29/11/09

Μάχη εντυπώσεων από τον Γκρούεφσκι

Αδιάλλακτη η στάση των Σκοπίων στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στα Σκόπια δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.Το μήνυμα της Αθήνας έχει ληφθεί, όπως και αυτό των Βρυξελλών, να μην ελπίζουν εάν δεν τα βρουν με την ελληνική πλευρά.Και επειδή ο Νίκολα Γκρούεφσκι γνωρίζει ότι στην πολιτική θαύματα δεν γίνονται, δίνει μάχη εντυπώσεων.

Στόχος του, να εμφανίσει τα Σκόπια πανέτοιμα να περάσουν την πύλη της Ε.Ε. και την Ελλάδα τον κακό γείτονα που έχει στυλώσει τα πόδια για ένα διμερές ζήτημα.

Η καλή εικόνα που θέλει να προβάλει ενόψει της συνόδου, ωστόσο, σκιάζεται από την πολιτική του εθνικισμού που ακολουθεί και έχει ερεθίσει τις όμορες χώρες.

Γνωρίζει ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της στρατηγικής του για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. είναι αυτή του κανόνα της καλής γειτονίας, τον οποίο παραβιάζει ο εκπεμπόμενος αλυτρωτισμός των Σκοπίων και τρέχει να κλείσει μέτωπα.

Ταξίδεψε πριν από λίγες μέρες στη Σόφια για να καλμάρει την ηγεσία της, που μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του στην Αυστραλία για αλύτρωτους Μακεδόνες του Πιρίν (βουλγαρική Μακεδονία) και του Αιγαίου, διαμήνυσε πως με τη «ρητορική του μίσους» και τις εδαφικές διεκδικήσεις τους τα Σκόπια θα βρουν τη Βουλγαρία απέναντί τους στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μάλιστα, του ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συναινέσει στη λήψη απόφασης για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις και υπενθύμισε πως μια βασική εξ αυτών είναι η καλή γειτονία που πρέπει να διέπει τις χώρες της Ε.Ε.

Πήρε άρον άρον πίσω την εγκυκλοπαίδεια της Ακαδημίας Επιστημών για να εξευμενίσει όχι μόνο τους Αλβανούς του Τετόβου, αλλά και τον έξαλλο Σαλί Μπερίσα και τους ηγέτες του Κοσόβου, με το οποίο διευθέτησε πρόσφατα και το ζήτημα των συνόρων.

Με αφορμή τον θάνατο του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου και παρότι οι δύο Εκκλησίες βρίσκονται στα μαχαίρια, έστειλε στο Βελιγράδι τον πρόεδρο Ιγκορ Ιβανόφ για να διαλύσει τα σύννεφα που προκλήθηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τη συνοριακή ρύθμιση, η οποία θύμωσε του Σέρβους.

Με κλειστά τα μέτωπα με τους υπόλοιπους γείτονες, ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα επιχειρήσει να μεταφέρει την πίεση στην ελληνική πλευρά, αποδίδοντάς της μαξιμαλιστικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας και εμφανίζοντας τη διένεξη απλώς ως ένα διμερές ζήτημα που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις λεπτές και ευαίσθητες ισοροπίες στην περιοχή.

Οι ηγέτες της γείτονος δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορεί να καμφθεί η ελληνική αντίσταση στις Βρυξέλλες και να υποχρεωθεί η Αθήνα να συγκαταθέσει στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, περιμένουν ότι θα υπάρξει στο κείμενο συμπερασμάτων –διαμορφώνεται ήδη– μια διατύπωση που θα αφήνει ανοιχτό το θέμα της έναρξης στο άμεσο μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και σε κάθε περίπτωση η διατύπωση θα τυγχάνει πολλαπλών αναγνώσεων.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ακόμη και αν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του Δεκεμεβρίου χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία –που είναι σχεδόν βέβαιο– θα εμφανίσει εαυτόν στο εσωτερικό της χώρας και πάλι νικητή και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στα Σκόπια, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τα επιχειρήματά του θα είναι ισχυρά και ικανά να συσπειρώσουν τη σλαβομακεδονική πλειοψηφία γύρω του.

Θα έχει να επιδείξει τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόφαση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση από τις 19 Δεκεμβρίου της βίζας για την Ε.Ε. για τους πολίτες της ΠΓΔΜ και την «περήφανη μάχη» του στις Βρυξέλλες για την ημερομηνία, που όμως δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα αποκλειστικά εξαιτίας του προβληματικού γείτονα.

Οσο για την ουσία, την επίλυση δηλαδή του προβλήματος, δεν δείχνει διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα. Γνωρίζει ότι για να ανοίξει ο δρόμος πρέπει να κάνει και εκείνος ένα βήμα πίσω από την «κόκκινη γραμμή», να συναινέσει, π.χ. στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Θα το πράξει; Δύσκολο έως αδύνατο να αναλάβει το βαρύ γι’ αυτόν φορτίο της νόθευσης του μακεδονικού χαρακτήρα του κράτους, έστω και στην ονομασία, όταν ο ίδιος επινόησε και υλοποιεί την πολιτική του εξαρχαϊσμού στην οποία οικοδομεί το μέλλον του – εκτός και αν του βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, κάτι που δεν δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν.

Αλλωστε ξέρει, όπως ξέρει και η Αθήνα, ότι ακόμη και αν διευθετηθεί το θέμα του ονόματος, δεν πρόκειται να λυθεί με τη μέθοδο του «γόρδιου δεσμού» το μακεδονικό ζήτημα, που έχει πάρα πολλές ζέουσες πλευρές, οι οποίες θα κρατούν ανοιχτή στο βάθος του χρόνου την πληγή αυτή των Βαλκανίων.

Γιατί λοιπόν να πιει εκείνος το «πικρό ποτήρι» του συμβιβασμού όταν έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η αδιάλλακτη στρατηγική του δικαιώνεται καθώς εκθέτει την Αθήνα που κατ’ εκείνον δεν θα αντέξει και κάποια μέρα θα υποκύψει, οπότε ο ίδιος θα έχει ανακηρυχθεί στη συνείδηση του σλαβομακεδονικού στοιχείου ως ο ηγέτης που αποκατέστησε τα ιστορικά του δίκαια;

Καθώς οδεύουμε λοιπόν προς τη σύνοδο του Δεκεμβρίου και οι δύο πλευρές δεν περιμένουν συνταρακτικές εξελίξεις, στο παιχνίδι των εντυπώσεων έχει εμπλακεί και η Αθήνα.

Με κινήσεις όπως αυτές του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον κ. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, και την Παρασκευή στις Πρέσπες, για να επαναλάβουν ότι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα χωρίς όμως να παραβιάσουν την «κόκκινη γραμμή» που η κάθε μία έχει χαράξει, επιχειρεί να σπάσει το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων στον πληθυσμό της γείτονος.

«Πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις και επαφές μας με τα Σκόπια. Δεν επιθυμούμε να ακούει ο λαός της χώρας αυτής μόνο αυτά που του λέει η ηγεσία του. Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι δεν είμαστε εχθροί και πως άλλοι προσπαθούν να τους καλλιεργήσουν αυτή την εικόνα. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Αν άλλοι θέλουν να εμφανίσουν μια εικόνα ύπαρξης συρματοπλέγματος στις μεταξύ μας σχέσεις δεν θα συμπράξουμε σ’ αυτό», δήλωσε προσφάτως ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Δρούτσας.

Αμετακίνητοι για την ονομασία

Το μονοπάτι της Πρέσπας, μέσω του οποίου ο Μάρκος Βαφειάδης μπαινόβγαινε κρυφά στη Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων την περίοδο του εμφύλιου πολέμου και έκτοτε παρέμενε κλειστό, ανοίγει πιθανότατα για τις ανάγκες των κατοίκων ένθεν κακείθεν. Οι κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, στη συνάντηση των Πρεσπών την Παρασκευή, συζήτησαν σε θετικό πνεύμα την προοπτική της επαναλειτουργίας της διάβασης, όπως επίσης και τη σιδηροδρομική επανασύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι, αλλά και τη διάνοιξη και άλλου μεθοριακού σταθμού στη Δοϊράνη.

Κατά τα άλλα, για το θέμα της ονομασίας, και οι δύο πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Του Σταυρου Tζιμα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.