28/11/09

Μία ονομασία για κάθε χρήση – Σαμαράς στον «Επενδυτή»

"Στόχος η δημιουργία μίας μεγάλης Κεντροδεξιάς, η οποία θα έχει όπλο την πειθώ των ιδεών και ακροατήριο όλη την κοινωνία", δηλώνει σε συνέντευξή του στον Λάμπρο Καλαρρύτη για τον «Κόσμο του Επενδυτή», ο Αντώνης Σαμαράς, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ.

Επιστρέφει τις αιτιάσεις για «περιχαράκωση» στην πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη, λέγοντας ότι είναι οι ιδέες αυτής της πλευράς που οδήγησαν την παράταξη στη συρρίκνωση του 33%. Απορρίπτει την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ύφεση: «Δεν θα λύσουμε το δημοσιονομικό για να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο μας. Μάλλον το αντίθετο: θα αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο μας, για να λύσουμε το δημοσιονομικό», αφού ένα σπάταλο κι αντιπαραγωγικό Δημόσιο παράγει ελλείμματα, διαφθορά, χρέη. Ταυτόχρονα, οριοθετεί τις σχέσεις με το ΚΚΕ και την ανανεωτική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει προσέγγιση με σεβασμό στις απόψεις τους, αλλά χωρίς να διστάσει να αντιπαρατεθεί μαζί τους, όπου χρειάζεται.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εκφράζει την αντίθεσή του με τη δήλωση του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη «να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες» γιατί, όπως λέει, αυτή η δήλωση εξισώνει τις ευθύνες της Τουρκίας με τις ευθύνες της Ελλάδας για το δράμα της Κύπρου. Παράλληλα, επισημαίνει τις δικές του κόκκινες γραμμές για το Σκοπιανό, δηλώνοντας ένθερμος υποστηρικτής της «μίας ονομασίας για κάθε χρήση, διότι αποκλείει πλέον ‘διπλή ονομασία’, ενώ επιβάλλει απερίφραστα στα Σκόπια να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή το «Μακεδονία».

Τέλος, αναφέρεται και στις «αναδυόμενες» σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, προβλέποντας ότι κάτι τέτοιο θα ευνοήσει τη χώρα μας, καθώς «μια περίοδος αμερικανορωσικής στρατηγικής προσέγγισης ευνοεί την Ελλάδα, γιατί πολλαπλασιάζει τις επιλογές της μακροχρόνια».

Συνέντευξη του υποψηφίου για την αρχηγία της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στον Λάμπρο Καλαρρύτη για τον «Κόσμο του Επενδυτή»

-Ποια θεωρείτε βασική ιδεολογική σας διαφορά με την Ντόρα Μπακογιάννη;
"Ότι θέλω να φτιάξουμε μια μεγάλη, πολύ μεγάλη Κεντροδεξιά, όχι κρύβοντας τις ιδέες μας, αλλά πείθοντας με τις ιδέες μας. Όπως ακριβώς κάνουν όλα τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη... Ότι θέλω να κερδίσουμε όλη την κοινωνία κι όχι μόνο μια περιορισμένη μερίδα «ταλαντευόμενων» ψηφοφόρων. Άλλωστε, αυτούς ειδικά, χρειάζεται πολύ περισσότερο να τους πείσουμε με τις ιδέες μας, όχι να προσπαθούμε να τους προσεταιριστούμε... κολακεύοντας τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ... Κι ότι θέλω να κερδίσω την ελληνική κοινωνία για να αλλάξω την Ελλάδα, όχι για να διαχειριστώ ένα πολιτικό σύστημα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας."

-Ένα από τα επιχειρήματα της αντιπάλου σας είναι ότι, αν εκλεγείτε, «θα περιχαρακώσετε τη Ν.Δ.». Ότι θα συρρικνωθεί το ακροατήριο της Ν.Δ. Εσείς αφήνετε αιχμές για το αντίθετο: ότι το πολιτικό πλαίσιο της κυρίας Μπακογιάννη είναι κοντά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και ότι, αν εκλεγεί, η Ν.Δ. δεν θα έχει διακριτό πολιτικό στίγμα. Τι ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία θέλετε να δώσετε στη Ν.Δ.;
"Μου έκανε εντύπωση αυτή η εμμονή της στο ζήτημα της υποτιθέμενης «περιχαράκωσης». Κατά βάθος, δεν νομίζω ότι το εννοεί καν. Διότι, αν το εννοούσε, αυτό θα σήμαινε ότι θεωρεί τις απόψεις της Κεντροδεξιάς «φθαρμένες»! Ότι δεν εμπιστεύεται τις απόψεις μας. Πως δεν πιστεύει ότι μπορούμε μ' αυτές να πείσουμε την κοινωνία. Ότι φοβάται πως, όσο αναδεικνύουμε τις αρχές και τις αξίες μας, τόσο θα «διώχνουμε», τάχα, τον κόσμο. Μα οι απόψεις μας είναι κυρίαρχες παντού! Κι όπου τα κεντροδεξιά κόμματα τις προβάλλουν, κερδίζουν τις εκλογές κι ανεβάζουν τα ποσοστά τους. Γιατί εδώ, ειδικά στην Ελλάδα, να συμβεί το αντίθετο; Όσον αφορά το «στίγμα» που θέλω να δώσω στη Ν.Δ. αν εκλεγώ, η απάντηση είναι απλή: πολύ κοντά σε αυτό του Σαρκοζί στη Γαλλία και της Μέρκελ στη Γερμανία. Είναι αυτοί «περιχαρακωμένοι»; Μάλλον το αντίθετο: έχουν διαλύσει τους Σοσιαλιστές απέναντι τους. Είναι λίγο αστείο εγώ να προτείνω να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κεντροδεξιών κομμάτων που πέτυχαν να φτάσουν στο 45% και να μου απαντούν ότι... συρρικνώνω το κόμμα όσοι επιμένουν σε αντιλήψεις που μας οδήγησαν στο δικό μας 33%!"

-Είπατε σε ομιλία σας ότι «ο πολιτικός πρέπει να είναι ακέραιος» και ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στο Βατοπέδι είναι απέναντι σας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, λέει ότι σας στηρίζουν τα «golden boys».
"Μόνο που όλοι γνωρίζουν τους ανθρώπους που πλήγωσαν την παράταξη, οι οποίοι τώρα βρίσκονται απέναντι μου. Ενώ δεν κατάφερε να κατονομάσει ούτε έναν που να στηρίζει εμένα..."

-Υπάρχει η εκτίμηση ότι, όποιος από τους δύο σας κερδίσει, ο άλλος δεν θα μπορέσει να μείνει στη Ν.Δ. την επόμενη ημέρα...
"Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη εκτίμηση."

-Μιλάτε για τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» και το οικονομικό μοντέλο που αυτός συνεπάγεται. Αυτή τη στιγμή, όμως, η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Τι περιθώρια άσκησης πολιτικής υπάρχουν αν δεν λυθεί, αν τουλάχιστον δεν βελτιωθεί, αυτό;
"Δεν θα λύσουμε το δημοσιονομικό για να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο μας. Μάλλον το αντίστροφο: θα αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο μας, για να λύσουμε και το δημοσιονομικό. Αν δεν γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στη διάρθρωση των αγορών, δεν μπορεί να απελευθερωθεί ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στις αγορές, δεν μπορούν να χτυπηθούν τα καρτέλ, δεν μπορεί να υπάρξει διάχυση ευκαιριών, δεν μπορούν να αναδειχθούν οι συνέργειες ανάμεσα σε κλάδους. Άρα, δεν μπορεί η οικονομία να παραγάγει ανάπτυξη και έσοδα για να εκμηδενίσει τα ελλείμματα. Παράλληλα, αν δεν πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές, δεν μπορεί να διευρυνθεί η φορολογική βάση και δεν μπορούν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με χαμηλότερους συντελεστές θα αντλήσουμε περισσότερους φόρους! Αντίθετα, με υψηλότερους συντελεστές θα προκύψουν περισσότερα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, περισσότεροι άνεργοι, λιγότερα έσοδα και μεγαλύτερα ελλείμματα. Ακόμα, για να χτυπηθεί η σπατάλη του κράτους και για να μειωθεί η διαφθορά, πρέπει να εξυγιανθούν οι αγορές και να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο. Όταν ένα σπάταλο κι αντιπαραγωγικό Δημόσιο πνίγει τα πάντα, παράγει ελλείμματα, διαφθορά, χρέη, αποβιομηχάνιση, σύνθλιψη της μεσαίας τάξης και χρεοκοπία. Αν κάνεις πιο «ασφυκτική» την πίεση του κράτους πάνω σε ένα τέτοιο σύστημα, επισπεύδεις τη χρεοκοπία, δεν την αποφεύγεις!"

-Διατυπώσατε ενστάσεις για τις πρώτες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Νωρίς δεν είναι για κριτική; Διαπιστώνετε κάτι που σας ανησυχεί;
"Η δήλωση στην Κωνσταντινούπολη «να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες» ήταν ατυχής, κατά τη γνώμη μου. Διότι «εξισώνει» τις ευθύνες της Τουρκίας με τις ευθύνες της Ελλάδας για το δράμα της Κύπρου. Αυτό είναι λάθος: η Τουρκία πραγματοποίησε εισβολή και διατηρεί εδώ και 35 χρόνια μια παράνομη κατοχή του 40% της Κύπρου. Η Ελλάδα βρίσκεται εκεί ως εγγυήτρια δύναμη βάσει των συνθηκών του 1959-60... Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, παρά το γεγονός ό, τι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι -πράγμα θετικό-, η συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του για το περιβάλλον δημιουργεί κάποιες ανησυχίες. Και τον προειδοποίησα να μη διολισθήσει πέρα από τις κόκκινες γραμμές του Βουκουρεστίου. Προειδοποίησα, ακόμα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο. Καλό είναι να προλαμβάνουμε έγκαιρα τις εξελίξεις. Γιατί, αν φτάσουμε στο σημείο να ανησυχούμε, τότε ίσως είναι αργά..."

-Επιμένετε στην άποψη ότι δεν πρέπει να πάμε σε συμβιβασμό με τα Σκόπια, ότι δεν πρέπει να βάλουμε την υπογραφή μας σε όρο «Μακεδονία», γιατί το κρατίδιο είναι θνησιγενές;
"Πιστεύω ότι η «κόκκινη γραμμή» του Βουκουρεστίου είναι «η μία ονομασία για κάθε χρήση» (το περίφημο erga omnes). Αυτή την κόκκινη γραμμή τη στηρίζω απόλυτα. Διότι αποκλείει πλέον «διπλή ονομασία», ενώ επιβάλλει απερίφραστα (και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών) στα Σκόπια να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή το «Μακεδονία». Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχθούν. Και ουδέποτε το συζήτησαν καν. Ακόμα, τη θέση της Ελλάδος την υποστηρίζουν ήδη όλοι οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Κι αυτό διαψεύδει όσους διακήρυσσαν ότι το Σκοπιανό «απομονώνει» την Ελλάδα διεθνώς. Η Ελλάδα κέρδισε την συμπαράσταση των εταίρων της ζητώντας «μια ονομασία για κάθε χρήση». Κάτι που τα Σκόπια δεν μπορούν να αποδεχθούν σήμερα, κι αυτό τα φέρνει σε δεινή θέση διεθνώς. Δεν έχει νόημα, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε αν πρέπει ή δεν πρέπει να βάλουμε την υπογραφή μας σε κάτι που η άλλη πλευρά, έτσι κι αλλιώς, δεν υπογράφει..."

-Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τη μεταναστευτική ροή. Τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη γνώμη σας; Προσπάθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών, απέλαση των παρανόμων; Πρέπει να υπάρξει ποσόστωση;
"Παραπλήσια με εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών: προσεκτική αφομοίωση όσων αντέχει η κοινωνία μας. Σίγουρα όχι άκριτη και αυτόματη νομιμοποίηση κάθε λαθρομετανάστη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αθρόα συρροή παράνομων μεταναστών μπορεί να ανατρέψει τις κοινωνικές ισορροπίες, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο..."

-Αν εκλεγείτε, πώς θα προσεγγίσετε τις σχέσεις της Ν.Δ. με την Αριστερά; Αναφέρομαι και στο ΚΚΕ και στην ανανεωτική Αριστερά.
"Με σεβασμό στις απόψεις τους. Αλλά χωρίς να διστάζουμε να αντιπαρατιθέμεθα μαζί τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Θα δώσουμε κι εμείς τη μάχη των ιδεών. Και θα την κερδίσουμε. Δεν θα αφήσουμε πλέον τον χώρο της διανόησης στο «μονοπώλιο» της Αριστεράς. Αυτό θα κάνει κι εμάς κι εκείνους πολύ καλύτερους. Και την κοινωνία πιο δημοκρατική.."

-Έχει ανοίξει μια συζήτηση για το ενδεδειγμένο "μείγμα" στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τους αναδυόμενους πόλους, με πρώτη την Κίνα, τον ρόλο μας στην Ε.Ε. Τι μοντέλο έχετε στο μυαλό σας;
«Το άνοιγμα στη Ρωσία, την Κίνα κ.λπ. είναι κάτι φυσιολογικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θα έλεγε κανείς ότι δεν θα έπρεπε καν να συζητείται ως αλλαγή «μείγματος» εξωτερικής πολιτικής. Το κακό είναι ότι υπάρχουν κάποιες «επιβιώσεις» του Ψυχρού Πολέμου. Κι έτσι, για παράδειγμα, η ένταξη της Ελλάδας στο πλέγμα των ενεργειακών αγωγών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεταφορά ενεργειακών πόρων της Ρωσίας, προκάλεσε κάποιες "τριβές" με την Ουάσιγκτον. Νομίζω ότι αυτό ξεπερνιέται ήδη. Υπό τον νέο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ επιλέγουν να προσεγγίσουν τη Ρωσία, μάλλον, παρά να συνεχίσουν να την ανταγωνίζονται. Και η Ρωσία φαίνεται ότι ανταποδίδει το «άνοιγμα». Αυτό είναι επωφελές και για τις δύο. Κι οδήγησε ήδη σε αναθεώρηση μείζονος επιλογής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για την «αντιπυραυλική ασπίδα», την οποία πρόσφατα ανέστειλαν. Και είναι πιθανό η προσέγγιση αυτή να οδηγήσει και σε συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τους διεθνείς αγωγούς. Οπότε, οι σχετικές «τριβές» που υπήρχαν μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας είναι πια πολύ πιθανό να ξεπεραστούν κι αυτές. Όταν οι Αμερικανοί συνεργάζονται με τους Ρώσους στενά στο Αφγανιστάν, όταν συζητούν κοινή πολιτική έναντι του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν και όταν μακροχρόνια απασχολεί και τους δύο η διεθνής άνοδος της Κίνας, τα προβλήματα που είχαμε εμείς πρόσφατα σε λίγο μπορεί να έχουν πλήρως εκλείψει. Γενικά, μια περίοδος αμερικανορωσικής στρατηγικής προσέγγισης ευνοεί την Ελλάδα, γιατί πολλαπλασιάζει τις επιλογές της μακροχρόνια. Αντίθετα, χώρες όπως η Τουρκία, που χτίζουν την εξωτερική πολιτική τους στην προοπτική διαιώνισης του αμερικανορωσικού ανταγωνισμού, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα όταν ο ανταγωνισμός αυτός εκλείψει...»
NEWSTIME.GR

2 σχόλια:

  1. Η Ελπίδα καλπάζει! Έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς!


    Αγαπημένε μας Αντώνη Σαμαρά,

    Σε στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή. Γιατί είσαι άξιος, εθνικά αξιοπρεπής και συμβολίζεις την Ελπίδα για ολόκληρο τον ελληνισμό.

    Γιατί πιστεύουμε Αντώνη ότι εσύ δε θα μας πουλήσεις. Αλλά θα υπερασπιστείς την Κύπρο μας και θα διεκδικήσεις αυτό που ο κυπριακός ελληνισμός δικαιούται: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!





    "Και σίγουρα δεν ήμουν εγώ που έσπευσα να υιοθετήσω το Σχέδιο Ανάν,όταν ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος το αρνιόταν όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το απέρριπτε, όταν ο Κυπριακός Ελληνισμός ετοιμαζόταν να το καταψηφίσει πανηγυρικά.Δεν ήμουν εγώ που κινδυνολογούσα τότε ότι η καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν θα «κατέστρεφε», τάχα, την Κύπρο Δεν συνέπιπτα εγώ τότε με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.Άλλοι συνέπιπταν.Εγώ τότε ήμουν αντίθετος με το Σχέδιο Ανάν, όπως και ο Κώστας Καραμανλής."
    Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

    ΑΝΤΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποιόν λογο χάσαμε 19 χρόνια και έριξε μια κυβέρνηση;
    Σύνθετη ονομασια μέσα και έξω ήταν η πρόταση και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Ηδη 130 χώρες τα έχουν αναγνωρίσει με την συνταγματική τους ονομασία. Ποσο καλυτερα είναι σήμερα;

    Αν τότε είχε κλείσει το θέμα, τότε θα είχαμε γλυτώσει από πολλά προβλήματα και πράγματι σήμερα δεν θα το θυμόταν κανείς.....

    Οσο για το Βουκουρέστι, ήταν στρατηγική της Μπακογιάννη, την οποία φαίνεται να επιδοκιμάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.