27/8/09

Εμειναν άστεγοι και 100 Κούρδοι πρόσφυγες


Στον δρόμο βρέθηκαν περισσότεροι από 100 Κούρδοι προσφυγες από το Ιράκ, οι οποίοι ζούσαν για πάνω από 10 χρόνια σε εγκαταστάσεις παλιών κατασκηνώσεων στην Πεντέλη, τις οποίες κατέστρεψε ολοσχερώς η φωτιά.


Αστεγες ανάμεσά τους και πέντε οικογένειες με περίπου 20 παιδιά. «Είμαστε τόσες μέρες χωρίς να έχουμε κάπου πια να κοιμηθούμε, ούτε να κάνουμε ένα μπάνιο, ούτε ένα πιάτο φαγητό, τίποτα, έστω ένα είδος πρώτης ανάγκης. Το μόνο μέλημά τους ήταν πώς θα μας διώξουν από δω, γι' αυτό μας είχαν κόψει και το ρεύμα τόσα χρόνια, αλλά πού να πάμε. Εδώ δουλεύουμε κι εδώ είχαμε φτιάξει τα σπίτια μας όπως όπως και ήμασταν ευτυχισμένοι που είχαμε κάπου να γυρίζουμε με ασφάλεια. Και τόσες μέρες ακούμε μόνο υποσχέσεις κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Είμαστε όμως οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, με ροζ κάρτα και είναι υποχρέωση της πολιτείας να μας φροντίσει. Μόνο τα σίδερα έχουν απομείνει και τα καμένα δένδρα», μας λέει ο Μακουάν Χαουραμί. Τον καταυλισμό είχαν φτιάξει προ 12ετίας σε εγκαταλειμμένη κατασκήνωση των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας οι Γιατροί του Κόσμου, την οποία άφησαν προ επταετίας επειδή «είχε μετατραπεί πλέον σε μόνιμη κατοικία των προσφύγων, οι οποίοι εφοδιασμένοι με ροζ κάρτα μπορούσαν πλέον να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας, οπότε εμείς δεν είχαμε πλέον λόγο να στέλνουμε εκεί εθελοντές και επιπλέον εξέλιπε ο παράγοντας του πληθυσμού σε κίνδυνο καθώς οι άνθρωποι είχαν βολευτεί εκεί έστω και σε κακές συνθήκες», μας λέει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, προσθέτοντας ότι από τότε υπήρχαν πιέσεις για να φύγουν.

Την απομάκρυνση του καταυλισμού «με κάθε τρόπο» ζητούσε και στις 13 Αυγούστου με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Αττικής ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου επικαλούμενος «σοβαρούς κινδύνους πυρασφάλειας του Πεντελικού Ορους». Επίσης, σε χθεσινή κατεπείγουσα αναφορά του προς τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια αλλά και την Αρχιεπισκοπή, τους ενημέρωνε για την καταστροφή, για τις προσπάθειες των Κούρδων να στήσουν με τσιμεντόλιθους κτίσματα στο χώρο και ζητούσε την επέμβασή τους. Ενημέρωνε ακόμη για τη δέσμευση του Αρχιεπισκόπου να διαθέσει χώρο στον οποίο η πολιτεία μπορούσε να εγκαταστήσει κοντέινερ για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού. «Είναι καιρός το ανύπαρκτο κράτος που μας φόρτωσε το πρόβλημα και τους εγκατέλειψε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να το επιλύσει» μας είπε ο δήμαρχος.

Η Εκκλησία επιβεβαιώνει τη διάθεση 100 στρεμμάτων σε άλλη περιοχή της Πεντέλης, η οποία δεν διευκρινίστηκε, και καλεί την πολιτεία να αναλάβει τα υπόλοιπα, όπως είναι η τοποθέτηση λυόμενων προκειμένου να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι σε ανθρώπινες συνθήκες. Το τι θα πράξει η πολιτεία όμως παραμένει ...άγνωστο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

12 σχόλια:

  1. Πολύ καλά... μας τα λέι η κυρία Σωτήρχου, αλλά δεν μένει δίπλα απο τον καταυλισμό για να τι ωραία που είναι. Η βρώμα και η δυσοδία σε όλο της το μεγαλείο. Δεν τους νοιάζει για τίποτα. Δεν τηρούν ούτε καν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάλληλοι του δήμου Πεντέλης (από δήμαρχο, διευθυντή έως και τον τελευταίο εργάτη) να οργανώνουν καθαριότητα του χώρου τους για ευνόητους λόγους,
    ΕΛΕΟΣ!!!! πιά αυτή η ιστορία έχει καταντήσει όλο το προσωπικό του δήμου διοικητικό και εργατικό να κάνει το "υπηρετικό προσωπικό" των Κούρδων.
    Αυτοί δεν νοιάζονται για τίποτα, θεωρούν μάλιστα ότι είναι και υποχρεωμένοι να τους ξεβρομίζουν συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι κάτοικος Παλαιάς Πεντέλης και έχω προσωπική άποψη για το πρόβλημα: Είναι ντροπή για τον κ. Καλεντερίδη να επικαλείται τον ανθρωπισμό για να πείσει τους ανθρώπους που τον πιστεύουν και διαβάζουν το ιστολόγιό του ότι πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι άστεγοι Κούρδοι που έχουν κάνει την περιοχή μας κωλοχανείο. Ας τους πάρει σπίτι του ο κ. Καλεντερίδης, δεν θα πληρώνουμε εμείς την συμπάθειά του προς τον κομμουνιστή Οτσαλάν που αποκαλεί στις αναρτήσεις του "Ηγέτη των Κούρδων".
    Ντροπή και στον ανθέλληνα Ιερώνυμο, που έσπευσε να δώσει εκκλησιαστικά οικόπεδα στους Κούρδους της Πεντέλης, ενώ η Εκκλησία ξεραίνει το σκατό της αν πρόκειται να βοηθήσει Ελληνες: Ερωτώ τον κ. Καλεντερίδη: Πότε η Εκκλησία βοήθησε τους Έλληνες Πρόσφυγες της Μικρασίας; Ποτέ! Σάς το λέω εξ ιδίας πείρας, γιατί είμαι Σμυρνιός και απο τους δύο γονείς μου. Με τέτοια μυαλά, κύριε Καλεντερίδη, θα το διαλύσετε το Ρωμέηκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλεντεριδη?μην μας απογοητευεις...
    οσο για τους μεταναστες,στα αρχ...μας!!!

    τσελεκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε.
    Πρώτον, το άρθρο είναι της Ελευθεροτυπίας και δεν είναι δικό μας, εμείς απλά το αναδημοσιεύουμε.
    Δεύτερον, οι άνθρωποι αυτοί δεν κατάγονται από την Τουρκία, είναι Κούρδοι του Ιράκ και βρίσκονται εκεί ως αποτέλεσμα του πρώτου πολέμου του Κόλπου, που έγινε το 1991. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το Οτσαλάν.
    Τρίτον, αν οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή, να παρέμβει η πολιτεία και να τα λύσει.
    Τέταρτον, ο Οτζαλάν είναι ηγέτης των Κούρδων, δεν τον αποκαλώ εγώ έτσι.
    Σε κάθε περίπτωση, όμως, εσείς τί πιστεύετε κ. 6:51 μμ, εμείς οι Έλληνες δεν θα πρέπει να τρέφουμε αισθήματα συμπάθειας προς τους Κούρδους;
    Μήπως θα πρέπει να θεωρούμε ότι οι φίλοι μας είναι οι Τούρκοι;
    Για να μην τρελλαθούμε στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αριθμός Είδησης: 7900044

    Άγκυρα, Τουρκία 27/08/2009 19:45 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-γαλλ πρακτ)

    Τουρκία. Τη στήριξη του λαού για τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το κουρδικό ζήτημα ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του--κατά τη διάρκεια ενός συγκινητικού τηλεοπτικού διαγγέλματος του--να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση του για να δώσει τέλος στην εξέγερση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    "Η κουρδική σύγκρουση δε μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη μηνιαία τηλεοπτική ομιλία του.

    "Είναι ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πρόβλημα. Πάνω από όλα είναι ζήτημα δημοκρατίας", πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

    Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση, η κυβέρνηση προτείνει την μετονομασία χιλιάδων κουρδικών χωριών με τουρκικές ονομασίες και η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 100στρεμματα για 100 κουρδους ?

    εντυπωσιακο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oi patrida ton kourdon einai to kourdistan na tous parasxoume ta mesa na pane stin patrisa tous.oi kourdoi mas ekopsan stin mikra asia tsetes tous legame aftoi kanane ta megala fonika.Tora ti theloune na filoksenisoume 5.000.000 kourdous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλάά...
    Δεν τα χάβω κάποια σχόλια που γίνονται, αφού υπάρχει η ανωνυμία και ο καθένας μπορεί να γράψει ένα σχόλιο που ίσως να μην το πιστεύει καν ο ίδιος, αλλά για άλλους σκοπούς το κάνει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κύριε Καλεντερίδη για πείτε μου,
    το πολύ οξυγόνο πειράζει τον εγκέφαλο;
    Κάτι τέτοιο κατάλαβα με τον κάτοικο της παλαιάς Πεντέλης.
    Και το στυλάκι πια! άπαιχτοι οι τύποι.
    Πως πήρατε τις οικοπεδάρες λεβέντες μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην φαγωνεσθε.Το ζητημα θα το τακτοποιησει ο συριζα.Αρκει που δεν ειναι Ελληνες.Ισως ο αρχηγος τους διαθεσει καποιο απο τα 100 ακινητα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι θα πει Κούρδοι πρόσφυγες του Ιράκ; Να πάνε να πολεμήσουν για την πατρίδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.