26/11/09

Αυτή η φωτιά δεν σβήνει. Μόλις τώρα άρχισε!


Πραγματικότητα οι πρώτες τουρκοκουρδικές πινακίδες κυκλοφορίας

Οι πρώτες δίγλωσσες τουρκοκουρδικές πινακίδες κυκλοφορίας εμφανίστηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνες με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων, δήλωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πινακίδες αναφέρουν τα ονόματα των χωριών που ανήκουν στον δήμο του Ντιγιάρμπακιρ -πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι- στα τούρκικα αλλά και με το αρχικό, κουρδικό τους όνομα.

Σύμφωνα με πηγή του δήμου αυτή η αλλαγή αφορά σε 82 χωριά, όμως το όνομα της πόλης Ντιγιάρμπακιρ αναφέρεται μόνο στα τουρκικά.

Προκαταρκτικές εργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα, αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι -ο οποίος στις 13 Νοεμβρίου αποκάλυψε τις βασικές παραμέτρους των μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό να βελτιώσουν τα δικαιώματα των Κούρδων- επιτάχυναν την υλοποίηση του έργου, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η χρήση των κουρδικών στις διοικητικές υπηρεσίες και την πολιτική ζωή απαγορεύεται ακόμα, παρόλο που, σύμφωνα με το σχέδιο του Αταλάι, πρόκειται να επιτραπεί η χρήση της από τα πολιτικά κόμματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Μακάρι να δούμε και στον Πόντο κάτι τέτοιο. Μακάρι! Μπράβο πάντως στους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AFERIM QUE BRAVO!!!

    Μακάρι να δούμε και στην Κωνσταντινούπολη κάτι τέτοιο, λίαν συντόμως.

    Πάντως, στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όλα τα CDRSEE-επιχορηγούμενα εργατικά και δραστήρια παιδιά του Soros Open Society / Foundation (π.χ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ELIAMEP, Πρασινο-Οικολόγοι, Βαλλιανατο-Δημητράδες, κλπ. κλπ.) σκέφτονται σοβαρά να προτείνουν στον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης την αναγραφή στα ελληνικά - πάνω στις νέες δίγλωσσες ελληνοτουρκικές πινακίδες κυκλοφορίας – της λέξεως ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ πάνω από την αντίστοιχη τουρκική λέξη ... ISTANBUL.

    Μπράβο – και πάλι - στους Κούρδους που άνοιξαν τον δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.