30/10/09

Με «Πνοή» ΡΚΚ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ παρελαύνουν στην Αγκυρα (φωτ. Ass. Press)

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ... ΠΑΡΕΛΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Μια ταινία και η επέτειος της εθνικής γιορτής της ίδρυσης του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας γίνονται αυτές τις μέρες το έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνεται στους δρόμους της Τουρκίας μια αντιπολιτευτική τάση και σχετίζεται με το Κουρδικό, τις όποιες αντικυβερνητικές τάσεις και το μειωμένο γόητρο των ενόπλων δυνάμεων.

«Πνοή» ονομάζεται η τουρκική ταινία που άρχισε να προβάλλεται εδώ και λίγες μέρες σε κινηματογράφους στην Τουρκία. Είναι η ιστορία σαράντα Τούρκων φαντάρων και του λοχαγού διοικητή τους σ' ένα συνοριακό φυλάκιο της στρατοχωροφυλακής. Φόντο είναι οι μάχες με το ΡΚΚ και η ταινία περιγράφει την «ηρωική» ζωή των στρατιωτών. Τις τρεις πρώτες μέρες της προβολής της η ταινία έκοψε πάνω από 330.000 εισιτήρια και όλα δείχνουν ότι θα προστεθεί στον κατάλογο των τουρκικών ταινιών με τα περισσότερα εισιτήρια. Παρόμοια ταινία όμως, που αφορούσε μια ιστορία με ήρωες παρακρατικούς και στρατιωτικούς οι οποίοι μάχονταν το ΡΚΚ, είχε κόψει το 2006 4,2 εκατομμύρια εισιτήρια.

Ενταση για το «άνοιγμα»
Το Κουρδικό είναι αυτές τις μέρες σημαντική πηγή έντασης. Οι αντάρτες του ΡΚΚ που παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές, προερχόμενοι από στρατόπεδα της οργάνωσης στο Βόρειο Ιράκ, έχουν προκαλέσει μεγάλη ένταση. Η κίνηση έγινε στο πλαίσιο του «ανοίγματος» της κυβέρνησης Ερντογάν στο Κουρδικό, αλλά εξελίχτηκε σε καυτή πατάτα, όταν το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας οργάνωσε συγκέντρωση υποδοχής των ανταρτών στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα οργανώσει αντίστοιχη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, για τη δεύτερη ομάδα στελεχών του ΡΚΚ που επρόκειτο να έρθουν στην Τουρκία από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εμποδίσει την έλευση αυτή, αφού προκλήθηκαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα προκλήθηκε ανησυχία για ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στην Τουρκία.

Εθνική επέτειος... κόντρας
Η επέτειος της εθνικής γιορτής ήταν ένα δεύτερο σκαλοπάτι. Ηδη οι εικόνες από τη συγκέντρωση για την υποδοχή των ανταρτών είχαν αρχίσει να προκαλούν διάφορες αυθόρμητες αντικουρδικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Αυτό που συνέβη στις 28 και 29 Οκτωβρίου ήταν η συνέχεια. Σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας και άλλων πόλεων έγιναν πορείες για την επέτειο. Πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν τόσο πολύ και τόσο έντονα και με τόσο αντικουρδικά και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Στις πορείες μετείχαν οπαδοί των δύο ισχυρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης. Ωστόσο υπήρχαν και απλοί άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τα κόμματα αυτά και απλώς κινήθηκαν αυθόρμητα.

Ειδικά το «αντικουρδικό» ένστικτο όμως είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τη βάση ή τους οπαδούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή ακόμη και τους άσχετους με κόμματα πολίτες. Αφορά και ένα πολύ σημαντικό τμήμα των μελών, οπαδών, ψηφοφόρων, ακόμη και βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Γι' αυτό ακριβώς η υπόθεση των ανταρτών του ΡΚΚ έγινε «καυτή πατάτα».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση Ερντογάν προβληματίζεται, διότι θα έχει χάσει πολλές εντυπώσεις αν αφήσει στα κρύα του λουτρού το «κουρδικό άνοιγμα». Αν πάλι δώσει συνέχεια, κινδυνεύει να δώσει λαβή για κλιμάκωση του αντικυβερνητικού μένους, το οποίο θα συνδυάζεται αναπόφευκτα με το αντικουρδικό αίσθημα του μέσου Τούρκου.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.