31/10/09

ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ - ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΦΩΣ

Της Ελίνας Γαληνού
Συνάντησα για πρώτη φορά την Ελλη Παππά, πριν τρία χρόνια όταν το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, παρουσίασε ένα χαρακτηριστικό της έργο. Ηταν οι "Μικρογραφίες-βιβλία από τη φυλακή", μια σειρά από παιδικά βιβλία που δημιούργησε η ίδια κατά την διάρκεια της μακρόχρονης φυλάκισής της. Είναι τα τεκμήρια μιας πνευματικής δημιουργίας που δεν ανακόπηκε ούτε και στα πιό δύσκολά της χρόνια, παρά την πίκρα της στέρησης του συντρόφου της και του παιδιού της που γεννήθηκε πίσω από της φυλακής τα σίδερα...Η αγωνίστρια των ιδεών και του ελεύθερου πνεύματος, έβρισκε διέξοδο στη δημιουργία παιδικών βιβλίων που αρχικά, προορίζονταν για τον δικό της γιό.. Η ίδια τα έγραφε, τα εικονογραφούσε και τα βιβλιοδετούσε στο χέρι, με την φροντίδα που θα χαρακτήριζε έναν καλαίσθητο βιβλιοδέτη... Αυτά τα έργα σήμερα, συνιστούν προ πάντων την απόδειξη μιας μεγάλης αντίστασης πολιτισμού απέναντι σε συνθήκες βαρβαρότητας. Μια χειρονομία πλούσιας ψυχής που εκφράστηκε με λέξεις και χρώματα από έναν άνθρωπο κάθε άλλο παρά ευτυχισμένο...Τα μικροσκοπικά αυτά χειρόγραφα βιβλιαράκια με τις τρυφερές διδακτικές ιστοριούλες που γράφονταν από μια μητέρα απούσα από την καθημερινότητα του παιδιού της, δεν είναι μονάχα η απόδειξη ενός ταλέντου γραφής. Τεκμηριώνουν μια μεγάλη και σημαντική αλήθεια για την αντίσταση του ελεύθερου πνεύματος. Ενα τέτοιο πνεύμα, δεν κινδυνεύει να χαθεί ακόμα και μέσα την πιό βαθειά φυλακή, εφ΄όσον μπορεί να επινοήσει κάποια δυνατότητα επικοινωνίας. Αυτές οι "Μικρογραφίες" της Παππά που γράφτηκαν σε χώρους και χρόνους μεγάλων περιορισμών, μοιάζουν σήμερα σαν ένα σύμβολο νίκης του βιβλίου και της ανάγνωσης, μιας νίκης που υπερβαίνει κάθε καταναγκασμό και φόβο, ανοίγοντας συνεχώς παράθυρα στους ορίζοντες. Προχτές η 89χρονη Ελλη Παππά-γνωστή σε όλους μας ως η σύντροφος του Μπελογιάννη- αποχαιρέτησε τον κόσμο, αφήνοντας πίσω της ένα όνομα ηρωικής αξιοπρέπειας. Διατρέχοντας την πορεία ζωής της, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι την αξίζει αυτήν την φήμη. Αγωνίστηκε αλύγιστα για την αγάπη, την ανθρωπιά και την πνευματική δημιουργία, αποδεικνύοντας ότι όταν ο άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει κάποιες αρχές και αξίες, όταν πιστεύει βαθειά σ΄αυτές. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που οι ματιές μας συναντήθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου της. Τα γαλάζια μάτια της, μ΄όλο το πέρασμα του χρόνου δεν είχαν καθόλου ξεθωριάσει..Δεν θα ξεχάσω το φώς που πήγαζε μέσα από κείνα τα μάτια καθώς αντίκρυζε τους νέους ανθρώπους που την πλησίαζαν... Εμοιαζε με ένα νεύμα ελπίδας προς τον αυριανό κόσμο, που όσο και να αλλάζει, πάντα θα αναζητά φωτεινούς σηματοδότες για να στηρίξουν την πίστη του στην αξία των ιδεών.

6 σχόλια:

  1. Καλά δεν ντρέπεστε κύριε Καλεντερίδη; Εξυμνείτε μία πορωμένη κομμουνίστρια που ήθελε να κάνει την Ελλάδα ... Αλβανία; Για ρωτήστε τον γιό της, Νίκο Μπελογιάννη τζούνιορ, να δήτε τί πίστευε για την συφιλιδική κοσμοθεωρία της μάνας του! Κύριε Καλεντερίδη, το μίσος σας για τις ΗΠΑ, που σάς πήραν τα σώβρακα στην υπόθεση Οτσαλάν, σάς οδηγεί ολοταχώς στις αγκάλες του Κομμουνισμού. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πώρωση σε κόμματα, ιδεολογίες και σε πρόσωπα είναι ο εσωτερικός εχθρός αυτής της χώρας. Πρέπει να πούμε ΤΕΛΟΣ σε αυτή την "αρρώστια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερίτιμη κυρία Ελίνα Γαληνού,

    Δεν έχω την τιμή να Σας γνωρίζω, όμως δεν είσθε μόνον Εσείς που την γνωρίζετε.

    Δεν υπάρχει κανείς ηρωϊσμός όταν αυτός στρέφεται κατά της Πατρίδος!

    Όχι, δεν έχω μίσος κατά των κομμουνιστών!

    Ζητώ όμως συγνώμη προκαταβολικά για την άποψη που θα εκφράσω.

    Δεν δέχομαι ανθρώπους οι οποίοι δεν εξετάζουν ... αλλά παραδέχονται τα πάντα, εφ' όσον το ζητήσει το οποιοδήποτε κόμμα !

    Ακόμη περισσότερο αν μου ζητήσει να στραφώ κατά της Πατρίδος μου και να δώσω Ελληνική Γη σε επίβουλους γείτονες!

    Ούτε πιστεύω απόλυτα, χωρίς να διατηρώ πάντα κάποια επιφύλαξη, σε ... ανθρώπινα όντα!

    Π.χ. χθες, Γ. Παπανδρέου , Κων/νος Καραμανλης, σήμερα Μητσοτάκης, Μπακογιάννη and company. Όλοι τους ήσαν ή είναι άνθρωποι και σαν άνθρωποι έκαμαν ή κάμνουν σφάλματα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Ευμένη Καρδιάνο.
    Κατ΄αρχήν δεν υπάρχει λόγος να ζητάτε συγνώμη γιατί θα εκφράσετε την άποψή σας. Μέρος των απόψεων που διατυπώνετε, τις συμμερίζομαι και εγώ. Ομως στο παρόν αφιέρωμά μου, αναφέρομαι σε μια γυναίκα που αγωνίστηκε για τα "πιστεύω" της. Η Ελλη Παππά, ήταν από κείνους που αντιστρατεύονταν τη βία, τα όπλα και τις καθοδηγήσεις από αλλότριες επιβουλές. Η πολιτική ιδεολογία της βέβαια -το λέω ξεκάθαρα-δεν με εκφράζει γιατί δεν ανήκω ούτε σε αυτήν ούτε σε συγγενείς τέτοιες ιδεολογίες. Το είχα μάλιστα πεί και στην ίδια όταν συζητήσαμε. Μου είχε απαντήσει "Μπορεί να διαφωνούμε με τους άλλους, όμως οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε πάντα το δικαίωμά της διαφορετικής άποψης και την ελευθερία έκφρασής της" Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΜΕΝΗ, ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΔΟΤΕΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΣΟΥ ΗΡΘΑΝ.
    ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΡΦΩΘΕΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ.
    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ.
    ΒΑΖΩ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΔΟΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ!!!!

    ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ......

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.