27/8/09

ΓΙΑ 5Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΟΥ ΜΠΑΪΡΑΜ ΠΑΣΑ

Για 5η συνεχή χρονιά φτάνει στη Θράκη το καραβάνι του Μπαιράμ Πασά από την Κωνσταντινούπολη, που ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του στις βαλκανικές χώρες, με αφορμή την γιορτή του ραμαζανιού.

Για να ενισχύσει το θρησκευτικό και όχι μόνο συναίσθημα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Για να ενισχύσει το θρησκευτικό και όχι μόνο συναίσθημα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας
Για 5η συνεχή χρονιά φτάνει στη Θράκη το καραβάνι του Μπαιράμ Πασά από την Κωνσταντινούπολη, που ξεκίνησε ήδη το ταξίδι του στις βαλκανικές χώρες, με αφορμή την γιορτή του ραμαζανιού. Χώρες όπως, Βοσνία, Σερβία, ΠΓΔΜ, θα περάσει το καραβάνι για έρθει στην περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου στο Κοπτερό του δήμου Ιάσμου και την επόμενη μέρα στο Δοκό του Δήμου Φιλύρας, ενώ θα ολοκληρώσει το βαλκανικό του ταξίδι στη Βουλγαρία. Η φετινή ονομασία της περιοδείας είναι εμπνευσμένη από τη γέφυρα του Μόσταρ, από όπου ξεκίνησε και το καραβάνι του Μπαιράμ Πασά.
Να θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες χρονιές το καραβάνι στάθμευε στο χώρο της λαϊκής αγοράς Κομοτηνής, όπου παρατηρούνταν συνωστισμός τοπικών αρχών. Το καραβάνι με τα ειδικά φορτηγά και τους μάγειρες αναλαμβάνουν την προετοιμασία που περιλαμβάνει προσφορά εκατοντάδων μερίδων φαγητού σε συνδυασμό με θέαμα και συναυλίες, από περιστρεφόμενους δερβίσηδες και συγκροτήματα. Το καραβάνι έρχεται για να ενισχύσει το θρησκευτικό και όχι μόνο συναίσθημα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.

8 σχόλια:

  1. Εμείς γιατί δεν διοργανώνουμε το καραβάνι για την Αγία Σοφία να δούμε τί θα κάνουν τα κοπρόσκυλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oυστ από δω, μογγόλοι, βάρβαροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπαϊράμ Πασάς ήταν Μέγας Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1637-1638), επί Σουλτάνου Μουράτ Δ', την αδελφή του οποίου είχε λάβει σύζυγο.

    Προερχόταν από το σώμα των Γενιτσάρων και ανήκε στο Τάγμα του Ζεϋνί Σουφισμού (Zeyni Sufi Order). Διακρίθηκε για τον καλό χαρακτήρα του που προσπαθουσε ν΄ απαλύνει τη σκληρότητα του αυταρχικού Μουράτ. Πέθανε στην Ούρφα τον Αύγουστο του 1638 κατά τη διάρκεια εκστρατείας του κατά των Περσών.


    να αυτο το καραβανι μου εδωσε μια αφορμη να δω τι ηταν αυτος ο πασας .

    πολυ ωραια κινηση , για να φερουν πιο κοντα τους λαους των βαλκανιων θυμιζοντας τους την αρμονικη συνηπαρξη μεσα στην αγκαλια της πολιπολιτισμικης οθωμανικης αυτοκρατοριας

    και του θεσμου των γενιτσαρων τεκνο του οποιου ηταν και ο εν λογω πασας

    θα μπορουσαμε να κανουμε και εμεις ενα τετοιο καραβανι ?

    αλλα με τι ονομα να το στελναμε ?

    το καραβανι του μαρμαρωμενου βασιλια που θαρθει σαν αστραπη ?

    το καραβανι του βουλγαροκτονου ?

    θα μας παρεξηγουσαν

    να στελναμε του βελισαριου μηπως ?

    δεν μπορει καποιον θα βρισκαμε αν ειχαμε ορεξη

    τους ξεχασαμε ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η είδηση για την ΜΙΤ στη Θράκη έχει ήδη σχολιαστει;
    http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_7770.html
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει και αυτός.......

    Την εποχή αυτή αναφαίνεται η απαίσια μορφή του Μπεχράμ Πασά όπως τον θέλει η παράδοση του Μπαϊράμ Πασά όπως ασφαλώς είναι και το πραγματικό του όνομα αφού έτσι τον αναφέρουν αξιόλογοι ιστορικοί συγγραφείς. Είναι ο στρατάρχης τον οποίο ειδικά ο Σουλτάνος μετακάλεσε από την Ανατολή. Αυτός ξεκίνησε με πολυάριθμο στρατό και επιτέθηκε κατά των δύο επαναστατικών τμημάτων τα οποία διοικούσαν ο Εμμανουήλ Παπάς και ο Καπετάν Χάψας από τη Συκιά της Χαλκιδικής.

    Μπροστά στους πολυάριθμους Τούρκους οι λίγοι ηρωικοί Χαλκιδικιώτες τρέπονται σε φυγή στα ορεινά της Χαλκιδικής.

    Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και ο τόπος παρουσιάζει την εικόνα βιβλικού κατακλυσμού. Πολλά χωριά και κωμοπόλεις καταστρέφονται από τα θεμέλιά τους, οι κάτοικοι κατακρεουργούνται και τα γυναικόπαιδα σέρνονται σε σκλαβοπάζαρα της Ανατολής όπου αναγκάζονται να εξισλαμισθούν.

    Είναι άλλωστε γνωστή η περίφημη διαταγή του Μπαϊράμ Πασά με ημερομηνία 20 Σεβάλ 1236 δηλαδή 28 Ιουλίου 1821 στην οποία μεταξύ των άλλων γράφει: "Ούτω εκτελών το Υψηλόν Αυτού πρόσταγμα και εκκαθαρίζων από τοιούτων ακαθάρτων στοιχείων και βδελυρών ερπετών την περιφέρειαν της Θεσσαλονίκης, επέδραμον μετά του γενναίου στρατού μου κατά των περιοχών Καλαμαριάς, Παζαρούδας, Σιδηρόπορτας, Πολυγέρου, Κασσάνδρας, Κίτρους και Αικατερίνης, ένθα καταπολεμίσας τους απίστους, τοιούτους εξόντωσα και απήλειψα από προσώπου της γής τεσσαράκοντα δύο πόλεις και χωρία αυτών συνωδά δε τω Ιερώ Φετβά, αυτούς τους ιδίους διεπέρασα εν στόματι μαχαίρας, τας γυναίκας δε και τα τέκνα των εξηνδραπόδισα, τα υπάρχοντά των διένειμμα μεταξύ των νικητών πιστών τας δε εστίων των παρέδωσα εις το πυρ και την τέφραν κατά τρόπον ώστε φωνή αλέκτορος να μην ακούεται πλέον εις αυτάς….".

    http://www.poligiros.gr/profile/revolution/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι το καραβάνι είναι από τον δήμο Μπαϊράμ Πασά της Κωνσταντινούπολης...το ποιος ήταν αυτός ιστορικά λίγο έχει να κάνει με το θέμα μας, εκτός εάν μιλάμε για το αντίστοιχο καραβάνι "Κολοκοτρώνης" να κάνει περιοδεία στην Άγκυρα, αλλά δε νομίζω...Θα ήθελα πάντως να μην μιλούσε με υπονοούμενα η πολύ ενημερωτική εφημερίδα Χρόνος, αλλά να παρουσιάσει τις σκέψεις του ο αρθρογράφος, για το ποια μηνύματα περνάει το καραβάνι αυτό πέρα από τα θρησκευτικά...
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το καραβάνι αυτό είναι τόσο αθώο όσο η περιοδεία φέτος της Τουρκάλας τραγουδίστριας (της γιουροβίζιον), σε Ελλάδα(Κομοτηνή,στην Αθήνα είχε παει νωρίτερα) και γειτονικές χώρες.Η οποία αν θυμάμαι καλά, είπε τα Σκόπια Μακεδονία και τους μουσουλμάνους της περιοχής Τούρκους.Κι αυτή η γέφυρα του Μόσταρ πολύ συμβολική,αναστηλώθηκε από την Τουρκία μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 27 Αύγουστος 2009 9:36 μμ , οι περιοδείες των δικών μας "τραγουδιστών" είναι μόνο για να προσβάλλουν τις ιστορικές μνήμες όπως η συναυλία του Ρουβά στα κατεχόμενα...Φαντάζεσαι να στέλναμε ψάλτες στην Αγια-Σοφιά;
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.