25/8/09

Κύπριοι δασοκομάντος βάζουν... φωτιές για να σβήσουν τις φλόγες!

Μια μέθοδο πολύ παλιά και δοκιμασμένη, αλλά που ο επίσημος κρατικός μηχανισμός την έχει «κάψει» από άγνοια, έλλειψη εκπαίδευσης και επιστημονικής γνώσης, χρησιμοποίησαν χτες οι Κύπριοι δασοκομάντος, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας.

Η μέθοδος αποκαλείται στην ορολογία των ειδικών στη δασοπυρόσβεση «αντιπύρ» και είναι στην ουσία δημιουργία αντιπυρικής ζώνης με ελεγχόμενη καύση. Βάζουν δηλαδή φωτιά μπροστά από την κύρια πυρκαγιά καίγοντας μια μικρή έκταση, οπότε όταν φτάσει εκεί το κύριο μέτωπο δεν έχει τι να κάψει και σταματάει.

Η μέθοδος στο κομμάτι που τη χρησιμοποίησαν οι Κύπριοι πυροσβέστες, σύμφωνα με πληροφορίες, πέτυχε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και από τους δικούς μας πυροσβέστες στην Ηλεία, στην Πάρνηθα ή σε άλλες περιοχές που αφανίστηκαν από τον φετινό όλεθρο.

Αξιωματικός του Π.Σ. είπε χτες ότι ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει η Πυροσβεστική αυτή τη μέθοδο από τότε που ανέλαβε την δασοπυρόσβεση, το 1998.

Ο ίδιος αξιωματικός διευκρίνισε ότι, για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ», πρέπει να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες, δηλαδή να έχει άπνοια για να μην ξεφύγει η ελεγχόμενη φωτιά, να είναι επίπεδο το έδαφος, ώστε να αναπτυχθούν με ασφάλεια οι δυνάμεις που θα τη φυλάνε και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε ορεινή δασική περιοχή και με τον αέρα που φυσούσε τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο το «αντιπύρ», όπως λένε δασολόγοι, χρησιμοποιήθηκε και μάλιστα με σημαντική επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν και στη χώρα μας, όταν τη δασοπυρόσβεση είχε η δασική υπηρεσία.
Τονίζουν όμως ότι τότε δεν υπήρχαν τα μέσα που διαθέτει σήμερα η Πυροσβεστική, τόσο εναέρια όσο και επίγεια, η απόκτηση των οποίων άλλαξε και τη φιλοσοφία της δασοπυρόσβεσης, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη των τελευταίων ημερών.
Υπάρχει όμως και μία ακόμα αλήθεια. Για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ» πρέπει κατ αρχήν να υπάρχει πρόβλεψη σε κρατικό επίπεδο και αυτός που θα το εφαρμόσει να έχει ειδικές γνώσεις. Αυτό το διδάσκονται οι δασολόγοι στο πανεπιστήμιο, αλλά σε επίπεδο διδακτορικού 2-3 υπάρχουν όλοι κι όλοι στη χώρα μας.

Ο διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος ανέλυσε χτες στο «Εθνος» το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή η μέθοδος στις τελευταίες πυρκαγιές, επισημαίνοντας ότι οι καταστροφές θα ήταν πολύ μικρότερες.

Οπως είπε, υπάρχουν δύο μέθοδοι, το «αντιπύρ», που χρησιμοποιείται μπροστά από την πυρκαγιά, και το «αποκαίω» που συνίσταται στην καύση μικρών εκτάσεων σταδιακά γύρω από τη φωτιά για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε περίπτωση που γυρίσει ο άνεμος.

Οι δασολόγοι του Π.Σ., λέει ο κ. Ξανθόπουλος, το ξέρουν αλλά δεν το χρησιμοποιούν γιατί φοβούνται ότι θα πάνε φυλακή.

Νομικό πλαίσιο
Και αυτό γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την επιστημονική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πολλοί δασάρχες και δασολόγοι τις προηγούμενες δεκαετίες κατέληξαν στα δικαστήρια γιατί κάποιοι τους κατηγόρησαν ότι έβαζαν φωτιές επειδή τους είδαν να κάνουν «αντιπύρ».

«Υπάρχουν εκατοντάδες σημεία στην Ηλεία όπου θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο και να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς» λέει ο κ. Ξανθόπουλος και συνεχίζει: «Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην Πυροσβεστική και στον σχεδιασμό της για τη χρήση επιστημονικών μέσων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κάποιοι που ξέρουν το έχουν κάνει κάποιες φορές και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά κρυφά και όταν δεν τους έβλεπε κανείς».

Ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Αμερική έξι χρόνια πάνω στις πυρκαγιές, τόνισε ότι οι Αμερικανοί πυροσβέστες έχουν πάντα μαζί τους σύνεργα για να βάζουν φωτιές και να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, αλλά εδώ αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ» ή το «αποκαίω», χρειάζεται εκπαίδευση, οργάνωση, σχεδιασμός και υποστήριξη από επίγεια και εναέρια μέσα και βέβαια δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Αν όμως το είχαν κάνει, θα είχαν σωθεί άνθρωποι, περιουσίες δάση και μνημεία που σαρώθηκαν από τις πυρκαγιές.

Πολλοί πυροσβέστες, υπογράμμισε ο διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής, δεν ξέρουν ούτε να ρίχνουν το νερό στη φωτιά, η οποία χτυπιέται στη βάση της και όχι στη φλόγα όπως βλέπουμε στις τηλεοράσεις και κατάληξε:

«Είναι απίστευτες οι δυνάμεις που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής. Πουθενά στον κόσμο δεν βρέθηκαν τόσα πολλά μέσα μαζεμένα, αλλά οι φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται. Αν οι ιθύνοντες δεν καταλάβουν ότι πρέπει να μπει η επιστήμη στη δασοπυρόσβεση, η Ελλάδα θα ερημώνεται και ο Ελληνας φορολογούμενος θα πληρώνει δισεκατομμύρια για αεροπλάνα και άλλα μέσα που από μόνα τους δεν επαρκούν για να σώσουν τη χώρα».ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ ΕΘΝΟΣ 29/08/2007

«Έπιασαν δουλειά» στη Νέα Μάκρη οι Κύπριοι δασοκομάντοςΛευκωσία:

Στη «μάχη» με τις φλόγες έχουν ριχθεί οι Κύπριοι πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες, οι οποίοι μετέβησαν την Κυριακή στην Ελλάδα για να συνδράμουν στο έργο των Ελλήνων συναδέλφων τους.

Ομάδα από 16 δασοπυροσβέστες του Τμήματος Δασών, με δύο μικρά πυροσβεστικά οχήματα και 20 άνδρες της Πολιτικής Άμυνας, αναπτύχθηκε από το νωρίς το πρωί στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης και επιχειρεί τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Συνολικά 63 άνδρες από την Κύπρο συνδράμουν στις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς στην Αττική.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 24/08/2009

Νύχτα τρόμου στην Αρκαδία«Κατάσταση πολιορκίας» για τα χωριά του Δήμου Γόρτυνος της Αρκαδίας. Τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν την Πελοπόννησο 7η μέρα είχαν ζώσει πολλά από αυτά και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν άρον άρον να τα εγκαταλείψουν.
Παρά τις ηρωικές τους προσπάθειες, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να δαμάσουν τα μέτωπα της φωτιάς Ετσι οργανώθηκε η εκκένωση των χωριών: Ισσαρη, Ανω Καρυές, Ισωμα, Καστανοχώρι, Μαυριά, Ανω Κοτίλι, Κουρουνιός, Κυπαρίσσια, Ατσίχολος, και Βλαχοράπτης. Οι φλόγες σε κάποια στιγμή έφτασαν και στη Ριζοσπηλιά, αλλά οι κάτοικοί της δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν.Στην περιοχή το βάρος σηκώνουν οι επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης με τους Κύπριους δασοκομάντος και τους κατοίκους, που προσπαθούν να σώσουν τα πανέμορφα δάση.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/08/2007

Βασική αρχή της Δσοπυρόσβεσης τα εναέρια μέσα καθηλώνουν την φωτιά και τα επίγεια την σβήνουν.Η τεχνική του "αντιπύρ", απο τις πλέον αποτελεσματικές, σε πολλά μέρη στην χώρα μας περνά απο γενιά σε γενιά, αποτελεί παράδοση δεκαετιών.

"Πολλοί δασάρχες και δασολόγοι τις προηγούμενες δεκαετίες κατέληξαν στα δικαστήρια γιατί κάποιοι τους κατηγόρησαν ότι έβαζαν φωτιές επειδή τους είδαν να κάνουν «αντιπύρ»".Σε αυτό να συμπληρωσω ότι και πολλοί υλοτόμοι και δασεργάτες που εφάρμοσαν την τεχνική αυττή απειλήθηκαν με την ανωτέρω κατηγορία απο αρχές όπως τα Δασαρχεία και η Πυροσβεστική

Δασοκομάντος στην Ελλάδα
Χαρακτηριστική περίπτωση απαξίωσης του δυναμικού κεφαλαίου της χώρας στο οποίο η ίδια έχει επενδύσει με χρήμα και χρόνο είναι η περίπτωση των αερομεταφερόμενων δασοκομάντος, θεσμού που λειτούργησε το διάστημα 1993-1998
. Στο διάστημα των πέντε ετών, το Σώμα που συνολικά εκπαίδευσε και απασχόλησε 500 άνδρες πραγματοποιήσαμε 1.000 αποστολές προστασίας του δασικού μας πλούτου και μέτρησε 10 νεκρούς (από πτώση ελικοπτέρου) και 30 τραυματίες.

«Tο 1993 η Γενική Γραμματεία Δασών απευθύνθηκε στη λέσχη καταδρομέων και ζήτησε εθελοντές εφέδρους καταδρομείς για να πλαισιώσουν το νέο Σώμα των αερομεταφερόμενων δασοκομάντος», μας λέει ο τότε διοικητής των δασοκομάντος Aλέξανδρος Kόντος.

«Σκοπός μας ήταν να παραλάβουμε πολίτες και να τους παραδώσουμε ετοιμοπόλεμους, τόσο από φυσική κατάσταση και από θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις», λέει ο Aγγελος Γιουβρέκας, εκπαιδευτής των δασοκομάντος. «Mιλάμε για ανθρώπους που μπορούσαν να δράσουν άμεσα στην πηγή της φωτιάς και να την αντιμετωπίσουν κατά τις κρίσιμες πρώτες ώρες».

Mέχρι το 1998 λειτουργούσε επίσης το Eθνικό Συντονιστικό Διυπουργικό όργανο, με τη συμμετοχή όλων των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονταν στην πυρκαγιά.

«Tο ρολόι της δασοπροστασίας σταμάτησε το 1998 με τη διάλυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και την ανάθεση εν μιά νυκτί της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Yπηρεσία, η οποία γνώριζε πολύ καλά τις αστικές πυρκαγιές, αλλά όχι τις δασικές», τονίζει ο κ. Kόντος. «Στη θέση του Eθνικού Συντονιστικού Διυπουργικού Oργάνου έβαλαν τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, χωρίς διοικητικές εξουσίες και νομοθετικές ρυθμίσεις και χωρίς ευθύνη».ΕΘΝΟΣ


14 σχόλια:

  1. Λίαν ενημερωτικό άρθρο με απόλυτα ακριβείς τεχνικές λεπτομέρειες από τον Δρ. Ξανθόπουλο. Μετά από τις τραγικές πυρκαϊές του 2007 στην Ελλάδα είχαν εμφανισθεί έγκυρα άρθρα στον Ελληνικό τύπο τα οποία περιέγραψαν και την εκπαίδευση Ελλήνων δασο-κομμάντος στις Η.Π.Α. αλλά την μετέπειτα αποτυχία της σχετικής αξιοποίησής τους στην Ελληνική πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί/ίδες δασο-κομμάντος όχι μόνον εκπαιδεύονται στην διά πυρός δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και στην είσοδό τους σε δασικές περιοχές με την χρήση αλεξιπτώτων κι ελικοπτέρων. Κι εδώ στις Η.Π.Α. έχουμε θρηνήσει τον χαμό δασο-κομμάντος και δασο-πυροσβεστών σε μεγάλες δασικές πυρκαϊές στις Δυτικές Η.Π.Α. λόγω ξαφνικής αλλαγής ανέμων, κ.λ.π., παρά τον εφοδιασμό των απωλεσθέντων με προσωπικά αντιπυρικά σκεπάσματα.

    Σαν μετανάστης πραγματικά θλίβομαι όταν βλέπω ότι οι Ελληνικές κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις περισσότερο λόγω έλλειψης, συντονισμού, προγραμματισμού, σχεδίασης, και κατάλληλης εκπαίδευσης, και όχι λόγω της έλλειψης τεχνικών μέσων πυρόσβεσης και ανθρώπινου δυναμικού. Πραγματικά είναι ανήκουστο να ρίχνονται πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό ΠΣ ενισχυόμενο από εθελοντές στον επίγειο αγώνα εναντίον της φωτιάς, και να μην υπάρχει πρόνοια αναγέμισης με νερό από υδροφόρα οχήματα. Έπειτα, υπήρξαν κάποια χρόνια που το ΠΣ είχε σύμβαση γιά την αυτόματη λήψη δορυφορικών απεικονίσεων γιά την προληπτική καταστολή δασικών πυρκαϊών και την έγκαιρη κινητοποίηση - συντονισμό μέσων κι ανθρώπινου δυναμικού. Χρησιμοποιείται σήμερα αυτή η μέθοδος ή έπεσε θύμα σε κάποιες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού;

    Λάμπρος Ε.Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    25-8-2009, τοπική ώρα 13:33 - ώρα Ελλάδος 20:33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα λεφτά κοστίζει ένα πυροσβεστικό όχημα και ένα κωλοGPS των 70 ευρώ δεν βάζουν να ξέρουν πού πηγαίνουν.
    Εντάξει μέσα στις πόλεις τους καθοδηγούν τα παιδιά με τα παπάκια που κάνουν ντελίβερι τις πίτσες.
    Στις εκτός πόλεων περιοχές όμως;;;
    Είναι -οι Έλληνες- και οι μοναδικοί πυροσβέστες στον κόσμο που φορούν μπλέ σκούρες στολές που δεν λερώνουν στις φωτιές. Γιά να γλυτώνουν την γκρίνια από τις γυναίκες τους που τις πλένουν.
    Πώς όμως μέσα στις κάπνες και στο μισοσκόταδο θα γίνουν αντιληπτοί όταν τύχει και πάθουν κάτι γιά να τους σώσουν οι άλλοι;
    Βέβαια υπάρχει και η άλλη ακόμα χειρότερη περίπτωση των δασοκομάντος που φορούν στολές ...παραλλαγής !!!
    Ο ερασιτεχνισμός στο απώγειό του.
    Δείτε στην φωτογραφία τους Κύπριους δασοπυροσβέστες τι χρώμα στολές φορούν.
    Ό,τι και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο !!!
    Να τους ξεχωρίζουν και οι χειριστές των εναέριων μέσων γιά να μη τους ρίξουν τους τόνους το νερό και τους σκοτώσουν...
    (Κίτσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sub Ante kai efarmozete stin Ellada to antipur apo Ellines eheis idea ti tha akousoun oi talaipwroi dasokommanto apo ta kanalia an tous xefugei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ίσως το πιο περιεκτικό άρθρο που έχει γραφεί σχετικά με την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών....

    Μέχρι το 1998 τί μέσα είχε η Δασική Υπηρεσία;

    Ελάχιστα, παρα μόνο την γνώση του Δάσους και την συμπεριφορά του ως ζωντανού οργανισμού.

    Αυτό που οι Κύπριοι "Δασοκομάντος" κάνουν και τους εξυμνούν στα ΜΜΕ, το γνωρίζουν όλοι οι Δασολόγοι της χώρας και ήταν το πιο δυνατό όπλο στην κατάσβεση των Δασικών Πυρκαγιών, πριν το 1998.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιὸς νοιάζεται γιὰ τὴν οὐσία;
    Ἡ Πυροσβεστικὴ ἔχει εὐθύνες, διότι οἱ ἀξιωματικοί της νοιάζονται μόνο γιὰ τὰ γαλόνια καὶ φυσικὰ παίρνοντας τὴν δασοπροστασία, αὐξάνεται ὁ ἀριθμὸς τῶν πυροσβεστῶν καὶ κατὰ συνέπεια καὶ οἱ θέσεις ὅλων τῶν ἀξιωματικῶν, ἰδίως τῶν ὑψηλόβαθμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε μία χολυγουντιανή ταινία ("Πύρινος Όλεθρος" νομίζω) εμφανίζονταν και καλά δασοπυροσβέστες να πέφτουν με αλεξίπτωτα αρκετά μπροστά από το μέτωπο της πυρκαγιάς και άναβαν φωτιές με ένα εργαλείο όπως αυτό που χρησιμοποιείτε για να ανάβουμε το υγραέριο - σαν πιστολάκι.
    Οπότε όταν ερχόταν το μέτωπο δεν έβρισκε τι να κάψει και έσβηνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἡ πυροσβεστικὴ κανονικὰ θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι 2 σώματα (στύλ στρατοῦ: ξηρᾶς, ἀεροπορίας, ναυτικοῦ), ἕνα γιὰ ἀστικὲς πυρκαγιὲς καὶ ἕνα γιὰ δασικὲς, μὲ ἐντελῶς διαφορετικὴ ἐκπαίδευση μέσα ἀπὸ τὶς σχολὲς της. Π.χ. γιὰ νὰ εἶσαι ἀξιωματικὸς στὴν δασοπυρόσβεση θὰ πρέπει νὰ εἶσαι δασολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9:08 εμπειρικά έχουν εκπαιδευθεί πολλοί στις τεχνικές αυτές και στο ξαναλέω περνάει απο γενιά σε γενιά.Αν γίνει η εκπαιδευση συστηματική και σε θεωρητικό επίπεδο και υπάρξουν και κάποιες άλλες διορθωτικές παρεμβάσεις κάτι καλυτερο θα υπάρξει.Είναι μάχη δεν σημαίνει οτι θα κερδίσεις αυτό δεν συνεπάγεται όμως και παραίτηση δίνεις ότι μπορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και αυτή η μέθοδος γιατι όχι; μπροστά από δρόμους βάζεις το αντιπυρ και σταματάς εκεί την φωτιά δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας μεγαλύτερη από το πλάτος του δρόμου με συνέπεια να πολλαπλασιάζετε και η απόσταση ασφάλειας και έτσι η φωτιά δε καβαλάει το δρόμο και σταματάει εκεί.

    Η πυροσβεστική πρέπει να ενισχυθεί σε μέσα κατά πρώτον να ψηφιοποιηθεί και να αλλάξει ο τρόπος που δρα στις δασικές πυρκαγιές, αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει άρτιος συντονισμός από κάποιο κέντρο, να υπάρχουν τα σωστά μέσα.

    F-22 raptor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μονο που υπαρχει ενα προβλημα παντου υπάρχουν χωριά και πόλης δεν μιλάμε ποια για της μικρές πόλεις που υπήρχαν παλιότερα.....

    απλα πρέπει να περνούν εκπαίδευση και για αντιμετώπισή δασικών πυρκαγιών

    δεν είναι και τόσο δύσκολο

    χρόνος για εκπαίδευσή υπάρχει άφθονος δεν σβήνουν φωτιές κάθε μερα...........

    σοβαρότερη εκπαίδευσή χρειάζονται και καλύτερή νομοθεσία

    Ερώτησή
    φορητή υπολογιστές και gps με χαρτες υπάρχουν σε καθε πυροσβεστικο οχημα....

    με μια εφαρμογή σε g.i.s. μπορεί να υπαρχεί μια πλήρως αναλησει της κατάστασής......

    Μη επανδρωμένα για επιτήρηση που μεταδίδουν ζωντανές εικόνες (εχουν και πολοι φτηνή συντήρησή και έξοδα)

    σε ενα σύγχρονο κέντρο επειχηρησεων....

    ακόμα στους χάρτες είμαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επισης με κοψιμο των δενδρων ρε παιδια κα να πεφτουν προς τη μερια της φωτιας..παλια μεθοδος..μα γινεται να πας για φωτια σε δασος και να μην εχει το καθε οχημα απο τρια αλυσσοπριονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 9:54 Ο δεν είναι εύκολο κάτω απο το θερμικό κύμα της φωτιάς και όταν υπάρχει δυνατός ανεμος θέλει παρα πολύ μεγάλη εμπειρεία και πολύ καλή οργάνωση.Για αυτό και απαιτείται ειδικό σώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν απαιτείτε ειδικό σώμα εκπαίδευση χρειάζεται που να παίρνει εντολές απο ένα συντονιστικό κέντρο που θα μελετά την κίνηση της φωτιάς στα μέτωπα βάση μετεωρολογικών στοιχείων και θα καθοδηγηθεί με την βοήθεια επιστημόνων επίγεια και εναέρια μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εάν είχε προωθηθεί η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας που είχε προταθεί προ 20ετίας στη Βουλή με την συνεργασία όλων των κομμάτων, δεν θα είχαμε τα φαινόμενα του "σκορποχωρίου" ούτε θα αναζητούσαμε ευθύνες δεξιά και αριστερά. Ομως η πρόταση αυτή έμεινε στα αζήτητα και αντ΄αυτής προωθήθηκαν διασπαστικές καταστάσεις. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.