30/12/09

«Εισβολή» στα άδυτα του τουρκικού στρατού

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, πολιτικές αρχές ερευνούν στρατιωτική μονάδα και μάλιστα την «τουρκική Γκλάντιο», όπως αποκαλείται η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων... Η αντιπαράθεση ισλαμιστών-κεμαλιστών εισέρχεται σε νέα φάση.

Της Ντίας Ζάβρα

Επισταμένες έρευνες στην «καρδιά» της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές στην Τουρκία, σε μία υπόθεση που απειλεί να οδηγήσει σε νέα αντιπαράθεση ισλαμιστές και κοσμικούς, κυρίως όμως να φέρει στο «φως» απόκρυφες πτυχές του παρελθόντος του πανίσχυρου στρατεύματος.

Και είναι η πρώτη φορά που πολιτικές αρχές ερευνούν στρατιωτική μονάδα και δη την «τουρκική γκλάντιο», όπως αποκαλείται η Μονάδα Τακτικής Κινητοποίησης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων... Όλα ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου, όταν δύο αξιωματικοί συνελήφθησαν έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Μολονότι το γενικό επιτελείο έσπευσε να εξηγήσει ότι οι δύο αξιωματικοί παρακολουθούσαν ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι διοχέτευε πληροφορίες, δεν σίγησαν τις φήμες περί απόπειρας δολοφονίας του Αρίντς. Την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη οκτώ αξιωματούχων (όλοι μέλη της Μονάδας Τακτικής Κινητοποίησης) και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή ερευνών στα «κοσμικά δωμάτια»... Δύο δωμάτια που στεγάζονται στο αρχηγείο της Αγκυρας και στα οποία κρύβονται επτασφράγιστα κρατικά μυστικά ?μεταξύ αυτών, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αξιωματούχοι, σχέδια του στρατού για τη δολοφονία πολιτικών ηγετών.

Μυστικότητα
Ενδεικτικό είναι ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να πάρουν τα έγγραφα που βρίσκονται στα «κοσμικά δωμάτια», ούτε να τα αντιγράψουν? Όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε αυτούς τους τοίχους και, φυσικά, υπό άκρα μυστικότητα? Όπως ακριβώς έγινε και η έκτακτη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον διοικητή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ και τον διοικητή του στρατού, Ισίκ Κοσανέρ. Ο Ερντογάν προσπάθησε πάντως να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επισημαίνοντας ότι «προσωπικά λάθη δεν πρέπει να χρεώνονται σε θεσμούς.

Δεν θα βοηθήσει κανέναν η σύγκρουση διαφορετικών θεσμών» -κατέστησε ωστόσο σαφές ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τέλους... Προαναγγέλλοντας, στην ουσία, μία νέα φάση στις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ ισλαμιστών και στρατού στην Τουρκία.

Διότι, η έρευνα στη Μονάδα Τακτικής Κινητοποίησης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων ίσως φέρει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά μιας υπηρεσίας που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’50 ως... όπλο αντίστασης σε μία πιθανή σοβιετική κατοχή, που -σύμφωνα με ιστορικούς- ωστόσο φαίνεται να κρύβεται πίσω από το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, την απόπειρα δολοφονίας το 1977 του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ. Μία υπόθεση που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, ίσως επειδή ποτέ έως τώρα οι πολιτικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να παρέμβουν σε στρατιωτικούς θεσμούς.

Ερευνα για 4 Κούρδους βουλευτές

Την προσαγωγή, δια της βίας, 4 πρώην βουλευτών του (απαγορευμένου) Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DTP) διέταξε χθες δικαστήριο της Αγκυρας, με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Θέτοντας εκ νέου στο στόχαστρο τους Κούρδους, την ώρα που ο Ερντογάν προωθεί «οδικό χάρτη» προς τη διευθέτηση του κουρδικού. Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν χθες στα γραφεία του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας αναζητώντας τους τέσσερις βουλευτές του DTP, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας με την αιτιολογία ότι υποστηρίζει δράση του ΡΚΚ. Δεν κατόρθωσαν ωστόσο να εντοπίσουν τους «4».

Συνεδρίαση
Η εθνική ασφάλεια -υπό τη σκιά της υπόθεσης της έρευνας στη Διοίκηση Ειδικών Δ­υ­νά­­­μεων- βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Συζητήθηκαν ακόμα το Ιράκ, η Κύπρος και η Ε.Ε.

Νεκρός ο συνήγορος
Νεκρός στην είσοδο του δια­με­ρίσματός του βρέθηκε ο συνήγορος του Οκτάι Γιλντιρίμ, ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Εργκενέκον.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ Ο ΕΡΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΕΝΓΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΥΜΟΞΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ..

    ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΛΕΝΧΟΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΑ..

    Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ..

    ΙΔΩΜΕΝ..Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΡΕΥΣΤΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!!

    ΜΗΠΩΣ Ο ΜΠΕΝΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ 50.000 ΓΙΑ ΑΡΧΗ??

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ακριβώς όμως είναι το Γραφείο Ειδικού Πολέμου.

    Ο αρθρογράφος της «Ραντικάλ» κ. Οράλ Τσαλισλάρ έγραψε ότι πρόκειται για μια απόρρητη οργάνωση που είχε ιδρυθεί το 1950 και κρύβεται πίσω από πολλές σκοτεινές υποθέσεις του παρακράτους. Ένας διοικητής μάλιστα του Γραφείου αυτού, ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ότι πίσω από τις επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955 κρυβόταν το Γραφείο. Το ίδιο Γραφείο ίδρυσε την ΤΜΤ στην Κύπρο (μία τουρκοκυπριακή παρακρατική οργάνωση,στην περίοδο 1963_ 1974) και ανέλαβε την εποπτεία της εισβολής στο νησί το 1974 με επικεφαλής τον στρατηγό Κεμάλ Γιαμάκ. ΒΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.