28/11/09

Συνεδρίαση Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης


3η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.
Μια διημερίδα στην Τιφλίδα, με θέμα: «Κοινωνική Πολιτική και Αυτοδιοίκηση», η διοργάνωση της 8ης συνάντησης Νέων Δημοτικών Συμβούλων από όλη την Ευρώπη και ενός συμποσίου για το Περιβάλλον, αλλά και η προώθηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είναι μερικές από τις δράσεις, που προγραμματίζει για το 2010 το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.
Τα θέματα αυτά, συζητήθηκαν σήμερα στην 3η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
«Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες να φέρουμε ουσιαστικά σε επαφή τις τοπικές αυτοδιοικήσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να γίνουμε ακόμα περισσότερο αποδοτικοί και να φέρουμε τις Επιτροπές του Δικτύου μας πιο κοντά σε συναρμόδιους θεσμούς και φορείς στην Ελλάδα, σε συνεργασία πάντα με την ΚΕΔΚΕ, ώστε να συμβάλλουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα αυτά της ισότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.», τόνισε-μεταξύ άλλων- σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δικτύου, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σόλνας, Σουηδίας, Γιώργος Κονταρίνης.
Την ικανοποίησή της για τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής των Ελλήνων, Χρύσα Αράπογλου, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες.
«Το Δίκτυο Αιρετών όλης της Ευρώπης είναι μία σημαντική δομή, που λειτουργεί πολλά χρόνια, με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε-μεταξύ άλλων- η κα Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι πάντα αρωγός, συμπαραστάτης. «Τα συμπεράσματα, πέρα από τις ειδικές δράσεις που αποφασίζονται κάθε φορά, είναι ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πιο στενές οι σχέσεις των αποδήμων με την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που έχει το στρατηγικό ρόλο να είναι το κέντρο, η πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού».
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων από όλη την Ευρώπη, ένας πετυχημένος θεσμός, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτός Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου. Στην 8η Συνάντηση θα προσκληθούν να λάβουν μέρος περισσότεροι από 60 νέοι δημοτικοί σύμβουλοι από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και όλοι οι συμμετέχοντες στις προηγούμενες τρεις συναντήσεις και εκπρόσωποι του ΣΑΕ, που είναι εκ των ιδρυτών του Δικτύου.
Η διημερίδα στην Τιφλίδα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Απρίλιο του 2010, στοχεύει στη μεταφορά εμπειριών και δομών υλοποίησης κοινωνικής πολιτικής, με εισηγητές Μέλη του Δικτύου από πέντε χώρες της δυτικής Ευρώπης, εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Με την ολοκλήρωση της διημερίδας προβλέπεται επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Δήμο της Τσάλκα, όπου ζουν πολλοί ομογενείς και ο δήμαρχος είναι ελληνικής καταγωγής.
Σε ότι αφορά στην προώθηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τις εκθέσεις, που είχαν μεγάλη απήχηση, στο Στρασβούργο και τη Φρανκφούρτη, προγραμματίζεται να γίνει μία στη Στοκχόλμη. Φιλόδοξος στόχος, η έκθεση να μεταφερθεί το 2012 στο Λονδίνο.
Το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, το οποίο σήμερα αριθμεί περίπου 250 Μέλη, συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 2001, μετά από πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ, του υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και του ΣΑΕ. Στόχος του Δικτύου είναι η διασύνδεση όλων των ελληνικής καταγωγής αιρετών της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη Μητρόπολη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.