31/1/10

ΣΕΚΠΥ: Επεισόδιο μεταξύ Βασιλάκου και Γραμματίδη

To σοβαρό λεκτικό επεισόδιο, μεταξύ του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Βασιλάκου με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννου Γραμματίδη, με ανταλλαγές εκατέρωθεν μπηχτών και υπονοούμενων, επισκίασε τη χθεσινή πρώτη μέρα του διήμερου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με θέμα την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, το νομικό της πλαίσιο και τους εξοπλισμούς.

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Γραμματίδης, ο οποίος στην ομιλία του ασχολήθήκε ακόμα και με καθαρά στρατιωτικά θέματα, προτείνοντας αναδιοργανώσεις, κλεισίματα και συγχωνεύσεις μονάδων κ.λπ. (!), κατηγόρησε αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα προβλήματα του χώρου, στρεφόμενος ευθέως κατά του κ. Βασιλάκου, κατηγορώντας τον ότι για πολλά χρόνια είχε την πόρτα του γραφείου του κλειστή στους πάντες. Αμέσως του απάντησε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο βήμα, ζητώντας «να δεχθούν όλα τα επιμελητήρια να υπογράψουν δήλωση ότι τα μέλη τους δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς» και συνεχίζοντας την ομιλία του σε υψηλότατους τόνους, γεγονός που έφερε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ και προεδρεύοντα του συνεδρίου Σπύρο Μούλια.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος στην ομιλία του σκιαγράφησε το περιεχόμενο του υπό σύνταξη νομοσχεδίου για το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει τους εξοπλισμούς, και προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, του οποίου τα πιο σημαντικά σημεία είναι:

«Πέρασμα» όλων των εξοπλιστικών από τη Βουλή με τη συγκρότηση ειδικής υποεπιτροπής που έγινε ήδη πραγματικότητα από προχθές, διαφάνεια με δημοσιοποίηση των πάντων στο Διαδίκτυο, θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για το σύνολο του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του υπουργείου και των εξοπλιστικών εταιρειών που συναλλάσσονται μ’ αυτό, επανεξέταση όλων των συμβάσεων Αντισταθμιστικών Προγραμμάτων (ΑΩ) κ.λπ.

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου των εξοπλισμών, εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος κρατικών προμηθειών σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ηλεκτρονική και δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές των διαγωνισμών κ.λπ.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

http://www.apogevmatini.gr/?p=61534

1 σχόλιο:

  1. Τί νὰ πῶ γὰ τὸν Βενιζέλο;
    Τρεῖς μῆνες καὶ ἀκόμη νὰ διώξη τὸν Βασιλάκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.