18/2/14

Κύπρος-Αιγαίο: Ώρες ευθύνης για όλους μας...


του Σάββα Καλεντερίδη
Το άρθρο αναρτήθηκε για πρώτη φορά τις 2 Σεπτεμβρίου 2009
Eν όψει του Δεκεμβρίου, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα και την Κύπρο, εξ αιτίας του ότι τότε θα κριθεί η Τουρκία από την Ε.Ε. αν και κατά πόσον έχει εκπληρώσει τους όρους που τέθηκαν το 2006, μετά από κοινή στρατηγική Ελλάδος-Κύπρου, τουτέστιν Κώστα Καραμανλή-Τάσσου Παπαδόπουλου, ένας από τους οποίους είναι και η υπογραφή από πλευράς της Τουρκία της Συμφωνίας της Άγκυρας, ενέργεια που κατά πολλούς συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ήδη, κατά τα φαινόμενα, η τουρκική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προβεί στην κίνηση αυτή και μάλλον τον Δεκέμβριο θα της δοθεί παράταση ενός ακόμα χρόνου, για να προβεί στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο κρίσιμος χρόνος στον οποίο θα κριθεί αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα (Κυπριακό), η πορεία του οποίου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, θα κρίνουν εν γένει την πορεία αλλά και την τύχη ολόκληρου του Ελληνισμού, επιτείνεται μέχρι τα τέλη του 2010, περίοδος κατά την οποία είναι σφόδρα πιθανό να υπάρχει κλίμα πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα, εξέλιξη που θεωρείται περίπου καταστροφική για το χειρισμό των κρισίμων θεμάτων που προαναφέρθηκαν.
Το κατά πόσον και σε πιό βαθμό το ενδεχόμενο κλίμα πολιτικής ρευστότητας είναι αποτέλεσμα εσωτερικών πολιτικών διεργασιών και το κατά πόσον καλλιεργείται από άλλους, εξωγενείς παράγοντες, θα αποτελέσει αντικείμενο μιας άλλης ανάλυσής μας.
Προς το παρόν, για την ενημέρωση των φίλων του ιστολογίου μας, δημοσιεύουμε μετάφραση συνέντευξης που έδωσε στο τουρκικό περιοδικό "2023" ο ακαδημαϊκός και βουλευτής Χουσεΐν Παζαρτζί, μαζί με το βιογραφικό του, στην οποία συνέντευξη ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει στις τουρκικές ενστάσεις που σχετίζονται με την υπογραφή της Συμφωνίας της Άγκυρας και το ενδεχόμενο να οδηγήσει αυτή στην σταδιακή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του νησιού και στην απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
Επειδή όντως οι μέρες είναι 'πονηρές', συνιστούμε στους φίλους του ιστολογίου μας να αναλύσουν ψύχραιμα και με την σοβαρότητα και την ευθύνη που επιβάλλουν οι περιστάσεις το περιεχόμενο της συνέντευξης ο καθένας με το δικό του πολιτικό και αναλυτικό κριτήριο και να συνεξετάσουν εάν το "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝ" της Ελλάδος και της Κύπρου, συνιστά στην ουσία μια ώθηση-παρακίνηση προς την Τουρκία να υπογράψει τη Συμφωνία της Άγκυρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο σύνολό τους.
Για το ενδεχόμενο ρευστού πολιτικού σκηνικού και τους παράγοντες που οδηγούν σε κάτι τέτοιο, όπως προαναφέραμε, θα αφιερώσουμε μια άλλη, ξεχωριστή ανάλυση.
Καλό διάβασμα και καλή τύχη στην πατρίδα μας.

Όποια ένσταση κι αν σκαρφιστείτε, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής σημαίνει αναγνώριση της Ρωμέικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου υπό την επωνυμία «Κυπριακή Δημοκρατία»

Συνέντευξη του Ηüseyin PAZARCI στο περιοδικό 2023 (Ιανουάριος 2005)

2023- Ένα από τα θέματα που μας απασχολούν, με αφορμή την 17 Δεκεμβρίου, είναι το αν θα αναγνωρίσουμε την Ρωμέικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (ΡΔΝΚ) υπό την επωνυμία «Κυπριακή Δημοκρατία». Γιατί γίνεται τόση συζήτηση για το θέμα; Η Τουρκία θα αναγνωρίσει την ΡΔΝΚ;

Huseyin Pazarci- Κατ’ αρχήν είναι ωφέλιμο να κοιτάξουμε με ποιο τρόπο θα γίνει η οποιαδήποτε αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία. Το θέμα της αναγνώρισης ήλθε στο προσκήνιο λόγω του ότι προστέθηκαν στην Ε.Ε. άλλα δέκα νέα κράτη. Αυτά τα νέα κράτη πρέπει να συμπεριληφθούν στην Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης και Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (Οrtaklik Αnlasmasi) που έχει ήδη υπογράψει η Τουρκία με την Ε.Ε. Το ένα από αυτά τα νέα μέλη είναι η χώρα που λέγεται «Κυπριακή Δημοκρατία» και την οποία εμείς ονομάζουμε Ρωμέικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (ΡΔΝΚ)..Αυτή η χώρα έγινε μέλος της Ε.Ε. ως «Κυπριακή Δημοκρατία». Ως εκ τούτου το κράτος αυτό απέκτησε υποκειμενική θέση, έγινε συμβαλλόμενο μέρος στη Συμφωνία της Άγκυρας (που αφορά την επέκταση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε. στα νέα δέκα κράτη μέλη της Ε.Ε., στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, σ.τ.μ.) και αυτό, σε συνδυασμό με το Πρωτόκολλο Προσαρμογής (Uyum Protokolü), έφερε στο προσκήνιο το ερώτημα μήπως «η αποδοχή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής και η υπογραφή της Συμφωνίας της Άγκυρας σημαίνουν και αναγνώριση της ΡΔΝΚ». Δηλαδή, το ζήτημα της «αναγνώρισης ή μη» μας προέκυψε λόγω του Πρωτοκόλλου. Εκτός αυτού, όμως, υπήρχαν ήδη οι απαιτήσεις της ΡΔΝΚ για αναγνώρισή της από την Τουρκία, η οποία έχει την εξής θέση: «Είμαστε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και δεν υπάρχει περίπτωση να προσχωρήσεις στην Ε.Ε. και να γίνεις μέλος σε αυτή την ομάδα εάν δεν με αναγνωρίσεις». Δηλαδή, αυτό ήταν η γενική θέση που εξέφραζε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο. Το Πρωτόκολλο Προσαρμογής όμως έφερε μπροστά μας το πρόβλημα της υποχρεωτικής αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία.
Τώρα, πριν προχωρήσουμε σε αυτό καθ’ αυτό το Πρωτόκολλο, είναι καλό να κοιτάξουμε «τι σημαίνει η υπογραφή» μιας συμφωνίας ανάμεσα σε δυο θεσμούς. Μια συμφωνία έχει δυο πλευρές. Το πρώτο είναι το ίδιο το θέμα πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η συμφωνία. Το Πρωτόκολλο Προσαρμογής αποσκοπεί στην υποχρέωση επέκτασης εφαρμογής των όρων της Τελωνειακής Ένωσης και των όρων που αφορούν τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας–ΕΕ στα νέα κράτη-μέλη. Σε γενικές γραμμές, η δεύτερη πλευρά μιας συμφωνίας εμφανίζεται ως απορρέουσα υποχρέωση. Αν ένα κράτος πραγματοποιεί μια συμφωνία με ένα άλλο θεσμό που θεωρεί τον εαυτό του κράτος, αυτομάτως δημιουργείται η εξής υπόθεση: «Εσύ είσαι ένα κράτος. Από τη στιγμή που υπογράφω μαζί σου μια συμφωνία, είμαι ισότιμος μαζί σου». Με βάση αυτήν την υπόθεση, αν συνάψεις μια συμφωνία μαζί του, αυτό σημαίνει ότι τον αναγνωρίζεις.
Σε μια τέτοια συμφωνία, όταν κινούμαστε με βάση μια τέτοια λογική, δηλαδή «εσύ είσαι ένα κράτος και εγώ κάνω μια συμφωνία μαζί σου», είναι πιθανόν να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει αναγνώριση. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ διμερούς και πολυμερούς συμφωνίας. Εάν σε μια πολυμερή συμφωνία υπάρχουν θεσμοί ή κράτη που δεν τους αναγνωρίζεις, μπορείς να συμμετέχεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλώσεις ξεκάθαρα με μια ανακοίνωση ή με μια υποσημείωση ότι η υπογραφή δεν συνιστά αναγνώριση του μέρους που δεν θέλεις να αναγνωρίσεις. θέτοντας ξεκάθαρους όρους σχετικά με αυτό. Σε ότι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία έχει υπογράψει πολλές πολυμερείς συμφωνίες και είναι ήδη συμβαλλόμενο μέρος και μέλος σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει και η Κύπρος, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κλπ. Όταν πρόκειται για πολυμερείς συμφωνίες, κυρίως όταν υπάρχουν περιπτώσεις συνεργασίας, είναι δυνατόν να μην προβείς σε αναγνώριση. Δηλώνεις ότι «Η συμφωνία αυτή δεν συνιστά αναγνώρισης του τάδε μέρους». Αυτό αρκεί για να αποφύγεις την αναγνώριση. Με άλλα λόγια, αν και υπογράφεις πολυμερείς συμφωνίες, δηλώνεις ότι δεν αναγνωρίζεις το μέρος που επιθυμείς και αποφεύγεις τις διμερείς υποχρεώσεις και σχέσεις.
Όταν όμως πρόκειται για διμερείς συμφωνίες, αυτό είναι λίγο ποιο πολύπλοκο. Αν συνάψεις σαν κράτος μια διμερή συμφωνία με ένα άλλο μέρος το οποίο εκ των πραγμάτων θεωρείται «κράτος», αυτό θα θεωρηθεί πλέον σαν ένα πολύ δυνατό χαρτί αναγνώρισης. Αν συνεχίσεις να αρνείσαι την αναγνώριση, τότε μπορούν να σου πουν «γιατί υπέγραψε με αυτό μια τέτοια συμφωνία»; Μπορεί, όμως, το διεθνές δίκαιο να επιτρέψει την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ δυο μερών και να προστεθεί σ’ αυτήν άρθρο που να λέει: «Υπογράφω αυτήν την συμφωνία, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό συνιστά αναγνώριση ως κράτους του αντισυμβαλλόμενου μέρους». Στην περίπτωση αυτή, όμως, είναι προϋπόθεση η συμφωνία και των δυο μερών σε αυτό. Αν δηλαδή το δεχτεί η άλλη πλευρά, τότε μπορείς να πεις «η συμφωνία αυτή δεν σημαίνει ότι σε αναγνωρίζω».

2023- Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αυτό;

Huseyin Pazarci- Παραδείγματος χάριν, εμφανίσθηκε ένας θεσμός στο διεθνές σκηνικό που απαιτεί να γίνει κράτος. Μερικές φορές μπορεί να υποχρεωθείτε να συνάψετε σχέσεις με αυτό. Όπως για παράδειγμα η ίδρυση και λειτουργία προξενείου. Εάν στην περιοχή που ελέγχει ο θεσμός αυτός ζουν δικοί σας πολίτες, είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε μαζί του. Πρέπει να κάνετε μια συμφωνία για να λειτουργεί το προξενείο. Αν στη συμφωνία αυτή προστεθεί η φράση «Αυτό δεν σημαίνει ότι σε αναγνωρίζω ως κράτος», τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέτοιες συμφωνίες μπορεί να γίνουν για παράδειγμα με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που έχουν βλέψεις στα εδάφη άλλων κρατών. Στις περιπτώσεις αυτές μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις προσωρινές που θα αφορούν μια μεταβατική περίοδο, όπως «δεν τους αναγνωρίζω ως κράτος αλλά ως μαχόμενη (ή εμπόλεμη) πλευρά». Εκτός από αυτό τέτοιου είδους συμφωνίες, μπορεί να υπογραφούν και άλλου τύπου, όπως για παράδειγμα συμφωνία ανακωχής ή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με ένα εμπόλεμο μέρος. Ας θυμηθούμε το 1921, που η κυβέρνηση της Γαλλίας υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM), χωρίς η Γαλλία να έχει αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία ως κράτος. Υπογράφηκε μια συμφωνία ανακωχής και ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Γαλλία, αλλά η Γαλλία δεν είχε αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία ως κράτος. Αυτές οι συμφωνίες γίνονται για να λυθούν κάποια πρακτικά ζητήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις φροντίζετε να περιληφθούν στη συμφωνία εκφράσεις που αποκλείουν την αναγνώριση και περιορίζουν τη συμφωνία σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή η σύναψη διμερών συμφωνιών χωρίς να υπάρχει αναγνώριση, αλλά αυτές οι συμφωνίες αφορούν περιορισμένα θέματα.
Τώρα, στην περίπτωσή μας τίθεται το ερώτημα αν η Τουρκία μπορεί να μην αναγνωρίσει της Κύπρο υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Προσαρμογής με την ΡΔΝΚ. Αν κινηθούμε με βάση την υπόθεση «Η Τουρκία δηλώνει μονομερώς ότι ‘‘εγώ δεν σε αναγνωρίζω’’. Μπορεί να αποφύγει την αναγνώριση;», θα σας έλεγα ότι αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει. Και αυτό γιατί το Πρωτόκολλο Προσαρμογής θα συναφθεί μεταξύ των νέων κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας. Τα θέματα που περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο αυτό καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα. Μπαίνετε σε ένα ολοκληρωμένο καθεστώς οικονομικής συνεργασίας. Δεν πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά κάποιο συγκεκριμένο, περιορισμένης εμβέλειας θέμα, όπως το παράδειγμα που προανέφερα. Εδώ δεν έχει δυνατότητα η Τουρκία να πει ότι «εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχεις». Έτσι δεν έχει καμιά σημασία και είναι κενή περιεχομένου μια δήλωση του τύπου «εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχεις». Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά λες ότι «εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχεις» και από την άλλη συναλλάσσεσαι με κάτι που δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, η Τελωνειακή Ένωση προβλέπει κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα το πιστοποιητικό προέλευσης των προϊόντων. Αυτό από ποιον θα το ζητήσεις; Μέσα στα πλαίσια της Τελωνειακής Ένωσης θα το ζητήσεις από την Νότια (Κύπρο). Τότε όμως έρχεσαι αντιμέτωπος με την εξής κατάσταση. Η Νότια Κύπρος θα συναλλάσσεται μαζί σου ως εκπρόσωπος όλου του νησιού. Με παρόμοιες καθημερινές διαδικασίες, θα υποχρεωθείς να συναλλάσσεσαι και να έχεις ως συνομιλητή σου τη Νότια Κύπρο. Η υπογραφή και αποδοχή ενός κειμένου όπως το Πρωτόκολλο Προσαρμογής που καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα και δεν επιτρέπει περιορισμούς ή εξαιρέσεις σε κάποια θέματα, αναγκαστικά σε οδηγεί στην αναγνώριση μέσω καθημερινών πρακτικών εφαρμογών που θα έχεις την άλλη πλευρά ως κυρίαρχο και νόμιμο εκπρόσωπο όλου του νησιού. Έτσι αυτομάτως, σιγά-σιγά και σταδιακά παραμελείς και απορρίπτεις την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (Τ.Δ.Β.Κ.) αν όχι σε όλες τις διαδικασίες, αλλά σε κάποιες σίγουρα. Δηλαδή, ακόμα και να σας επιτρέψουν να θέσετε έναν όρο του τύπου «δεν σε αναγνωρίζω», αυτό δεν αίρει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως προς το σύνολο του Πρωτοκόλλου. Δηλαδή, ουσιαστικά και πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα. Δεν θα αλλάξει τίποτα επίσης αν αυτό το Πρωτόκολλο Προσαρμογής η Τουρκία το υπογράψει με τα δέκα νέα μέλη μαζί ή με το καθένα ξεχωριστά.
Άλλωστε, ακόμα και στην περίπτωση που η Τουρκία πει «εγώ δεν σε αναγνωρίζω», η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα το δεχτεί. Η στάση της μέχρι στιγμής αυτό δείχνει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά Θα πει «Πώς λέει η Τουρκία «Δεν σε αναγνωρίζω», δεν έχει το δικαίωμα να το πει αυτό». Και θα πάρει αυτή τη θέση βασιζόμενη στο γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει δεχτεί ως μέλος της την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τη νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού. Η Συμφωνία Ένταξης που έκανε η Ε.Ε. με την Κύπρο, αναγνωρίζει ως Κυπριακή Δημοκρατία αυτό που εμείς αποκαλούμε Ρωμέικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Με ένα επιπρόσθετο άρθρο, μάλιστα, τονίστηκε ότι «Αναστέλλεται προς το παρόν η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στο βόρειο μέρος του νησιού που δεν ελέγχει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Όμως, η ΕΕ έχει πει ότι «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζω είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση». Επειδή αυτό έχει συμπεριληφθεί και στη Συμφωνία Ένταξης, υπέχει τη θέση πρωταρχικού νόμου (primary law). Πλέον αυτό ούτε το Συμβούλιο, ούτε η Επιτροπή, ούτε και τα κράτη μέλη με οποιαδήποτε διαδικασία, συνολικά η μονομερώς, μπορούν να το αλλάξουν, ενώ δεν είναι σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε σχετική εκτίμηση ή αξιολόγηση και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Βασιζόμενη σε όλα αυτά η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θα πει: «Από την στιγμή που υπογράφεις αυτό το Πρωτόκολλο Προσαρμογής, ακόμα να πεις ότι δεν σε αναγνωρίζω, οι πρακτικές υποχρεώσεις σου επιβάλλουν την αναγνώρισή μου. Πέραν αυτού, είμαι ένα κράτος μέλος της ΕΕ και εγώ είμαι η αναγνωρισμένη κυβέρνησή του». Ως εκ τούτου ακόμα και στην περίπτωση που η Τουρκία πει ότι «δεν σε αναγνωρίζω», από την στιγμή που θα υπογράφει η εν λόγω συμφωνία, η ΕΕ θα την θεωρήσει ως μια συμφωνία που υπογράφηκε με την Κυπριακή Δημοκρατία και αν χρειαστεί θα το ερμηνεύει ως εξής. «Την Κύπρο εκπροσωπεί η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ονομασία Ρωμέικη Διοίκηση της Κύπρου».
Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, αφηρημένες έννοιες όπως «σε αναγνωρίζω η δεν σε αναγνωρίζω» θα μείνουν στην άκρη. Το περιεχόμενο της συμφωνίας, η θέση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσα στην ΕΕ και το γεγονός της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος στην ΕΕ δημιουργεί μια κατάσταση αναγκαστικής αναγνώρισης για την Τουρκία. Μπορεί αυτό στην αρχή να γίνεται βήμα-βήμα, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα μικρά βήματα θα σημάνουν την πλήρη αναγνώριση. Όταν υπογράψετε το Πρωτόκολλο Προσαρμογής, όσο κι αν πείτε «εγώ δεν αναγνωρίζω», αυτός που θα υπογράψει για την Κύπρο είναι η «Κυπριακή Δημοκρατία». Για αυτό, όποιον όρο και να βάλετε κατά την υπογραφή της Συμφωνίας, η αναγνώριση θα επέλθει αυτομάτως. Αλλά και να θέλετε να βάλετε έναν τέτοιο όρο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πει «εγώ δεν υπογράφω τη συμφωνία». Αυτό θα πράξει. Και όταν το κάνει αυτό η Ελληνοκυπριακή πλευρά, τα μέλη της ΕΕ, το Συμβούλιο, η Επιτροπή δεν θα έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα, δυνατότητα και αρμοδιότητα να επιβάλλουν και να πουν (στην Κύπρο, σ.τ.μ.) «Εσύ για μας είσαι κράτος, αλλά δεν είσαι κράτος επειδή το λέει το αντισυμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας». Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η σταδιακή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αναγνώριση αυτή θα υποχρεώσει την Άγκυρα σε σταδιακό αποκλεισμό και αποαναγνώριση της Βόρειας Κύπρου.

Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να καταλήξουν να γίνουν μειονότητα...

2023- Μετά από αυτήν την συγκεκριμένη υπογραφή είναι δυνατόν η ελληνοκυπριακή πλευρά να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από αιτήματα, ακόμα και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Τ.Δ.Β.Κ.;

Huseyin Pazarci- Όταν δέχεστε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδέχεστε και την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί. Έτσι η διοίκηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς θα προχώρηση ακόμα παρά πέρα. Άπο δω και πέρα η Ελληνοκυπριακή διοίκηση θα μπόρεση να πει: «Εγώ που είμαι ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτώ από την Τουρκία, που έχει υπογράψει μαζί μου το Πρωτόκολλο Προσαρμογής και διαπραγματεύεται μαζί μου την ένταξή της στην Ε.Ε. να συμμορφωθεί με αυτά και με αυτά». Θα πει ας πούμε «αποσύρετε τα στρατεύματα, δεν υπάρχει Τ.Δ.Β.Κ., σταματήστε να την αναγνωρίζετε». Θα αρχίσει να λέει ότι πλέον είναι αυτή που έχει την αρμοδιότητα σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένου και του Βορρά. Αυτό σε πρώτη φάση θα φέρει σε δύσκολη θέση το Βορρά. Επόμενος στόχος θα είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Ο τρίτος στόχος είναι να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον καθορισμό της θέσης των Τούρκων στο νησί. Τη φορά αυτή θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Τουρκία και τους τουρκοκυπρίους να αποδεχτούν και νομικά ένα νέο καθεστώς για τους τουρκοκυπρίους, το οποίο δεν θα λαμβάνει υπόψη κάποιες πρόνοιες των ιδρυτικών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει μια κατάσταση με βάση την οποία οι τουρκοκύπριοι θα βρεθούν σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτήν που είχε κατακτηθεί με τις συμφωνίες του 1960. Τέλος πάντων, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα είναι εξασφαλισμένα σε ατομικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών νόμων και κανονισμών, αλλά είναι πολύ πιθανόν να χάσουν την ιδιότητά τους ως «ιδρυτική κοινότητα», παραμένοντας απλά μια «μειονότητα» στο νησί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα οικοδομηθεί άμεσα μια τέτοια κατάσταση, αλλά θα είναι η αρχή για να καταλήξουμε σταδιακά σε αυτήν τη κατάσταση.

2023- Έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το Σχέδιο Ανάν. Από την άποψη αυτή, το σχέδιο αυτό δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Τουρκίας και να είναι υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Μάλλον το νέο Σχέδιο Ανάν θα επανέλθει σε μια τέτοια μορφή, που θα εξυπηρετεί τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων.

Huseyin Pazarci- Το γεγονός ότι είναι καλεσμένος και ο Ανάν στο επίσημο δείπνο της 17ης Ιανουαρίου δείχνει ότι θέλουν να φέρουν πάλι στο προσκήνιο το Σχέδιο Ανάν. Υπήρχε η φήμη θα επανερχόταν το Σχέδιο Ανάν. Άλλωστε, όταν κοιτάμε την λογική του θέματος, αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο. Ήταν αναμενόμενο να αναζητήσει η Ε.Ε. μια συμβιβαστική λύση, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ως εκπρόσωπο όλου του νησιού. Στην ΕΕ επικρατεί η εξής αντίληψη: «Αν δημιουργηθεί ένα Ενωμένο Κυπριακό Κράτος, η Τουρκία θα υπογράψει με αυτό το Πρωτόκολλο Προσαρμογής και θα έχει λυθεί το πρόβλημα». Ήδη έχει επιβεβαιωθεί αυτή η αντίληψη της ΕΕ με τον ερχομό στις Βρυξέλλες του Ανάν. Το νέο Σχέδιο Ανάν, άσχετα με το όνομα που θα του δοθεί, πρόκειται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν αυτό επιτευχθεί από πλευράς της ΕΕ, δεν υπάρχει πλέον τέτοιο πρόβλημα ούτε για την Τουρκία ούτε για την ίδια την ΕΕ, και επιπλέον η ΕΕ θα πετύχει μια πολύ σημαντική λύση σε ένα διεθνές πρόβλημα που παραμένει άλυτο επί πολλά χρόνια Τώρα φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν προς σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η τούρκικη κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι θα στριμωχτεί σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι για να μπορέσει να ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Ε.Ε. πρέπει να λύσει το Κυπριακό και έχει επίσης αντιληφθεί ότι αν δεν το λύσει θα χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων, ενώ θα χάσουμε κομμάτι-κομμάτι και την Κύπρο. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική στο Κυπριακό. Η κυβέρνησή μας, υπό το φως όλων αυτών των δεδομένων, έχει από καιρού αποδεχτεί ότι θα ήταν ευχαριστημένη με μια λύση που θα στηριζόταν στη λογική του Σχεδίου Ανάν, κάτι που ήδη εκφράζουν με δηλώσεις του τύπου να ξαναζωντανέψει το Σχέδιο Ανάν Αυτό μάλιστα δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση, αλλά και το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Από όσο έχω δει στον τύπο, έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ξαναφέρουν στο προσκήνιο το Σχέδιο Ανάν. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να πούμε ότι από τη στιγμή που και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας έχουν την ίδια άποψη, βγαίνει το συμπέρασμα ότι από πλευράς της Τουρκίας η μοναδική φόρμουλα επίλυσης του θέματος είναι το Σχέδιο Ανάν. Από την άλλη η Ελληνοκυπριακή πλευρά που είχε απορρίψει το Σχέδιο Ανάν, είναι πολύ άνετη και απολαμβάνει μια προνομιακή θέση, μια θέση που έχει από κάποιες πλευρές ασυλία. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει υιοθετήσει μια αντίληψη του τύπου «Δεν είναι δυνατόν να δεχτώ ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό του Σχεδίου Ανάν». Αυτό ήδη εκφράζεται από τον Παπαδόπουλο και τον ελληνοκυπριακό τύπο. Στον ελληνοκυπριακό τύπο παρουσιάζονται απόψεις όπως «δεν δεχόμαστε όλες τις πλευρές του Σχεδίου Ανάν με την τελική του μορφή, όπως έχει τεθεί προς έγκριση στο δημοψήφισμα». Δηλαδή, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, βασιζόμενη στην προνομιακή θέση της μέσα στην ΕΕ, θα εμφανιστεί με την εξής στάση «για να μην πω όχι, εξασφαλίστε και άλλες παραχωρήσεις που θα είναι προς όφελός μου». Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θα επιμένει σε αυτό. Αυτοί θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ως υποστηρικτές ενός Σχεδίου Ανάν που θα αλλάξει προς όφελός τους. Η Τουρκία όμως σχεδόν είναι σε μια διαπραγματευτική θέση που στην ουσία λέει: «Ας είναι Σχέδιο Ανάν και ό,τι γίνει ας γίνει». Αυτό δεν το λέει έτσι ακριβώς η κυβέρνησή μας, επειδή όμως βλέπει τη μοναδική λύση σε αυτό (στο Σχέδιο Ανάν) αναγκαστικά θα μπει σε αυτόν τον δρόμο. Έτσι θα επιχειρήσει να βρει πολιτικές που θα την βοηθήσουν να γίνει αποδεκτό από την εσωτερική κοινή γνώμη. Αυτό θα το κάνει με τα ΜΜΕ και τον τύπο, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό την υποστηρίζει και είναι στο μέρος της, και θα το προβάλλει με πολλά αλλά μέσα. Αν η Τουρκία δεχτεί μια θέση ακόμα χειρότερη από ό,τι προέβλεπε το Σχέδιο για αυτήν και κάνει παραχωρήσεις, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση με τη σειρά της μπορεί να προχωρήσει και να υιοθετήσει την ιδέα της Ενωμένης Κύπρου. Μέσα στους Ελληνοκύπριους πιθανότατα θα υπάρχουν και κάποιοι που δε θα δεχτούνε ακόμα και αυτό. Ο Παπαδόπουλος μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Ήδη η Ε.Ε. ξεκίνησε να προετοιμάζει αυτό το σενάριο και μπορεί να το επιβάλλουν μέσω του ΑΚΕΛ, που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα. Αν πει το ΑΚΕΛ ναι, τότε και ο Παπαδόπουλος δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα.

Πρέπει να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής

2023- Είναι γνωστό ακριβώς το τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής;

Huseyin Pazarci- Για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστές αξιολογήσεις όσον αφορά το Πρωτόκολλο Προσαρμογής και για να το αν η υπογραφή του «συνιστά ή όχι αναγνώριση στην πράξη», πρέπει να γίνει γνωστό στον κοινή γνώμη το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής. Διότι στην έκθεση της 6ης Οκτώβριου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή τονίζεται ότι η Επιτροπή έδωσε ένα υπόδειγμα του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής στην Τουρκία τον Ιούλιο. Μελετώντας αυτό το υπόδειγμα μπορούμε να καταλάβουμε αν περιλαμβάνει εκφράσεις που θα επιτρέψουν στην πράξη την αναγνώριση ή μη (της Κύπρου, σ.τ.μ.) και αν αυτό θα θέσει στο περιθώριο την ΤΔΒΚ. Για αυτό η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να ανακοινώσει το σχεδιάγραμμα, για να καταστεί δυνατόν να γίνουν οι σχετικές αξιολογήσεις. Αλλιώς το θέμα θα περιοριστεί σε θεωρητικού τύπου αναφορές «τους αναγνωρίσαμε ή δεν τους αναγνωρίσαμε». Αν δεν ανακοινωθεί αυτό, η τουρκική κοινωνία και η κοινωνία της ΤΔΒΚ θα υποστούν τις συνέπειες χωρίς να ξέρουν την ουσία του θέματος. Αυτό βέβαια θα ανοίξει το δρόμο για διάφορες άλλες ανησυχίες και δυσάρεστες εξελίξεις.

2023- Και ασφαλώς κύριε καθηγητά, σε περίπτωση που υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, μάλλον δεν θα έχουμε την δυνατότητα να την ανακαλέσουμε.

Huseyin Pazarci- Αν παύσουμε να θέλουμε να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. τότε αυτό θα είναι δυνατόν. Δηλαδή η υπόθεση θα τραβηχτεί μέχρι το σημείο της απόρριψης της σημερινής εταιρικής σχέσης. Διότι η ίδια η Ε.Ε. δεν έχει τη νομική δυνατότητα ούτε την αρμοδιότητα να μας επιτρέψει να μην επεκτείνουμε στα νέα δέκα μέλη τη συμφωνία που υπογράψαμε με τα υπόλοιπα δεκαπέντε μέλη της Ε.Ε. Αυτό είναι μια πράξη ολοκλήρωσης και δεν έχετε την πολίτικη και νομική δυνατότητα να πείτε «δεν λαμβάνω υπόψη μου το Πρωτόκολλο Προσαρμογής». Αν απορρίπτετε όλη την διαδικασία της ευρωπαϊκής προοπτικής, τότε ναι, μπορείτε να αγνοήσετε αυτήν την συμφωνία. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει και αν γίνει θα έχει ένα ριζικό επαναστατικό χαρακτήρα.

2023- Από ό,τι έγινε κατανοητό, τα κείμενα έχουν προετοιμαστεί με πολύ λεπτή διπλωματική γλώσσα, αφού η κυβέρνηση έκανε διάβημα στην Ε.Ε. ότι δεν θα γίνουν δεκτές μόνιμες «εξαιρέσεις». Εάν οι συζητήσεις αυτές γίνουν ανοιχτά στην κοινωνία, αυτό μπορεί να βοηθήσει να γίνει κατανοητό ξεκάθαρα αυτό που θα δεχτούμε. Μπορεί έτσι να αποτραπεί να παρασυρθούμε λιγότερο, σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Huseyin Pazarci- Οι μεταφράσεις τέτοιων κειμένων μερικές φορές είναι πολύ σημαντικές. Είναι απαραίτητες για να καταλάβει και ο λαός μας το τί γίνεται, αλλά αυτές οι μεταφράσεις πρέπει να γίνουν από εξειδικευμένους μεταφραστές. Εγώ έχω το γνήσιο το κείμενο στα αγγλικά. Μου τράβηξε το ενδιαφέρον η μετάφραση της 19ης παραγράφου της συμφωνίας όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε μια από τις σοβαρότερες εφημερίδες μας. Εκεί γίνεται αναφορά σε «δέκα νέες χώρες», ενώ το αγγλικό κείμενο αναφέρεται σε δέκα νέα κράτη. Ακόμα και με τέτοιες αναφορές προσπαθούνε να μας κάνουν να αποδεχτούμε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος». Ποιος ξέρει τι άλλες τέτοιες εκφράσεις υπάρχουν στο Πρωτόκολλο Προσαρμογής. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που δεν σταθούμε με προσοχή πάνω από τέτοιες ορολογίες, δεν θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις λεπτομέρειες που πιθανόν έκρυψε μέσα στο κείμενο ένας νομικός ή ένας έμπειρος διπλωμάτης με εμπειρία σε τεχνικά θέματα. Δεν λέω ότι αυτά γίνονται πάντα με κακή πρόθεση, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχουμε αυτές τις ορολογίες. ………….
Θα ήταν λάθος να προβούμε σε υποχωρήσεις που θα μας στοιχίσουν στο μέλλον, μόνο και μόνο για να πάρουμε την ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις. Θα ήταν καλύτερα να αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις αφού οι τουρκοκύπριοι πετύχαιναν μια λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

2023- Στο κείμενο υπάρχει η φράση “ανοιχτός ορίζοντας”, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Εσείς πώς την χαρακτηρίζετε;

Hüseyin Pazarcı- Φυσικά η φράση «ανοιχτός ορίζοντας» μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν δίνεται τελική ημερομηνία για το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ερμηνευτεί και αλλιώς. Κανονικά, για κάποιον που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. γίνονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύνταξη της Συμφωνίας Ένταξης. Συμφωνία Ένταξης σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να γίνεις πλήρες μέλος. Ακόμα και σε αυτή τη Συμφωνία Ένταξης υπάρχουν σκέψεις για μια άλλη εταιρική σχέση, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Και στην περίπτωσή μας, με τη φράση «ανοιχτού ορίζοντα», υπάρχει ένα δεύτερο ενδεχόμενο, εκτός της ημερομηνίας περάτωσης των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συνομιλίες διαπραγμάτευσης και η Ε.Ε. δεν αναγνωρίσει στην Τουρκία τα δικαιώματα που έχει αναγνωρίσει στις άλλες 25 χώρες-μέλη και δεν έχει κατορθώσει να κάνει αποδεκτή αυτή τη συμφωνία από πλευράς της Τουρκίας, και επιπλέον δεν έχει καταφέρει να εκφοβίσει την Τουρκία, τότε είναι δυνατόν να έλθει στο προσκήνιο η αλλαγή περιεχομένου της Συμφωνίας Ένταξης. Χρησιμοποιούν λοιπόν την έκφραση «ανοιχτού ορίζοντα» για να εκφράσουν τη θέση τους για ένα ειδικό καθεστώς που δεν συμπεριλαμβάνει τους όρους του πλήρους μέλους. Το να περιορίζουμε την ανάγνωση αυτής της έκφρασης μόνο στον χρονικό ορίζοντα είναι λάθος. Αν δεν υπήρχαν αντίστοιχες δηλώσεις, ίσως θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε έτσι, όμως υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις. Υπάρχει μια άποψη που μιλάει για έναν άλλο δρόμο εκτός του πλήρους μέλους. Έτσι θα πρέπει να το ερμηνεύσουμε, άλλωστε στην απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου υπάρχει μια τέτοια φράση. Τη φράση αυτή, από τη στιγμή που την έβαλαν σε αυτή την απόφαση, θα τη βρίσκουμε μπροστά μας μέχρι το τέλος. Δεν λένε ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα άλλο καθεστώς εταιρικής σχέσης, όμως λένε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να γίνει, «διατηρούμε αυτό το δικαίωμα» λένε.

2023- Στο κείμενο υπάρχουν φράσεις που δείχνουν ότι δεν θα μας δοθεί το καθεστώς του πλήρους μέλους. Υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι αυτές τις προβλέψεις μπορούμε να τις προσβάλλουμε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Είναι αυτό δυνατόν.

Hüseyin Pazarcı- Αυτό είναι μια προσέγγιση που οφείλεται στην έλλειψη νομικών γνώσεων. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν σχολιάζει και σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στη διαδικασία να ακυρώσει βασικές ιδρυτικές συμφωνίες που θεωρούνται πηγές πρωτογενούς δικαίου και τέτοιες συμφωνίες είναι οι Συμφωνίες Ένταξης. Ό,τι υπάρχει στη Συμφωνία Ένταξης, θα εφαρμοστεί κατά γράμμα. Παρότι η Ε.Ε. κινείται με βάση την αρχή «Η Ε.Ε. είναι μια διαδικασία-γεγονός ολοκλήρωσης και μεταξύ των χωρών-μελών εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές», σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η Αγγλία, όταν έγινε μέλος της Ε.Ε., επέβαλε στην Ε.Ε. τον όρο να μην εφαρμοστούν οι αρχές της Ε.Ε. στις αγγλικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. Και μη συμφωνία έγινε με αυτόν τον τρόπο. Από κει και μετά δεν έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πεις «Για όλες της χώρες της Ε.Ε. ισχύουν οι ίδιες αρχές, για πιο λόγο η Αγγλία εξαίρεσε τις βάσεις της στην Κύπρο». Η συμφωνία έγινε αποδεκτή ως έχει, η μικρή περιοχή αυτή αναγνωρίστηκε ως περιοχή εξαίρεσης. Εάν στη συμφωνία που θα γίνει με μας εξαιρεθεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και μπουν όροι που εξαιρούν μονίμως την Τουρκία από τους πόρους για την γεωργία και τις υποδομές και εάν αυτοί οι όροι γίνουν αποδεκτοί από όλους, και στη συνέχεια εγκρίνουν όλα αυτά οι χώρες-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τότε δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να ζητήσεις την ακύρωσή τους. Αυτό αποτελεί πρωτογενές δίκαιο. Το πρωτογενές δίκαιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το αλλάξει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ούτε η Κομισιόν, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να τα αλλάξουν. Αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

2023- Μπορείτε να μας δώσετε πληροφορίες και να μας ενημερώσετε για τις συνταγματικές ρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να προσαρμοστεί στους όρους της Ε.Ε.;

Hüseyin Pazarcı- Θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές στο σύνταγμά μας για να προσαρμοστούμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, άλλωστε δεν είναι επιβεβλημένο να γίνει άμεσα. Μπορεί να γίνει όταν πλησιάζουμε στην ημερομηνία που θα γίνουμε πλήρες μέλος. Για παράδειγμα, το 6ο άρθρο του συντάγματος αναφέρει: «Η κυριαρχία ανήκει σε κάθε περίπτωση και χωρίς όρους στο έθνος. Η κυριαρχία του τουρκικού έθνους ασκείται με βάση τις αρχές που καθορίζει το σύνταγμα από τα αρμόδια γι’ αυτό όργανα». Με βάση το σύνταγμά μας, τα όργανα αυτά είναι η βουλή, η κυβέρνηση, η οι φορείς της δικαιοσύνης και ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Όταν όμως γίνουμε μέλη της Ε.Ε. θα είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη υπό μορφή νόμων….
Θα πρέπει να γίνουν κάποιες συνταγματικές αλλαγές, για να προσαρμοστούμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο….


Χουσεΐν Παζαρτζί (Hüseyin Pazarcı)
Ο Χουσεΐν Παζαρτζί γεννήθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές (Kırklareli Babaeski ) της Θράκης, το 1944. Διετέλεσε πρέσβης και καθηγητής πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου των Παρισίων, ενώ έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο Paris II. Το 1976 έγινε λέκτορας και το 1985 καθηγητής πανεπιστημίου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Dicle (Ντιγιαρμπακίρ), στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Hacettepe, είναι επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris II και αλλού. Να σημειωθεί ότι διδάσκει και στο πανεπιστήμιο Yakın Doğu που λειτουργεί στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Διετέλεσε σύμβουλος στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και υπηρέτησε ως πρέσβης στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τυνησία και την Παλαιστίνη. Είναι μέλος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο Εμπορικό Δικαστήριο και στο Κέντρο Πρόληψης Διαφορών του ΟΑΣΕ.
Εξελέγη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (chp) και μετεπήδησε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (dsp).
Το μεταφρασμένο άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο περιοδικό 2023, τον Ιανουάριο του 2005.
Ο Χουσεΐν Παζαρτζί θεωρείται γνώστης του Κυπριακού και των Ελληνο-Τουρκικών και έχει δημοσιεύσει αρκετές σχετικές εργασίες για τα θέματα αυτά.

65 σχόλια:

  1. Σάββα καμιά ημερίδα στην Κύπρο με εσας ομιλητή πότε θα δούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "αν θα αναγνωρίσουμε την Ρωμέικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (ΡΔΝΚ) υπό την επωνυμία «Κυπριακή Δημοκρατία»"

    Η ονομασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να θεωρηθεί σοβαρό θέμα προς επίλυση.

    Ακόμα και στην περίπτωση της διχοτόμησης, όπου 2 κράτη θα υπάρχουν στο νησί, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να κρατήσει την επωνυμία της.

    Το νησί της Νέας Γουινέας πάνω από την Αυστραλία μοιράζεται μεταξύ της Ινδονησίας και της Παπούα-Νέα Γουινέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει θέμα ονομασίας Ζουλού.
    Η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ε.Ε. με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
    Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κείμενο υψίστης πολιτικής και εθνικής σημασίας, αυτό του κ. Καλεντερίδη, το οποίο εαν αναγνωστεί, συνολικά με τις απόψεις του Τούρκου, όχι μόνο βοηθάει στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, αλλά δίνει "λύσεις" και "ώθηση" για σημαντικές αποφάσεις για την επίλυση των Εθνικών μας Θεμάτων.
    ΄Οποιος διαβάσει τι κείμενο, όλο, να ξαναδιαβάσει κατόπιν, εκ νέου το κείμενο Καλεντερίδη...
    Θα μορφώσει εντελώς διαοφορετική άποψη.
    Συγχαρητήρια Σάββα, καθώς μέσα στην πλυμηρίδα των δημοσιευμάτων για την Κύπρο και τα Ελληνοτουρκικά, αλίευσες ένα κείμενο με τεράστια σημασία και μάλιστα από το παρελθόν.
    Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, πόσο σοβαρά ασχολήσε με τα θέματα αυτά, αλλά και πόσο εύστοχα!
    Δεν σου τα λέω ως αδερφός-φίλος και συνεργάτης σου, αλλά ως ΄Ελληνας πολίτης (και μην αρχίσουν κάποιοι να μιλάνε για "λιβανίσματα".Σεβασμός...).

    Ολόψυχα εύχομαι στο δημοσίευμα αυτό να δοθεί όχι απλά προσοχή, αλλά να αποτελέσει (γιατί έτσι όντως είναι) εφαλτήριο χάραξης εθνικής πολιτικής και σημαντικών αποφάσεων.

    Ειλικρινά η σκέψη μου κινείται στα άκρα...Με χαρά που υπάρχει ένα κείμενο που μπορεί να διαφωτίσει τους λαμβάνοντες τις πολιτικές αποφάσεις στα εθνικά μας θέματα και στην λύπη, αν δεν εκτιμηθεί ανάλογα...

    Προτροπή μου είναι οι φίλοι αναγνώστες να το στείλουν όπου μπορούν, σε βουλευτές, τα ΜΜΕ, τους φίλους και όπου νομίζουν, για να δοθεί η πρέπουσα σημασία σε όασα λέει και στα σοβαρά μηνύματα που υπάρχουν σε αυτό. Εγώ θα το κάνω αμέσως!

    Με ομολογουμένως έντονη ανυπομονησία, θα περιμένω το κείμενο που μας υπόασχεσαι και μάλιστα τάχιστα, για να μπορούμε συνδιαστικά με το παρών, να έχουμε συνολική άποψη και εκτίμηση.
    Να δοθεί μια δυναμική ανάλογη που θα βοηθήσει και τους πολιτικούς μας, να έχουν μια τροχοπέδη θα έλεγα, και ενάν εμπλουτισμό στα κρητήρια και τα δεδομένα με τα οποία διαλέγονται για να λάβουν τις σημαντικές τους αποφάσεις.
    Σε μια περίοδο, όπου το πολιτικό μας σύστημα παραπαίει και ταλανίζεται από μικροπρέπειες και τάσεις ολοκληρωτικής διάλυσης, το κείμενο αυτό, αποτελεί έναν "φάρο φωτός".
    ΄Οποιος δεν συμφωνέι με το κείμενο, και καλά θα κάνει, να προσέξει πολύ να μην το "αδικήσει"...όπως "αδικεί" η πολιτεία, ανθρώπους που έχουν τις δυνατότητες να γράφουν τέοια κείμενα και να αναλύσκονται με αυτοθυσία, στην παραγωγή ορθής πολιτικής σκέψης και χρηστής πολιτικής αγωγής, πρός όφελος της Πατρίδος μας....
    Συγχαρητήρια
    Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αυτό το λέω....
    Οι Τούρκοι το έχουν συνήθειο να θέτουν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχασα 10 λεπτά απ' τη ζωή μου να διαβάσω το κείμενο του Τουρκαλά και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα. Είμαι βλάκας ή αγράμματος; Απορώ τι είναι αυτό που συγκίνησε τον κύριο Καλεντερίδη και χάνει τα νιάτα του μεταφράζοντας τέτοιες διπλωματικές αρλούμπες που δεν λένε τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα με το χέρι στην κάρδια ποια πιστεύεις ότι θα είναι η εξέλιξη της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και το κυπριακό που από ότι φαίνεται είναι άμεσα συνδεδεμένο???

    tk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @2 Σεπτέμβριος 2009 2:41 μμ.-
    Τουλάχιστον έχεις καλή αυτοκριτική φίλε μου...
    Το πρώτο σίγουρα, για το δεύτερο δεν ξέρω...εσύ ξέρεις την παιδεία σου.

    Καλή η συμβουλή σου για τα "νιάτα" του Σάββα, καλύετρα να παίζει "σοντούκου" και να ασκεί το μυαλό του, παρά να χαραμίζεται σε θέματα που αποτελούν ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑς ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ...
    Κάποιος παραπάνω κάτι είπε για "σεβασμό"...
    Κάνε κι ένα τέστ νοημοσύνης να είσαι σίγουρος για την αυτοκριτική σου, αν και νομίζω θα έχεις κάνει μιας και μιλάς με τόση σιγουριά για την ευφύια σου...
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @2 Σεπτέμβριος 2009 2:41 μμ

    Κι εγώ έχασα άλλο ένα για να διαβάσω τις σαχλαμάρες σου...
    Εχεις το γνώθι σε ευατόν πάντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @2 Σεπτέμβριος 2009 2:41 μμ

    Οποιος κατάλαβε -κατάλαβε...
    Εσύ μάλλον και μετά 100 χρόνια δεν θα καταλάβεις τίποτε....
    Αχχχ ρε Ελλάδα...Δουλειά δεν είχε ο διάβολος απαύτωνε τα παιδία του...
    Ασχολήσου με τίποτε άλλο φίλε και μην βασανίζεσαι...
    Παίξε μονόπολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μου αρέσει ότι εκτός άλλων υπάρχουν και 198 Η/Υ από Τουρκία που επισκέπτονται το blog;

    Ποιοι είναι άραγε αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παιδία λέτε αυτό το σχόλιο που κάνει αυτοκριτική ο φίλος μας να το έκανε η Ντόρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπα...για του Βαλληνάκη μου μοιάζει....
    Ποτέ μια Ντόρα δεν θα έλεγε τέτοια πράγματα για τον εαυτό της ούτε σαν σχήμα λόγου...
    Θα έλεγε συμφωνώ με τεράστιο χαμόγελο και μετά θα έκανε διάβημα στην ΄Αγκυρα, γιατί γράφουν τέτοια πράγματα οι Τούρκοι και ανοίγουν τα μάτια των Ελλήνων και επίσης, γιατί δεν απαγάγαν και τον Καλεντερίδη μαζί με τον Οτσαλάν,που κάθεται και σκαλίζει τέτοια θέματα και μετά έχει πρόβλημα η Ντόρα με τον μπαμπά της...
    Συγχαρητήρια Σάββα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο φίλος που αυτοαπαοκαλείται "βλάκας" να προσληφθεί σύμβουλος της Ντόρας...αλλά αυτή δεν θέλει ποιό έξυπνους από την ίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενώ μιλάμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τα περισσότερα σχόλια είναι εκτός θέματος.
    Παρακαλώ να περιοριστούμε στο θέμα μας και να μην αποπροσανατολιζόμαστε και αποπροσανατολίζουμε και τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγγνώμη αλλα οι παραπάνω αναφορες στον 2 Σεπ 2.41 νομίζω ότι δεν τον αφορούν μάλλον για τον 2.40 είναι!!!!

    Επιτέλους βαλτε και ένα ψευδώνυμο να μπορούμε να καταλαβαινόμαστε !!!

    τκ


    ΥΣ …Σαββα όταν μπορέσεις θα ήθελα να ξέρω την εκτίμηση σου σχετικά με αυτό που ρώτησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν δει κανένας βραχυπρόθεσμα την ελληνική εξωτερική πολιτική και σε άμεση σχέση με του πολιτικούς όλα είναι ένα μάτσο χάλια ,προδοσίες ασχετοσύνες αδιαφορία κλπκλπ Μακροπρόθεσμα όμως και από την συνέντευξη του τούρκου φαίνεται ότι χωρίς στρατηγική και νταβουτογλου η Ελλάδα δεν τα παει καλά ...... για ξαναδιαβάστε το άρθρο .... ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, άρνηση για τον Αναν ..τρενάρισμα του Χριστοφια ..... έτσι εξηγούνται και οι απειλές των Τούρκων και οι παραβιάσεις...λετε κάποτε μετά από χρόνια η τουρκοκύπριοι να είναι μόνο μειονότητα ?

    Σαββα πολυ καλη η προσπαθεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. διωρθωση

    στο "Ελλάδα δεν τα παει καλά" με το προφανες ..."Ελλάδα δεν τα παει και τοσο κακά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμπέρασμα:

    Οι Τούρκοι και οι Έλληνες φοβούνται ότι θα συμβούν τα χειρότερα ...

    Απο-ελληνοποίηση, φοβούνται οι Έλληνες

    Μειονότητα οι τ/κ, φοβούνται οι Τούρκοι

    Μήπως να το αφήσουμε το θέμα της "ένωσης", "ομοσπονδίας", "συνομοσπονδίας", "δίκαιης και βιώσιμης λύσης";

    Τι θα κερδίσουν οι Ελληνοκύπριοι;
    θα μπορέσουν όλοι να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους; ή θα καλυτερέψει το βιοτικό τους επίπεδο; ή μήπως οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι δεν θα χρειαστεί να ξαναπολεμήσουν; η και ακόμα ότι η τουρκική απειλή θα σταματήσει;

    Η καλύτερη λύση για τον ελληνισμό είναι τα δύο διαφορετικά κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αληθεύει πώς έπεσαν πυροβολισμοί πρός τα Ελληνικά φυλάκια στον Εβρο απο την τούρκικη πλευρά;Έχουν αναβαθμιστεί τόσο οι προκλήσεις και εμείς κοιμόμαστε;
    Έχει κάποιος πληροφορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ?ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ? ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΤΕ.... CHRISDOCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πού τους άκουσες τους πυροβολισμούς ανώνυμε 3:42 μμ.;
    Αυτά είναι προβοκατόρικα και θα πρέπει να τα σταματάμε αμέως, όχι να τα αναπαράγουμε, ζητώντας δήθεν πληροφορίες.
    Αν έγινε τέτοιο γεγονός, θα το μάθουμε, δεν υπάρχει λόγος να διασπείρουμε τέτοιες πληροφορίες.
    Υπίψιν ότι οι Τούρκοι δεν θα αποτολμήσουν κανένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, σε οποιοδήποτε μέτωπο, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τους Τούρκους και την Τουρκία.
    Να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι τις προβοκάτσιες λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σάββα, το άρθρο που ανάρτησες σήμερα είναι τόσο σοβαρό, που απορώ με κάποιων το επίπεδο, όταν λένε ότι δεν κατάλαβαν τίποτα.

    Θα σας πω με δυο κουβέντες: κρίνεται το μέλλον της Κύπρου κατ΄ αρχάς, των εξελίξεων που θα δούμε σύντομα μπροστά μας και το μέλλον της Τουρκίας. Φυσικά και εμείς οι Ελλαδίτες θα επηρεαστούμε απο αυτό.

    Επί του προκειμένου.
    Διαβάζοντας με προσοχή, εντόπισα μερικές λέξεις και προτάσεις κλειδιά.
    Η λέξη "ΘΕΣΜΟΣ" (αναφορά των Τούρκων για την Δημοκρατία της Κύπρου). Υποβάθμιση μιας κρατικής οντότητας στο επίπεδο ενός Συλλόγου, ή μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν ένα κοινό σκοπό. Κάτι αμελητέο, κι ανάξιο λόγου, ώστε να γίνει συνειρμός του δικού τους όγκου και βάρους στην πλάστιγγα αξιών.

    "ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ (Η ΤΟΥΡΚΙΑ) ΜΕ ΛΥΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ"). Άρα παραδέχεται ότι την ευνοεί. Και αφού ευνοεί εκείνην, δεν ευνοεί εμάς.
    Το νέο σχέδιο ΑΝΑΝ που θα εκπονήσουν, θα είναι λίγο στρογγυλοποιημένο, όμως η βάση του θα είναι η ίδια. Και αυτό το σχέδιο αφού απορρίφθηκε απο την πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, δεν μπορει να επανέλθει για να συζητηθεί. Οι όποιες συνομιλίες άν είναι να γίνουν να ξεκινήσουν απο μηδενικής βάσεως και με μόνους συνομιλητές το ελεύθερο κράτος και τους Τουρκοκύπριους.

    Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εγγυήτρια δύναμη, ώστε να έχει λόγο σε ενδεχόμενες συνομιλίες. Την ιδιότητα της εγγυήτριας την απώλεσε με την κατοχή ανεξάρτητου κράτους. Επομένως δεν συνομιλείς με τον κατακτητή σου.

    "ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙ-ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ." (Λένε οι Τούρκοι).
    Δεν είχες κάτι για να το χάσεις, λέμε εμείς. Ή δεν σου ανήκε κάτι, για να εγείρεις απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Δηλαδή επιδιώκει να φανεί ότι αναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις !
    Η κατοχή δεν σημαίνει ότι αποκτάς και ιδιοκτησιακό δικαίωμα !

    "ΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε". Μ εποια λογική η Ε.Ε χρειάζεται την επιδιαιτησία της Αμερικής σε ένα θέμα που δεν την αφορά και δεν πρέπει να έχει λογο κανένας άλλος παρά μόνον τα θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε ;

    Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλλημα και πρέπει να απαντήσει. υποχωρεί κάνοντας την δύσκολη και αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Κύπρου μπαίνοντας ως μέλος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αφού εκπληρώσει και τους όρους εισδοχής.
    Τι χάνει και τί κερδίζει ;
    Χάνει στο παραμύθι που επένδυσε επι 35 χρόνια της "ειρηνευτικής" αποστολής στην Κύπρο και με το όποιο κόστος είχε (οικονομικό, έμψυχο, και κατακραυγή στα διεθνή φόουμ με τις μη εφαρμόσιμες καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ), και επανερχόμενη στην πρωτεραία θέση. Συγρόνως όμως εξασφαλίζεται δια της Ε.Ε η Δημοκρατία της, και είναι στα κέντρα αποφάσεων ως σημαντικός εταίρος και ειδικού βάρους. Διασφαλίζεται επίσης με στήριξη απο την Ε.Ε εσωτερικά, δίνοντας κάποιες ελευθερίες στους Κούρδους, όμως βγάζει τον βραχνά της δημιουργίας του Κουρδιστάν απο πάνω της.

    "ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ν΄ΑΡΧΙΖΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΑΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ."
    Φέρνει δε ως παρτάδειγμα τις Αγγλικές Βάσεις οι οποίες εξαιρέθηκαν απο τις ενταξιακές διαπργματεύσεις των Κυπρίων.
    Μήπως εννοούν την δημιουργία νέων τετελεσμένων, ούτως ώστε να έχουν ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί ;
    Ακόμη και αυτή η εκδοχή είναι εις βάρος τους. Τα όποια προσδοκώμενα ωφέλη, θα είναι μηδαμινά, διότι δημιουργούν κόκκινη ένταση με δυο μέλη της Ε.Ε τα οποία χωρίς να κουνήσουν το δακτυλάκι τους, θα ενεργοποιήσουν ανακλαστικά την συμπαράσταση της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, και το οριστικό κλείσιμο της πόρτας εισόδου στην Τουρκία.

    Όπως και να έχει το θέμα, τα γεγονότα τρέχουν και θα δούμε πολλά ακόμα στο αμμέσως προσεχές διάστημα. Χρειάζεται εγρήγορση, ετοιμότητα και σταθερότητα θέσεων. Η Τουρκία θα λεονταρίζει ολοένα και πιο πολύ.
    Αν είμαστε ενωμένοι με αρραγές εσωτερικό μέτωπο ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σαββα μεχρι τωρα αλλα δειχνουν με τις ενεργειες τους

    Μηπως ξεχασες το θεμα των παραβιάσεων και των εικονικών βομβαρδισμών σε ελληνικα νησια???


    Μάλλον εμεις είμαστε που σφυράμε αδιαφορα και εχουμε χώσει το κεφάλι μας στην άμμο σαν τους στρουθοκαμήλους

    Αποψη μου είναι ότι επιζητούν ένα θερμό επεισόδιο ίσως για να επαναδιαπραγματευθούν το θέμα της ένταξης. Μην ξεχνάμε ότι οι τουρκοι είναι επίμονοι συνομιλητές και ξεροκέφαλοι. Το θεμα της ένταξης είναι ένα θεμα καυτό για την Τουρκια όπως και για την Ελλαδα σε περίπτωση υποχωρήσεων σε Αιγαιο και Κυπρο !!

    Ειμαι περίεργος να δω τις εξελίξεις διοτι αρνούμαι να πιστέψω ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουμε ομαλή ένταξη της Τουρκίας.

    Τώρα επειδή καμιά φορά διαβάζω διάφορα σχόλια εάν συμφέρει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή όχι. Πραγματικά σε αυτό το σημείο χάνομαι και απορώ διοτι θα πρεπει να αποκρυπτογραφήσουμε και να καταλάβουμε ποια είναι η στρατηγική της Ελλαδας.

    Εδώ και χρόνια, νιώθω ότι οδηγούμαστε αντι να οδηγούμε τις εξελίξεις και αυτό είναι πολύ άσχημα για τον τόπο. Δυστυχώς φτάνω στο συμπέρασμα ότι πράττουμε ευκαιριακά κάθε φορα χωρίς ίχνος στρατηγικής πράγμα που μάλλον θα πρεπει να με ικανοποιεί με τα αποτελέσματα που έχουμε .

    Με εκτίμηση

    Zed

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Zed και λοιποί φίλοι
    Δεν ξεχνάω τίποτα, ίσα-ίσα που πιστεύω ότι οι Τούρκοι πρπσπαθούν να βάλουν στο τραπέζι πολλά πράγματα, για να βγουν από τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει στο Κυπριακό.
    Δηλαδή, μέσω των προκλητικών παραβιάσεων προσπαθούν να μας ασκήσουν πίεση, για να υποχωρήσουμε στο Κυπριακό.
    Και δεν έχει βάλει κανείς το κεφάλι στην άμμο.
    Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας.
    Χρειάζεται προσοχή και αρραγές μέτωπο.
    Οι Τούρκοι μπορεί να προκαλούν ή να δείχνουν ότι επιδιώκουν ένα θερμό επεισόδιο, πλην όμως αυτό το κάνουν επειδή υπολογίζουν ότι η Ελλάδα, υπό το βάρος της απειλής, θα υποχωρήσει και οι Τούρκοι θα εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη.
    Όταν διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτε από ένα θερμό επισόδιο στο Αιγαίο ή οπουδήπτοε αλλού, τότε θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τακτική.
    Μην πέφτουμε στην παγίδα τους.
    Να μην διαδίδουμε προβοκατόρικες ειδήσεις.
    Το επαναλαμβάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Pera apo tin poly eystoxi synedefksi kai ta sxolia tou Savva ayto to kimeno einai aisiodokso gia th kataliksi enos poly symadikou kai polyplokou thematos. Spania vlepoume toso aisiodokses dimosieyseis stis ellhnikes efmerides h' sta blogs kai to erwthma einai: afou yparxoun kapies arketa statheres vaseis gia na petyxoume kati kalo sth Kypro giati den to anagagoun ta MME kai adi aytou theopoioun thn ekswterikh politiki ths Tourkias xaraktirizodas thn ws atroth, dynamikh, polisintheti kai oti allo fadastei kanis?? Thn idia stigmh vevaia h ellhniki ekswteriki politiki xaraktirizetai synexws me to pio arnitiko tropo.
    Apotelesma?? Xamili laiki aytoektimish, me oti ayto synepagetai gia ti metavoli ths ethnikis mas taytotitas,padote pros to ksethoriasma tis fysika... Epipleon, apomakrinsi tis ekswterikis politikis apo tis prwtes grammes tis "enimerwsis", ligosteyodas amesa to opio politiko kostos tha mporouse na yparksei gia tous ekastote epikefaleis. Apotelesma?? Eykoli iothetisi "xalarhs" stashs apenadi se kindinous, proxirotita sthn organwsh, eykola lathi kai amarties pou "ase na tis faei o epomenos". kai an o epomenos milaei kalytera ta amerikanika apo ta ellhnika...klafta Xaralampe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Διάβασα με μεγάλη προσοχή, τα γραφόμενα του Κυρίου Παζαρτζί, και έβγαλα τα εξής συμπεράσματα:

    1) Προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια φόρμουλα να μην αναγνωριστεί μέσου της τελωνειακής συμφωνίας, η Κυπριακοί Δημοκρατία σαν Κράτος ενιαίο (ρωμαίικο) από την Τουρκιά.

    2)Κάνει όλες της εικασίες πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό (μη αναγνώριση διμερώς)τεχνικός, αλλά βγαίνει σε αδιέξοδο.

    3)ο μόνος τρόπος ήταν και είναι το άθλιο σχέδιο Αναν, η παράγωγα αυτού, που θα φέρναν, τα ποθούμενα στην Τουρκία (δόξα τον Θεό, απορρίφθηκε από τον Λάο μας).

    4)Συνεπώς ο χρόνος μετράει υπέρ υμάς και το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, διότι οι ψευδό ΤΔΒΚ, θα χάση αυτόματα κάθε νομική υπόσταση και με επίσημη βούλα της ευρωπαϊκής κοινότητας.

    5)Η Τουρκιά δεν μπορεί να γίνει μέλος σε κοινότητα που δεν δέχεται ένα μέλος της, άπλα δεν μπαίνει, η μόνη περίπτωση παραμένει κράτος με ειδική σχέση έξω από αυτήν (αυτό είδη γίνεται).

    6)Δείχνει ξεκάθαρα ότι και να γίνει με της λεγόμενες διαπραγματεύσεις, να μην δεχτούμε κανένα σχέδιο, όσο και καλοπροαίρετο να είναι, γιατί εμείς έχουμε μόνο να δώσουμε ενώ αυτή έχουν να χάσουν ότι πήραν αιματηρά από εμάς.

    Προτείνω αποχή από κάθε διαπραγμάτευση, επίμονη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, έξω η Τούρκοι έποικη, έξω ο τούρκικος Στράτος, μετά την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Σε αυτό τον στόχο όμως πρέπει να συντονιστούν οι Ελληνική Κυβέρνηση και η Κυπριακοί. Δυστυχώς δεν βλέπω ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο τους ηγέτες (εκτός από των αείμνηστο Πρόεδρο Παπαδόπουλο Κύπρου).

    Η Θέση του Κυρίου Παπανδρέου γνωστά ανθελληνική (υποστηρικτικής του σχεδίου Αναν. Η Θέση του Κηρίου Καραμανλή, η Κύπρος κάνει και εμείς ακολουθούμε (τουλάχιστον λιγότερο επιζήμια) για τα άλλα κώματα, τι να πω? ΚΚΕ αντιιμπεριαλιστικη παλη... ο ΣΥΝ μια από τα ίδια με Παπανδρέου.

    Δεν γνωρίζω κανέναν πολιτικό με αληθινά εθνικά φρονήματα (δεν μιλάω περί χουντικά). Εαν γνωρίζει κανείς ας προτείνει.

    Θρακιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αδυνατώ να εξηγήσω την σπουδή ορισμένων πλευρών, γιά λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα.
    Ακόμα και ο πρωτόπειρος διπλωμάτης διπλωμάτης, γνωρίζει δύπ πολύ απλά πράγματα :
    1. Ο χρόνος που απαιτείται γιά την λύση ενός ζωτικού εθνικού θέματος, μπορεί να υπερβεί το όριο μιάς ανθρώπινης ζωής.
    2. Αυτό που χάνεις σε έναν πόλεμο, δεν μπορείς να το ανακτήσεις με ειρηνικά μέσα την άλλη κιόλας μέρα. Χρειάζονται άλλοι διεθνείς συσχετισμοί απο αυτούς που επικρατούσαν όταν το έχασες, οι οποίοι διεθνείς συσχετισμοί μεταβάλλονται πάρα πολύ αργά.

    Βάσει αυτών, οι πρόσφυγες της εισβολής, θα πρέπει να μάθουν ότι οι ίδιοι δεν θα προλάβουν να γυρίσουν στα σπίτια τους κτά την διάρκεια της ζωής τους.

    Απο αυτή την άποψη, πραγματικά δεν καταλαβαίνω την βιασύνη σχεδόν όλων των πλευρών να λυθεί το Κυπριακό τώρα!

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας. Και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία ήταν οι όροι που περιελήφθησαν στην Συμφωνία Ένταξης.
    Αν δεν προδωθεί το ζήτημα από τα μέσα, τότε, νομοτελειακά σε βάθος χρόνου, είτε η Τουρκία ενταχθή στην ΕΕ είτε όχι, η Κύπρος θα επανέλθει ολόκληρη σε Ελληνικά χέρια.
    Η ΕΕ, δεν έχει καμμία δυνατότητα να το εμποδίσει, όπως δεν είχε καμμία δυνατότητα (ούτε νομική ούτε πολιτική) να εμποδίσει την ένταξη. Άλλωστε ολόκληρο γεωπολιτικό οικόπεδο τους δώσαμε, με ενεργειακά κοιτάσματα και, το θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. --->>>Κύπρος-Αιγαίο: Ώρες ευθύνης για όλους μας...
    Τωρα που αφησαμε την τουρκια να κανει ..διαπραγματευσεις και μαλιστα την ..υποστηριζουμε...ενω ο τουρκικος στρατος κατοχης σε κρατος μελος της Ε.Ε ποδοπατα καθε εννοια δικαιου, νομιζω οτι εχουμε χασει καθε μετρο και καθε επαφη με την πραγματικοτητα.
    Οι πολιτικαντηδες σε Κυπρο και Ελλαδα δεν εχουν κανενα αισθημα ευθυνης για τιποτα.
    Συνεχως υποχωρουμε στα εθνικα μας θεματα και οποιος πλεον ασχολειται με αυτα ειναι τουλαχιστον...γραφικος.
    Λυση στο κυπριακο με ..ομαδες εργασιας απο υποστηρικτες του σχεδιου ΑΝΑΝ θα ειναι καταστροφικη,για την Κυπρο και το Εθνος.
    Στο Αιγαιο τα ιδια,διατρητο,με τα νησια του στοχους για την μογγολοαεροπορια.
    Και παμε σε εκλογες για να βγαλουμε πρωθυπουργο ποιον?που θα βαλει υπουργο εξωτερικων ποιον??
    Τα εχουμε γραψει χιλιαδες φορες.
    Το ρεζιλεμα της πατριδας μας απο μια χουφτα αλητες πως θα το αντιστρεψουμε?
    Αυτο θελω να δω μια μερα απο αυτο το ιστολογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μάνο 141
    Αν και δεν θέλω να κάνω τον απολογητή κανεός, η κοινή λογική λέει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα συμμορφοθεί πλήρως και θα υπογράψει, μεταξύ άλλων, και τη συμφωνία της Άγκυρας, με όλα τα επακόλουθα για τη θέση της στην Κύπρο, όπως τα λέει ο Τούρκος καθηγητής.
    Με άλλα λόγια, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, για να λύσουμε το Κυπριακό.
    Αγωνίζεται η Ελλάδα για να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής που τα έβαλαν στο νησί η διχόνοια, η ανευθυνότητα των πολιτικών και η προδοτική χούντα 1967-1974.
    Όσον αφορά το θέμα του Αιγαίου, θα το θίξουμε κι αυτό σε άλλη ανάλυσή μας, όπως επίσης θα μιλήσουμε διεξοδικά και για τους υποστηρικτές του σχεδίου Αννάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. skal 06.17
    ..και το χειροτερο ειναι οτι εχουμε να κανουμε με εναν εχθρο δειλο,ψευτικο,ανανδρο με την ψυχολογια του μπασιμπουζουκου και του πλιατσικου στο υποσυνειδητο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΟΚ, και αναγνωρίζει η Τουρκία την Κύπρο και διώχνει το στρατό κατοχής. Τέλεια. Μετά όμως μπαίνει στην ΕΕ ως πλήρες μέλος. Αυτό δηλαδή είναι καλό; Νόμιμα πλέον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα ως Ευρωπαίοι πολίτες και να εγκαθτασταθούν σε Θράκη, νησιά Αιγαίου και Κύπρο. Οπότε άνετα πετυχαίνουν ότι δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια με τα όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμε 6:35 μμ
    Αν αναγνωρίσει την Κύπρο, θα ακολουθήσουν κι άλλα, μην ανησυχείς.
    Η αναγνώριση της Κύπρου, σημαίνει ότι κάνει ένα ακόμα βήμα, δεν σημαίνει ότι μπήκε στην Ε.Ε.
    Στα υπόλοιπα βήματα βλέπουμε και άλλα ζητήματα.
    Και μετά βλέπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "BYE,BYE DORA"!

    Ο Καραμανλής μόλις ανακοίνωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε.
    ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!
    Σημαδιακός μήνας ο Οκτώβρης!Και το 1981, Οκτώβρης ήταν που έχασε πανηγυρικά η ΝΟΥ-ΔΟΥ απο το ΠΑΣΟΚ!
    Αντε Ζαφείρη και Ζουλουλάνδιε, τωρα "ποιός σας πιάνει"!Με τον Γιωργάκη στην εξουσία υπάρχει πιθανότητα να δειτε το "όραμα" σας να υλοποιείται.Μην ξεχνάτε οτι μέσα του κυλά και λίγο...Χαζαρικό αίμα!

    "ΟΜΠΡΟΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπητέ Σάββα δεν κάνω καμία προβοκάτσια και για κανένα λόγο.Αναφέρετε το αυτό σε άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα stoxos.gr.Μην τρελαθούμε κιόλας.Και βέβαια καλά κάνω και ρωτώ άν έχει κάποιος έχει πληροφορίες για το θέμα γιατί δεν γνωρίζω την εγκυρότητα της εφημερίδας.Άν ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κόσμος;Και άν όχι δεν θα πρέπει να το ξέρουμε το ότι είναι αναξιόπιστοι;
    Δεν πέφτω σε καμία παγίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα σε όλους.

    Επιγραμματικά τα δικά μου συμπεράσματα. Αναμένω από όλους σας παρατηρήσεις στις δικές μου.

    1. Μεγάλη η επιτυχία της εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε

    2. Απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι η αναγνώριση της Κύπρου.

    3. Οποιαδήποτε διμερής συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας αυτόματα καθιστά τη Κύπρο ισότιμο συνομιλητή – Έμμεση αναγνώριση.

    4. Αν αναγνωρίσουν τη Κύπρο θα ξεκινήσουν και άλλα παρατράγουδα για αυτούς.

    5. Καλό που δεν πέρασε το σχέδιο Ανάν. Πρόβλημα ο συγχωρεμένος Παπαδόπουλος. Το ΑΚΕΛ πιθανόν να εξυπηρετούσε (κερκόπορτα)

    6. Ο χρόνος κυλάει υπερ της Κύπρου.

    7. Ο εκδημοκρατισμός τους χτυπάει τη πόρτα.

    8. Είναι σε δυσμενής θέση οι Τούρκοι. Αυτό σημαίνει ΝΕΥΡΑ και ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ. Αν φάνε τα μούτρα τους σε ένα επερχόμενο θερμό επεισόδιο με εμας...έρχεται η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ "Μικρασιατική καταστροφή".

    Ο τύπος που του πήραν τη συνέντευξη έδωσε ρεσιτάλ. Ας στείλουμε με κανένα μειλ - φαξ ή δεν ξέρω τι άλλο τη μετάφραση της συνέντευξης στου ΜΑΞΙΜΟΥ.

    ΑΝ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ...

    Το αφήνω για το τέλος. Ευχαριστούμε κύριε Καλεντερίδη, όπως και όλους τους συντελεστές του ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Οι Τουρκοι διπλωματες ειναι πιο καταρτισμενοι απο τους Ελληνες.
    επειδη και εγω καταγομαι απο τις Σαραντα Εκκλησιές της Ανατ.θρακης ο ανατολικοθρακιωτης Ηüseyin Pazarci ειναι ενας απο τους καλυτερους δικηγορους της Τουρκιας και νυν νομικος συμβουλος του Τουρκικου ΥΠ.ΑΜΥΝΗΣ. αρμοδιος σε θεματα Θρακης. ο Ηüseyin Pazarci ανηκει στην τουρκικη ελιτ των διαννουμενων ενω μετεχει σε ολα τα συμβουλια των τουρκικων κυβερνησεων.τον ιουνιο σταματησε ττην συνεργασια του στο πανεπιστήμιο Near East University στη κατεχομενη Λεύκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μίνωα,

    ούτε ψήφισα ποτέ, ούτε θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγους!

    Για πες μας εσύ λοιπόν τι ψήφιζες και τι θα ψηφίσεις.
    Όχι ότι αν ψηφίζεις το οποιοδήποτε κόμμα είσαι κακός -μη το πάρεις ανάποδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αυτό το εξαιρετικό κείμενο είναι ανγακαίο να προχωρήσουμε σε μερικές
    διαπιστώσεις αδιαμφισβήτητες.
    1) Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ε.Ε. με την ονομασία Δημοκρατία της Κύπρου.Ας κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας όμως την φράση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων "Οι Ελληνες μας την έφεραν" η οποία ακούγεται συνεχώς όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απ οτο θέμα της ένταξης της στην Ε.Ε.
    2) Η Τουρκία ως χώρα είτε κοσμικού χαρακτήρα, είτε ισλαμικού χαρακτήρα είχε υιοθετήσει μια συγκεκριμένη πρακτική επίλυσης
    των προβλημάτων της είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού χαρακτήρα.Σε αυτό το μοντέλο δράσης είχε προσαρμόσει την κοινή γνώμη.Η Τουρκική κοινωνία είναι μια κοινωνία βαθειά συντηρική και αντιδημοκρατική.Η προσαρμογή λοιπόν στο ευρωπαικό κεκτημένο δεν μπορεί να περάσει εύκολα στην κοινωνία ώς επίσης και η αλαλγή πολιτικής στάσης στο κουρδικό αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας διαφεύγει.Ολοι ανεξαιρέτως λοιπόν οι Τουρκοι αναλυτές και πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν πολλά μηνυματα σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μπορέσουν να υπερκεράσουν τα ισχυρά αντανακλαστικά των αντιδραστικών κοινωνικών ομάδων.
    Τι λέγει λοιπόν ο Κος ΠΑΖΑΡΤΖΊ κα ιτι αποκρύπτει;
    1) Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και έχει διακοινοτικό χαρακτήρα.Ομως ταυτόχρονα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου το Κυπριακό έχει επεκταθεί σε Διεθνές Πρόβλημα κα ιόχι περιφερειακό.Τουτο γιατί συγκεντρώνονται πλήθος συμφερόντων χωρών, Ενώσεων όπως η Ε.Ε. και αμυντικών σχηματισμών όπως το ΝΑΤΟ.Φορές πάμπολλες που τα συμφέροντα είναι αλληλοσυγκρουόμενα, οπότε το Κυπριακό δεν λύνεται μόνο με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.
    2) Η Ε.Ε.δεν είναι είναι πλέον μια απλή Ενωση Κρατών,Εχει πολυσύνθετο χαρακτήρα και η προοπτική της ξεπερνά τα περιορισμένα όρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ενωσης.Δεν είναι άλλωστε και λίγες οι φορές που έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Αμερικανική Πολιτική.Οποτε ανακοινώσεις, υποσημειώσεις και δηλώσεις περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συμφωνία μπορεί να χαρακτηριστεί σαν την έκφραση "ολίγον ενδιαφέρουσα".
    3) Η Τουρκία έχει σοβαρές εκρεμμότητες με το Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων, με το Συμβούλιο Ασφαλείας και με το Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτητων οποτε η υπογραφή πολυμερών συμφωνιών η συμμετοχή της και τα όλα όσα αλλα επικαλείται είναι κενό γράμμα και για εσωτερική κατανάλωση.Η συμφωνία ένταξης και το ευρωπαικό κεκτημένο εφαρμόζονται κατα γράμμα και χωρίς παρεκκλίσεις.Πόσο περισσότερο σήμερα που η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης συγγενών αγνοουμενων
    αλλά και οι προσφυγές της Κυπριακής Εκκλησίας φορτίζουν το ήδη αρνητικό κλίμα σέ σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    4) Ερχόμαστε στην επονομαζόμενη ΤΔΒΚ η κατεχόμενη Κύπρο.Πρόκειται για ένα ψευδοκράτος το οποίο δεν έχει λάβει την διεθνή
    αναγνωριση και που όμως έχει προσαρμοστεί στο πρότυπο του Τουρκικού Κράτους έτσι ώστε να θεωρείται και όχι άδικα συνέχεια του, γεωγραφική επέκταση του.Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ένταξη της Τουρκίας θα αποτελέσει κια σταδιακό της αποκλεισμό απο τα κατεχόμενα.Αυτόματα λοιπόν απο ιδρυτική κοινότητα μεταβάλλονται σε μειονότητα και μάλιστα με δικαιωμάτα λιγότερα παο αυτά της ιδρυτικής πράξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    5) Σχετικά με το Σχέδιο Αναν τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές.Ομως σε σχέση με το 2004 έχουν αλλάξει πολλά.Η Υπόθεση Οραμς αποτέλεσε την ταφόπλακα σε όποια σχέδια διευθέτησης.Ως επίσης και το γεγονός ότι η Ελληνική Κοινωνία (Κυπριακή και Ελλάδας) διαθέτει ισχυρότατα αντανακλαστικά, τα οποία ενισχύονται απο την τουρκική προκλητικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 11:07 Οι Τουρκοι διπλωματες ειναι πιο καταρτισμενοι απο τους Ελληνες
    Η Τουρκική εξωτερική πολιτική δεν έχει αποφύγει γκάφες ολκής.Μην θεοποιούμαι.
    3:42 αν είχες υπηρετήσει στην μεθόριο του Εβρου θα καταλαβαινες ποσο απέχει απο την πραγματικότητα ως επίσης και οι πυροβολισμοί είανι μαι καθημερινότητα (μαθε πόσες σφαίρες έχεις δικαιωμα να κάνεις χρήση χωρίς διαταγή και τα λέμε)
    5:49 Αδυνατώ να εξηγήσω την σπουδή ορισμένων πλευρών, γιά λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα.
    Δεν την φύση του Κυπριακού προβλήματος Διεθνές πρόβλημα και όχι περιφερειακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. "Δημοκρατία της Κύπρου"

    - νομίζω Κυπριακή Δημοκρατία είναι η επίσημη ονομασία


    Και κάτι ενδιαφέρον για τη σημαία της Κύπρου:

    Το Άρθρον 4 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής για την κυπριακή σημαία:

    «Η Δημοκρατία έχει ιδίαν σημαίαν ουδετέρου σχεδίου και χρώματος, την οποίαν επιλέγουσιν από κοινού ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αι αρχαί της Δημοκρατίας και οιονδήποτε νομικόν πρόσωπον δημοσίου δικαίου ή οργανισμός κοινής ωφελείας ιδρυόμενος δια ή συμφώνως τω νόμω της Δημοκρατίας αναρτώσι την σημαίαν της Δημοκρατίας και έχουσι το δικαίωμα να αναρτώσι κατά τας εορτάς ταυτοχρόνως ομού μετά της σημαίας της Δημοκρατίας την ελληνικήν και την τουρκικήν σημαίαν.

    Αι κοινοτικαί αρχαί και τα ιδρύματα αυτών έχουσι το δικαίωμα, να αναρτώσι κατά τας εορτάς ταυτοχρόνως ομού μετά της σημαίας της Δημοκρατίας την ελληνικήν ή την τουρκικήν σημαίαν.

    Πας πολίτης της Δημοκρατίας ή οιαδήποτε οργάνωσις αποτελούσα ή μη νομικόν πρόσωπον, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της οποίας τα μέλη είναι πολίται της Δημοκρατίας, έχουσι το δικαίωμα να αναρτώσιν επί της κατοικίας ή του καταστήματος αυτών την σημαίαν της Δημοκρατίας ή την ελληνικήν ή την τουρκικήν σημαίαν, άνευ οιουδήποτε περιορισμού».

    Πηγή: http://www.cyprus.gov.cy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. "3:42 αν είχες υπηρετήσει στην μεθόριο του Εβρου θα καταλαβαινες ποσο απέχει απο την πραγματικότητα ως επίσης και οι πυροβολισμοί είανι μαι καθημερινότητα (μαθε πόσες σφαίρες έχεις δικαιωμα να κάνεις χρήση χωρίς διαταγή και τα λέμε)"

    - Για να καταλάβω καλά, Sub92 λες ότι στο Έβρο "καθημερινά" (όπως και οι παραβιάσεις) οι Τούρκοι ρίχνουν προς το μέρος των ελληνικών φυλακίων; Και οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να ανταποδώσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό σφαιρών; Αυτό λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Λοβέρδος: το ΠΑΣΟΚ θα επιτρέψει την επάνοδο "Σλαβομακεδόνων" προσφύγων
    Τετάρτη, 2 Σεπτέμβριος 2009

    Τελικά ο Γιωργάκης μαζεύει γύρω του (και προωθεί...) όλους τους εκλεκτούς πατριώτες... Μετά τη γνωστή τοποθέτηση του συμβούλου του Γρηγόρη Βαλλιανάτου υπέρ μακεδονικής μειονότητας, "καθαρών Μακεδόνων" κλπ., να σου τώρα κι ο Ανδρέας Λοβέρδος (υφυπουργός Εξωτερικών επί Γιωργάκη ΥΠΕΞ, για να μην ξεχνιόμαστε) να στρώνει το χαλί των Σκοπιανών... Ιδού τι είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και επίδοξος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον γνωστό και μη εξαιρετέο Τάκη Μίχα*:
    (...)
    Ερ: O περίφημος νόμος Γεννηματά που επέτρεπε τον επαναπατρισμό των κομμουνιστών προσφύγων του Εμφυλίου απέκλειε από την κατηγορία αυτή τους «αλλογενείς». Σκέπτεστε να τον αλλάξετε όταν έρθετε στην εξουσία;

    Απ: «Πιστεύω ότι όσα υπόλοιπα χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου πρέπει να εξαλειφθούν. Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις τέτοιες που να εμποδίζουν να λύσουμε το πρόβλημα με τη FYROM σε σχέση με το όνομα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας χώρος γεμάτος προβλήματα. Δεν είναι σωστό το θέμα του ονόματος να βαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να καθιστά τη FYROΜ ένα μέρος από την οποία θα ξεκινήσουν προβλήματα τα οποία θα μεταλαμπαδευθούν και σε άλλες περιοχές. Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»
    (...)
    (το σύνολο της συνέντευξης βρίσκεται στο http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=12245)
    Μερικά σχόλια:

    1. Οι Σκοπιανοί, όντας σε δύσκολη θέση μετά το "βέτο" Καραμανλή στο Βουκουρέστι για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, έχουν προσπαθήσει να ανακινήσουν θέμα "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα (βλ. επιστολή Γκρούεφσκι σε Καραμανλή περί αναγνώρισης δικαιώματος επιστροφής το 2008 κλπ.)

    2. Η προσπάθεια αυτή των Σκοπιανών, παρ' όλες τις κινήσεις τους, τις επισκέψεις αμερικανών "εμπειρογνωμόνων", την ύπαρξη μερικών "ελλήνων" πρόθυμων να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους κλπ., είναι καταδικασμένη σε αποτυχία για έναν απλό λόγο: οι έχοντες "σλαβομακεδονική" εθνική συνείδηση στην Ελλάδα είναι λίγες χιλιάδες, όπως δείχνουν τα ποσοστά του "Ουράνιου Τόξου" στις εκλογές. Με 4.000 ψήφους σε όλη την Ελλάδα (0,09%) και μόλις 1.195 (3,7%) στην κρίσιμη περιοχή της Φλώρινας, δεν είσαι μειονότητα, όσο κι αν χτυπιέσαι...

    3. Ο τρόπος για να λύσουν αυτό το πρόβλημα οι Σκοπιανοί και να αποκτήσουν πραγματική "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα είναι το αίτημα επιστροφής των εκπατρισθέντων που εξέφρασε ο Γκρούεφσκι στον Καραμανλή. Γιατί αν ευοδωθεί αυτό το αίτημα και επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκπατρισθέντες του Εμφυλίου (με τους απογόνους τους), οι Σκοπιανοί θα αποκτήσουν ακριβώς αυτό που τους λείπει αυτή τη στιγμή: μια πραγματική, πολυπληθή σλαβόφωνη μεινότητα στην Κεντρική Μακεδονία.

    4. Κανένας κανόνας δικαίου, εσωτερικός, διεθνής, διακρατική σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ο,τιδήποτε άλλο, δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να δεχτεί πίσω (ούτε ως επισκέπτες ούτε ως πολίτες) τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ούτε έχουν κανένα ηθικό έρεισμα να ζητούν την επιστροφή τους, πρόσωπα που πήραν τα όπλα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και μετά την ήττα τους στον εμφύλιο διέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία. Αν κάποιοι θέλουν να διεκδικήσουν περιουσίες που άφησαν πίσω, τίποτα δεν τους εμποδίζει να τις διεκδικήσουν στα δικαστήρια.




    http://www.enkripto.com/2009/09/blog-post_6424.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο ασκός του Αιόλου στην Τουρκία έτοιμος να ανοίξει και να φέρει το χάος...

    Μέχρι και απόσχιση "βλέπουν" οι Κούρδοι

    «Ακόμη και θέμα απόσχισης μπορεί να συζητηθεί αν τελματώσει η διαδικασία» δήλωσε χθες η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας Αϊσέλ Τουγλούκ αναφερόμενη στην υπό συζήτηση δέσμη μέτρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.
    Πρόκειται για ένα μόνο από τα σημάδια του κακού που ενδεχομένως εμφανιστούν τους επόμενους μήνες στην Τουρκία, με αφορμή τη φιλολογία της κυβέρνησης Ερντογάν για λήψη μέτρων.
    Κι αυτό επειδή είναι τελείως διαφορετικά τα κριτήρια που έχουν υπόψη τους το τουρκικό κράτος, οι Κούρδοι, οι ακροδεξιοί, οι κεμαλιστές και οι όποιοι φιλελεύθεροι, όταν αναφέρονται στους όρους «κουρδικό ζήτημα» και «επίλυση». Η Τουγλούκ αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι σχετικά με την προετοιμασία των μέτρων. Ο Αταλάι είχε πει ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν στην εθνοσυνέλευση. «Οι δηλώσεις του Αταλάι δεν περιλαμβάνουν μέτρα που θα λύσουν το κουρδικό πρόβλημα» είπε η βουλευτής και τόνισε ότι «το ΡΚΚ και ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης. Το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά ώς ένα σημείο. Το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται μόνον ένοπλη δύναμη. Είναι επίσης και μαζική δύναμη».
    Η Τουγλούκ είπε ότι το κόμμα της δεν έχει πρόβλημα με το ενιαίο του κράτους, τη σημαία ή τη γλώσσα, αλλά επισήμανε ότι «ζητούμε σεβασμό στο δικαίωμα του λαού αυτού -κουρδικού- να είναι λαός. Θέλουμε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των οικουμενικών αρχών».
    Τέλος, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ, το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι παρατείνει μέχρι το τέλος του ραμαζανιού, δηλαδή τις 22 Σεπτεμβρίου, τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει και κατά την οποία οι διεργασίες των συζητήσεων για τις πιθανές εξελίξεις δεν σταματούν ούτε στιγμή.
    Πόσο αλήθεια εξυπηρετεί την Ελλάδα μία "αναστάτωση" στο εσωτερικό της Τουρκίας; Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις σε αυτό το σημείο δυίστανται. Έτσι υπάρχει η άποψη εκείνη που λέει πως μία "τεταμένη κατάσταση" στο εσωτερικό της γείτονος Τουρκίας θα "εκτονωθεί" αργά ή γρήγορα προς την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει εκείνος ο φόβος που θα συσπειρώσει ουσιαστικά τους Τούρκους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την έξωθεν απειλή. Η δεύτερη άποψη, ισχυρίζεται πως εάν οι Κούρδοι καταφέρουν να θέσουν στην παγκόσμια κοινότητα (και φυσικά με την υποστήριξη των κατάλληλων "δυνάμεων") θέμα ανεξαρτησίας τους, τότε η Τουρκία κινδυνεύει με άμεση σχεδόν διάλυση, αφού περισσότερα από τα 60 εκατομμύρια από τους υπάρχοντες κατοίκους της αποτελούν εθνικές μειονότητες οι οποίες καταπιέζονται από την Άγκυρα και το εκάστοτε (πολιτικό ή στρατιωτικό) καθεστώς και ζητούν διακαώς επί δεκαετίες τα δικαιώματά τους, αλλά και την ανεξαρτησία τους.
    Τι μέλλει γενέσθαι με ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν το οποίο θα στηρίζει την μεγαλύτερη δύναμή του και την ύπαρξή του σε πρώην εδάφη αλλά και πολίτες της Τουρκίας; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι στρατηγοί (οι οποίοι έχουν πρόσφατα δηλώσει ξεκάθαρα τις θέσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα) θα αναλάβουν τα ηνία στην χώρα. Η Τουρκία θα χάσει κάθε πιθανότητα να μπει στην Ευρώπη και τελικά θα χάσει αυτό το οποίο και έχει προγραμματισθεί (από τους μεγάλους "φίλους" της) να χάσει. Εάν μάλιστα η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδειχθεί και αλλαζονική, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσει πολλά περισσότερα από εκείνα που έχουν προγραμματισθεί (το "διαίρει και βασίλευε" αποτελεί την καλύτερη μέθοδο προκειμένου να κλέψεις τον πλούτο - στην περίπτωση αυτή τα πετρέλαια- ενός κράτους) και θα τεθούν αυτόματα και με ισχυρούς υποστηρικτές τα ζητήματα και τα δικαιώματα όλων των υπόλοιπων εθνοτήτων που αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν μέσα στην τουρκική επικράτεια.
    .......

    http://kostasxan.blogspot.com/2009/09/blog-post_5927.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σάββα είσαι όαση και μην ακούς κανέναν. Δυστυχώς μεταξύ των αναγνωστών υπάρχουν και κάποιοι που θα σε (και μάς) στενοχωρούν. Άσχετο αυτό που θα ζητήσω, αλλά θα με ενδιέφερε και μένα μιά απάντηση στην παρουσία κοντά 200 Η/Υ από τουρκία, που ανέφερε ο φίλος πιο πάνω. Ποια εξήγηση δίνεις ;; (αν δεν σε κάνει κόπο)
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. "ούτε ψήφισα ποτέ, ούτε θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγους!"


    Ο υπαινιγμος μου δεν σχετίζεται με το τι κομμα ψηφίζεις εσυ και ο Ζαφείρης, αλλα με το αν θα υλοποιηθεί η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ επι των ημερών του Γιωργάκη.Απορώ πως δεν τον κατάλαβες, εσυ ενας τόσο έξυπνος άνθρωπος!



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ζulu ευχαριστω για την διορθωση
    για τα υπολοιπα μην ζητάς ανάλυση ο νοων νοειτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Η Σημαία της Κύπρου έχει σχεδιαστεί απο Τουρκοκύπριο υπάρχει σχετική αναρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι στην εξουσία θέλω το καλύτερο για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. sub92,

    δεν ζήτησα ανάλυση, απλά να μου πεις "ναι αυτό λέω" ή "όχι"

    Αλλά εδώ μέσα λέμε άλλα και άλλα, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θες να αναλύσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για άρθρο Παζαρτζί): Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ επειδή επρόκειτο ταυτόχρονα να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν. Τους υπολογισμούς αυτούς χάλασε η εκλογή Παπαδόπουλου και στην ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν ότι τους "ξεγέλασαν" οι Έλληνες. Και σ'αυτό (να λέμε του στραβού το δίκιο) συνέβαλλε η στάση του Καραμανλή. Δεν ήταν λοιπόν ούτε επιτυχία ούτε πονηριά της ελληνικής πλευράς αλλά παρεμβολή του (απρόβλεπτου) ανθρώπινου παράγοντα που χάλασε τη σούπα. Τώρα οι ηγεσίες σε Αθήνα/Κύπρου φαίνεται σαν να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αρχική συμφωνία ώστε να συμπέσει η ένταξη με ένα νέο σχέδιο Ανάν. Σ' αυτο άλλωστε βασίζει τι ς ελπίδες του και ο άριστα διαβασμένος Τούρκος καθηγητής. Εξ ου και η επιμονή των Τούρκων στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Αν έχουν έτσι τα πράγματα τότε το αναμενόμενο είναι την προεκλογική περίοδο τα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Σκοπιανό, Αιγαίο Θράκη) να απουσιάσουν ή να αναφερθούν τριτευόντως. Όσο για τον Δεκέμβρη δεν προβλέπω (όπως και ο κ. Καλεντερίδης)ότι θα είναι τελικό χρονικό όριο για την Τουρκία. Ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ δεν θα ανακοπεί γι αυτό το λόγο. Η ένταξη της Τουρκίας έχει πολύδρόμο ακόμα για να καταλήξει αφού σχετίζεται άμεσα με τη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ και αυτών των δυο με τη Ρωσία. Το ζήτημα είναιως τότε να αποφύγουμε καθοριστικές ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. sub92 Σεπτέμβριος 2009 12:15 πμ

    EIΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΑΙΟΣ.ΤΑ ΑΚΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΝΩ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ 18 ΜΗΝΕΣ Η ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Δήμο Τσέλιο
    όπως μπάινω εγώ από Αθήνα και διαβάζω τις τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, έτσι μπαίνουν και κάποιοι από Τουρκία και μας διαβάζουν.
    Μην ξεχνάς ότι είμαστε ένα ιστολόγιο με αρκετή επιρροή, που ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Πάντως Μίνως απέφυγες να απαντήσεις τι ψήφιζες παλαιότερα στις εκλογές και τι θα ψηφίσεις τώρα;

    Μη φοβάσαι! δεν δαγκώνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Σάββα ευχαριστώ
    Δήμο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Είναι δυνατόν να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν έχει εγγυησάρες ότι θα γίνει κάποια στιγμή πλήρες μέλος της ΕΕ; Πώς να δεχτώ εγώ κάτι τέτοιο όταν θεωρώ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ στόχο και να μην γίνει ποτέ πλήρες μέλος;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ο Skal λέει ότι οι πυροβολισμοί στον Έβρο είναι προβοκάτσια και ο Sub92 λέει ότι είναι καθημερινό φαινόμενο...

    "Ο νοών νοείτω"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. "... Μίνως απέφυγες να απαντήσεις τι ψήφιζες παλαιότερα στις εκλογές και τι θα ψηφίσεις τώρα;"



    Πάντως הליכוד ουδέποτε ψήφιζα, ούτε θα ψηφίσω ποτέ στην ζωή μου!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ξυδάκι μίνωα, εισαγόμενο ειδικά για εσένα από το Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. "Ξυδάκι μίνωα, εισαγόμενο ειδικά για εσένα από το Ισραήλ."


    Βλέπω οτι "το'πιασες το υποννούμενο"!"Ελληναρά" μου εσυ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.