28/1/10

Μεταρρυθμίσεις ζητά -ξανά και ξανά- το Ευρωκοινοβούλιο από την Αγκυρα

Απουσία προόδου στην πορεία υλοποίησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων καταγράφει και πάλι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία. Στην έκθεση προόδου για το 2009 καταδικάζεται το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, ενώ γίνονται αναφορές στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υιοθετώντας με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Ρία Όμεν Ρούιτεν, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία.

Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις, ενώ υπενθυμίζει ότι «η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε ακόμη από τις τουρκικές αρχές να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ελευθερίας του πνεύματος, της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, της μηδενικής ανοχής των βασανιστηρίων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Κυπριακό
Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Κάλεσαν ακόμη την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ελληνοτουρκικά
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποσύρει την απειλή casus belli και την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οικουμενικό Πατριαρχείο
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την ανησυχία τους για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, την εκπαίδευση των κληρικών του και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Παράλληλα, έκαναν έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και για τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Απαγόρευση DTP
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε, τέλος, τη λύπη της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και να ακυρώσει τη νομοθεσία που περιόριζε τη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.