27/1/10

Θεσσαλονίκη-Μνημείο στους Έλληνες πεσόντες στο γκουλάκ θα αναγείρει στη Σιβηρία η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας


Στην ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάκ της Σιβηρίας την δύσκολη περίοδο 1937-1938, προχωρεί η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ΑΓΟΟΡ). Με την υποστήριξη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ΑΓΟΟΡ, με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγή ρώσο βουλευτή Ιβάν Σαββίδη, πέτυχε την παραχώρηση χώρου στο κέντρο του Μαγκαντάν, διοικητικό κέντρο της περιοχής Κολιμά και τόπος θανάτου πολλών εξόριστων Ελλήνων κατά την περίοδο των Σταλινικών διώξεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΓΟΟΡ, η «ελληνική επιχείρηση» εκκαθάρισης, ντιρεκτίβα Νο 50215 της NKBD (την μετέπειτα KGB), υπογεγραμμένη από τον διευθυντή Νικολάι Γιεζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν, είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάκ τριάντα οκτώ χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Σοβιετικοί πολίτες. Η επιχείρηση ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937 ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Πάνω από 20.000 εκτελέστηκαν και περισσότεροι από τους μισούς από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στα στρατόπεδα της Κολιμά, όπου ελάχιστοι κατάφεραν να επιζήσουν.

«Μετά από επτά δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια των αδικοχαμένων ελλήνων ομογενών άρχισαν να μαθαίνουν για τον τόπο και την αιτία θανάτου τους, χάρη στο σχέδιο της ΑΓΟΟΡ «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που ερευνά όλες τις διαστάσεις των καταπιέσεων της σταλινικής εποχής κατά των Ελλήνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα, πάρθηκε και η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου.


Τα γενικά έξοδα ανέγερσης της Στήλης Μνήμης ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 70.000 ευρώ). Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 15.500 ευρώ. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας άνοιξε ειδικό λογαριασμό για την συγκέντρωση εισφορών για την κατασκευή του μνημείου και καλεί τους έλληνες απανταχού της γης να συνεισφέρουν, αποτίοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στην μνήμη των αδίκως παθόντων. Τα ονόματα όλων των δωρητών καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της ΑΓΟΟΡ:http://www.greeks-su.com/ru/news/actual/1232.html.

11 σχόλια:

  1. Ακολούθως ο Στάλιν συνέχισε τις σφαγές στην Ελλάδα με το ΚΚΕ.
    Έτσι για να μή ξεχνάμε τους πατριώτες του ΚΚΕ, που μας χρέωσαν με 600.000 νεκρούς (1944-1949).
    Ο Στάλιν λατρεύεται ακόμη ώς θεός, μόνο στην Ελλάδα.

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσπαθείτε πάλι να σπιλώσετε το όνομα του "πατερούλη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι να μην ξεχναμε τους σφαχτες του Ελληνισμου ....
    Το κκε ειναι η μεγαλυτερη προδοσια που εζησε ο ελληνισμος...
    Τοσοι νεκροι ... κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'να εξαφανιστούν στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάκ τριάντα οκτώ χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Σοβιετικοί πολίτες.'


    Τα αγαθα του Διεθνισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήνυμα από τον Άγγελο Γαβριήλ.

    Υπάρχει μια υπέροχη φράση του Καρλ Μαρξ.

    Ο Μαρξ είχε γράψει μια επιστολή που λέει ότι:

    “Μια κοινωνία που δεν σέβεται τη γυναίκα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ανθρώπινη”.

    Κάποιος που ακούει τη φράση......καταλήγει στο συμπέρασμα:

    “Ότι ο Μαρξ ήταν ένα μεγάλο ανθρωπιστή!”

    Κάνετε μια αναζήτηση για τη ζωή του Μαρξ, προσπαθείτε να βρείτε μια ενιαία πράξη σεβασμού προς τις γυναίκες στη ζωή του και μετά......θα βάλετε τα κεφάλια κάτω από το έδαφος.

    Ένα παράδειγμα δεν είναι τίποτα απλό:

    Δύο κόρες του Καρλ Μαρξ.......έκαναν αυτοκτονίας!

    Ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε να ακολουθήσει τις εντολές του Μαρξ, αλλά δεν μπορεί, επειδή ο καπιταλισμός που παραμένει στην Ελλάδα, εμποδίζει αυτή την τραγωδία.

    Προσπαθεί να πάρει τη θέση από ένας ιερέας, αλλά ντυμένος σαν λύκος.

    Οι λύκοι, αγαπούν την ανθρώπινη σοσιαλιστική!

    Ο Xριστόφιας, θα πρέπει να είναι πολύ λυπημένος να μην μπορεί να ακολουθήσει ο.......μεγάλος δάσκαλος Καρλ Μαρξ στην Κύπρος......

    Αν οι γυναίκες των δύο πρωθυπουργών γνώριζαν πως αυτοκτόνησε οι κόρες του Μαρξ, θα έβαζαν πίσω τους ένα ιδιωτικό ντετέκτιβ.....

    Οι Έλληνες θα είναι οι Κόρες του Μαρξ, όταν επισημοποιήσει την ιθαγένειας των μεταναστών.

    Πάλι:

    Φυτέψτε σοσιαλισμός και θα.......αποκομίσουν μιζέρια!

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτη Γραμμή, μην το κουράζεις τόσο πολύ το πετσάκι σου....
    Δεν φταίς εσύ, αλλά ο ΑΡΗΣ που έκανε μισές δουλειές και σας λυπήθηκε τότε...
    Τσεκούρι και φωτιά στους Γερμανοτσολιάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κάλλιο αργά παρά ποτέ.αιωνία η μνήμη τών θυμάτων ΜΑΣ,τών αδίκως καί απανθρώπως εξοντωθέντων διότι ήσαν ΕΛΛΗΝΕΣ.καί νά ήταν η πρώτη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αισχος! Ακους εκει Ελληνων...Δραγωνα δεν εχουν διαβασει αυτοι οι βαρβαροι; Ουτε καν Νικο Δημου; Τι κοσμος! Να παρεμβει αμεσα ο κυριος Δημητρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πέρα από τα γνωστά στραβά του, ο Στάλιν έκανε και ένα καλό σε μας. Πάτησε πόδι και τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα επειδή πολέμησε στον πόλεμο και όχι στην Τουρκία που συζήταγε ο Τσώρτσιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ναι οντος ο (η??!!!) αρουλα δεν εκανε καλη δουλεια ,προσπαθησε να τα διωρθωσει ο μαρκος αλλα δεν προκαμε..Σκεψου ομως τι ευτηχια να τα καταφερνε ,το ολιγωτερο πανω απο τον Ολυμπο δεν θα εμενε ελληνικο ρουθουνι.ΤΙ ΑΤΥΧΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Pros apolatastasi tis Istorikis Alitheias:Apo tin mia oi diafores prografes (1936-1940 kai 1949-1953) ktl you Stalin eixan toulaxiston 20 ekatomuria nekrous.Apo tin alli omos to EAM itan i mazikoteri kai kalitera organomeni antisakiaki organosi me 10 merarxies me 45.000 (Mark Widow Partizan Warfare, Osprey Publications) i 90.000 maxites (Mathiopoulos Ta Dekemvriana) Eno o EDES diethete 3 sunoikis dunamis 9.000 maxiton sugkentromenous os epi to pleiston stin HpeiroPROS APOFIGI PAREKSIGISEON: O PAPOUS MOU STON EMFILIO ITAN STON ETHIKO STRATO KAI SEVOMAI TIN MNIMI TOU ARA SEN EIMAI KOMMOUNISTIS!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.