και εξανδραπόδησαν το πολιτικό/οικονομικό/μορφωτικό προσωπικό της. Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους μαύρους ή τους Κινέζους γιατί υποτάχθηκαν στους ισχυρότερους Αγγλους, Γα΄λλους κλπ. Ούτε τους Ελληνες. Κάποια στιγμή οι "από κάτω" ξεσηκώνονται. Την ήττα του 1897 ακολούθησε η επανάσταση στο Γουδί το 1910. Η Ιστορία δεν γίνεται όπς τη θέλουμε ούτε όταν τη θέλουμε. Αρκεί να μένει μαγιά όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Μαγιά υπάρχει. Και θα φουσκώσει. Στην ώρα της. Αυτό δεν είναι αόριστη ελπίδα. Είναι η πορεία της Ιστορίας αλλιώς θα είχαμε μέινει στο άροτρο. Μόνο που για να μην ξεφουσκώσει(όπς τις άλλες φορές)θα πρέπει να έχουμε αφήσει πίσω μας το διχαστικό παρελθόν, είναι βασική προϋπόθεση. Για την ώρα το θυμόμαστε και ενεργούμε ακόμα με βάση αυτό.Άρα δεν είναι κοντά η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.