3/7/09

Ο ρόλος του Αβέρωφ


Ας δούμε, όμως, και το ρόλο του Αβέρωφ που είναι μέσα σε όλα. Και γεφυροποιός, και στο «Κίνημα του Ναυτικού». Και διπλωμάτης στη Ρώμη με άδεια του «καθεστώτος» και με τον Καραμανλή, και με τον Παπαδόπουλο, αλλά και με τον Ιωαννίδη. Και με τους Αμερικανούς, με τους Βρετανούς. Με όλους. Οι δραστηριότητες του Αβέρωφ παράγουν πολιτική εκείνα τα χρόνια. Στην πραγματικότητα είναι σύμβουλος της χούντας, αφανής και ενίοτε εμφανής, πολιτικός προστάτης του καθεστώτος, δεν τους περιφρονεί, συζητά μαζί τους, είναι ακριβώς αυτό που αποκαλείται: «Γεφυροποιός».
Ο ρόλος του Αβέρωφ
Είναι η γέφυρα της χούντας με τον έξω κόσμο, αλλά και με τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας. Είναι και πρωταγωνιστής, ειδικά στις κρίσιμες ώρες της μεταπολίτευσης και μετά. Επομένως, με την κατάθεσή του ερμηνεύει πολλά. Εκεί όμως που είναι συνειδητά εκτός πραγματικότητας είναι, όταν λέει πως η 21η Απριλίου δεν είχε σύνδεση με το Κυπριακό ζήτημα «...Δε νομίζω ότι είχαν με την εξέλιξη που πήραν αυτά. Η 21η Απριλίου έγινε καθαρώς για να καλύψει τις εγωιστικές προθέσεις ενός μικρού γκρουπ αξιωματικών και δεν απέβλεψε καθόλου στο Κυπριακό...». Απαλλάσσει έτσι τη Cia και τους προϊσταμένους της για τη δικτατορία. Και στο επιχείρημα βουλευτή, πως μόνο μια δικτατορία μπορούσε να κάνει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, άρα γι' αυτό και επιβλήθηκε στις 21-4-67, η απάντηση ήταν αντάξια ενός Αβέρωφ. «...Τι θέλετε να πείτε κύριε συνάδελφε, ότι έκαναν κάτι με το οποίο προετοίμαζαν την πτώση τους;...». Οσο για το πραξικόπημα στην Κύπρο, για το οποίο ο Αβέρωφ ενημερώθηκε από τον Τάσκα αρκετές μέρες πριν γίνει, είναι αποκαλυπτικό του ρόλου, που έπαιζε και ο αμερικανικός παράγων, και ο Αβέρωφ. Ηταν στην πρακτική των Αμερικανών, να ειδοποιούν πριν τα γεγονότα. Και ο Βανς είχε πει ένα χρόνο πριν, πως θα επέμβουν οι Τούρκοι στην Κύπρο. Το είπε έτσι, που κανένας δεν το έλαβε υπόψη του. Και ο Κίσινγκερ έστειλε μήνυμα μέσω Τάσκα στον Ιωαννίδη, να μην κάνει πραξικόπημα. Ετσι, ώστε κανείς να μην το λάβει υπόψη του. Με τον τρόπο αυτό όλοι έχουν άλλοθι και το χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται. Ο Αβέρωφ με την ειδοποίηση του Μακάριου τα μπερδεύει στην επιτροπή. Επικαλείται ότι «...ήταν ένα απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής υπηρεσίας...», επομένως ως απόρρητο δεν μπορούσε να το πει!!! Ολοι αναστατώθηκαν στην επιτροπή. Πολύ σωστά λέει ο Κάππος, «... εδώ μπαίνει μεγάλο ζήτημα. Είναι δυνατόν να μάθω εγώ ότι πρόκειται να γίνει κάτι μεγάλο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο από αμερικανική υπηρεσία και να προτιμήσω το μυστικό το απόρρητο της αμερικανικής υπηρεσίας;... Μυστική διπλωματία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων; ΑΒΕΡΩΦ: Πιθανώς να έπρεπε, δεν το αρνούμαι...». Ακολούθησε η προσπάθεια των μεν βουλευτών της ΝΔ να συμβουλεύουν τον Αβέρωφ, να πει πως είδε το τηλεγράφημα μετά το πραξικόπημα, ο δε Αβέρωφ να τα διορθώνει. Το λάθος όμως το είχε κάνει, παραδεχόμενος μάλιστα πως ίσως θα 'πρεπε, να είχε ξεσηκώσει τον κόσμο για το τηλεγράφημα Κίσινγκερ.

Προσθέτουμε εδώ στοιχεία των καταθέσεων, αποκαλυπτικά του τρόπου που λειτούργησε η αντιπροσωπεία στη Γενεύη. Ο αντισυνταγματάρχης Τσουμής καταθέτει στην επιτροπή, αλλά και στην έκθεσή του τα περί γραμμής Γκιουνές και των παρασκηνίων στη Γενεύη για κατάληψή της από τους Τούρκους: «... Είμαι αυτήκοος μάρτυς. Προφανώς απεφασίσθη από την αντιπροσωπεία την κυπριακή και ελληνική, η οποία ήξερε ότι δεν είχαμε δυνατότητες αμύνης, αλλά και (δεν) δεχόντουσαν να υπογράψουν και παραχώρηση του ελληνικού εδάφους...». Η επισήμανση γίνεται σύμφωνα με αποκάλυψη του Κληρίδη στην οποία ήταν ο Τσουμής ήταν παρών. Στα πρακτικά περιλαμβάνονται και επιπλέον λεπτομέρειες, που αναφέρονται σε συζήτηση του Κληρίδη με Ελληνες αξιωματικούς στη διαχωριστική γραμμή μετά τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ, και την επιστροφή Κληρίδη στο νησί. Γνώριζαν οι της δικής μας αντιπροσωπείας για τα εδάφη που θα καταλάβουν στον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ οι Τούρκοι. Οι εισβολείς προχώρησαν παρά τη συμφωνία/ διαβεβαίωση προς τον Ιωαννίδη, μέσω Cia, πριν το πραξικόπημα και την απόβαση, πως δε θα καταπατούσαν παραπάνω από μικρό τμήμα εδάφους. Αλλά και με τον ΑΤΤΙΛΑ Ι προχώρησαν πολύ παραπάνω και υποχρέωσαν τον Ιωαννίδη να κραυγάζει στον Σίσκο: «μας εξαπατήσατε». Ο Τσουμής εκθέτει τον Κληρίδη και την ελληνική αντιπροσωπεία ανεπανόρθωτα, αλλά δεν κρύβονται αυτά «...ζητά ο Κληρίδης να ενημερωθεί ποιο έδαφος κατέλαβαν οι Τούρκοι. ...ήταν εκεί στις 16-8-74 - διεπιστώθη ότι οι Τούρκοι βρίσκονται πολύ πιο πίσω απ' ό,τι ανέφεραν οι δικές μας μονάδες. Και εδώ έγκειται η ικανότης του Κληρίδη και του Καραγιάννη να μην αναφέρω τον υποφαινόμενο, οι οποίοι σπεύδουμε να προωθήσουμε, να επαναπροωθήσουμε μονάδες διαλυμένες...., εξασφαλίσαμε το ζωτικό δρόμο Λευκωσίας - Μόρφου που πάει στο Τρόοδος επάνω, ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί. Ανεφέρετο ότι τον πήραν οι Τούρκοι, ενώ δεν τον είχαν πάρει, διεσώθησαν τα Κοκκινοχώρια, διότι είχαν φτάσει οι Τούρκοι μόνον μέχρι τον Αγιο Μέμνονα και ένα σωρό άλλες περιοχές...» Αντιλαμβάνεται κανείς, πως οι ελληνικές μονάδες είχαν απομακρυνθεί περισσότερο απ' όσο χρειαζόταν. Αυτό καλείται «απαγκίστρωση» και τέτοια διαταγή είχαν και αυτό πρόβλεπε και το εσπευσμένο σχέδιο που συντάχθηκε μετά τον ΑΤΤΙΛΑ Ι με προσωπική διαταγή του ΥΕΘΑ Αβέρωφ να αποφευχθούν συγκρούσεις, ώστε να μην έχουμε θύματα!!!. Οι Τούρκοι σταμάτησαν εκεί που είχαν σχεδιάσει. Οι άλλοι σταμάτησαν, όταν κατάλαβαν πως πίσω τους δεν υπήρχε κανείς. Μερικοί αντιστάθηκαν και μάλιστα με ανδρεία και δεν υποχώρησαν. Κάποιοι πολέμησαν και σκοτώθηκαν για να καλύψουν την οπισθοχώρηση των υπολοίπων.

Η λογική να μην ανοίξει ο «Φάκελος της Κύπρου» με το φόβο της αποκάλυψης του ρόλου του ξένου παράγοντα, διατρέχει όλο το φάσμα των πολιτικών ηγετών που άσκησαν εξουσία μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αφού δε θέλησαν να προχωρήσουν σε δικαστική διερεύνηση. Η μη δίωξη βόλεψε πολύ κόσμο και κύρια όλους εκείνους, που βλέπουν το Κυπριακό σαν μια υπόθεση, που αφορά το Δυτικό κόσμο, τους συμμάχους, το ΝΑΤΟ. Περισσότερο απ' όλους ενδιαφέρει τους άμεσα υπεύθυνους, που υλοποίησαν τις αποφάσεις των παρασκηνίων.

Να μην ξεχνάμε, πως κάποιοι πολέμησαν στην Κύπρο. Και πολέμησαν γενναία και κράτησαν τις γραμμές, που τους είχαν εμπιστευθεί. Η πολιτεία δε λέει επίσημα ποιοι ήταν αυτοί. Ο «Φάκελος της Κύπρου» δεν ανοίγει, γιατί θα αποκαλυφθεί ο ρόλος των Αμερικανών, των Αγγλων και οι ευθύνες Ελλήνων και Κυπρίων πολιτικών της εποχής εκείνης.


Αντώνης ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

26 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια.
    Διαφωτιστικότατο σχόλιο και άγνωστο σε μεγάλη μερίδα του κόσμου.

    Μήπως γνωρίζετε που μπορεί να βρεθεί το βιβλίο του κ. Ιγνατίου Μιχαήλ "Το Σεμινάριο της Ρώμης", το οποίο αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή των περί ου ο λόγος? Το ψάχνω αλλά δεν μπορώ να το βρώ πουθενά. Η αλήθεια είναι ότι είναι παλαιό. Έκδοση 1989.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ρόλος του Μακαρίου; γιατί απέρριψε το μόνο σχέδιο Ένωσις το σχέδιο Άτσεσον;γιατί άλλαζε αποφάσεις σαν πουκάμισα ή μάλλον σαν ράσα;γιατί από ακραιφνώς δεξιός παθιασμένος με την Ένωση μετατράπηκε σε ψευτοκομμουνιστή και ανθενωτικό;άραγε εκβιασμοί των Άγγλων να έπαιξαν ρόλο;
    Ο Αβέρωφ ήταν υπέρ του δέοντος ορθολογιστής στο θέμα αυτό,πράγμα που τον έκανε να πάρει λάθος θέσεις,ο Μακάριος όμως που ήταν πολύ πιο πρωταγωνιστής γιατί δεν κρίνεται από κανέναν παρά μόνο έχει μετατραπεί σε ιερή αγελάδα της Κύπρου;εγώ δεν βιάζομαι ούτε τον θεωρώ σε καμία περίπτωση προδότη όπως εσύ λες για τον Καραμανλή και τον Αβέρωφ,έτσι άκριτα και ασυλλόγιστα αλλά τα σκοτεινά του σημεία δεν παραείναι πολλά;αλλά τι να υποθέσω που βάλλετε μόνο ενάντια σε Καραμανλή και Αβέρωφ (χωρίς να πεις έστω και ένα ριμαδοθετικό sub,και μιλάμε για άτομα,ιδίως για τον Καραμανλή βαθειά πατριώτες!).Αντίθετα οι παπανδρεϊκές τρέλες μένουν στο σκοτάδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. saphire;
    Αν και βαθιά πατριώτης ο καραμανλής έχει συνδυαστεί με τις μεγαλύτερες λοιπές της πατρίδας τα τελευταία 50 χρονια(από τον εμφύλιο και το πογκρόμ ως την κύπρο και τη μακεδονία)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sapphire
    δοσε ενα ε-μαιλ να σου στειλω το σχεδιο acheson και την αλληλογραφια περι αυτου μεταξυ παπανδρεου και μακαριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ.ΚΟΜΝΗΝΟΣ
    Τίτλος : Το Σεμινάριο της Ρώμης
    Τότε που παίχτηκε η τύχη της Κύπρου Νοέμβριος 1973
    Συγγραφέας : Ιγνατίου, Μιχάλης
    ISBN : 000685026X
    ISBN 13 : 9780006850267
    Εκδόσεις : ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
    Χρονολογία έκδοσης : 1989
    Σελίδες : 186
    Τιμή Vres : 6.48 euro
    http://books.vres.gr/book.php?book_id=79111

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το mail μου είναι στο προφίλ,ο Παπανδρέου ήταν αυστηρότατος με τον Μακάριο για την διγλωσσία του στο Άτσεσον
    kostakoutas με τον εμφύλιο;αυτός που νομιμοποίησε την αριστερά και κατήργησε τις εξορίες δύο φορές;αυτός που διώχθηκε επί ποινή θανάτου από τον Μεταξά και υπερασπίστηκε και ως δικηγόρος τους διωγμένους;αυτός που ήταν ο βασικός και σκληρότατος πολέμιος της αριστεράς ήταν ο Γ.Παπανδρέου!το αστείο είναι ότι αν και πολιτικοί αντίπαλοι,η σύγχρονη ιστορική πασοκικής εμπνεύσεως προπαγάνδα φορτώνει τα λάθη της ΕΚ στην δεξιά!όσο για τα άλλα που λες έκανε με αυταπάρνηση,ειλικρίνια και σοβαρότητα (όπως πάντα ενεργούσε κι όχι με ουίσκυ και ζεϊμπέκικα και γκομενίτσες όπως έκαναν άλλοι αντί να κοιτάξουν την χώρα) το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος πολιτικός.Το "συνδιάστηκε" είναι αυθαίρετο και άδικο να το λες και μάλλον προϊόν υστερόβουλης έμπνευσης (δεν το λέω ότι εσύ το πρωτοσκέφτηκες αλλά γι'αυτούς που διαμόρφωσαν την αντίληψη αυτή).Όταν εκθειάζεται από τους πιο σκληρούς του πολιτικούς αντιπάλους νομίζω ότι τα άλλα είναι περιττά,ο μόνος που δεν τον σεβάστηκε ήταν ο Α.Παπανδρέου
    Ιδίως για το θέμα της αριστεράς είναι νομίζω επικίνδυνη ανιστορισία να μην του αναγνωριστεί ότι ουσιαστικά αυτός ομαλοποίησε την χώρα και ενέταξε την αριστερά στο πολιτικό σύστημα και δεν φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η επίσημη αλληλογραφία λέει παρά μόνο λίγα για την στάση Μακαρίου,οι μαρτυρίες λένε άλλα πολύ περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παραμένω κατάπληκτος με την άγνοια των εν πατρίδα συμπατριωτών σχετικά με το σχέδιο Άτσεσον. Το σχέδιο Άτσεσον συμπεριλάμβανε απώλειες της καθ' εαυτού Ελληνικής επικράτειας, π.χ., Καστελόριζο κ.ά, με παραχωρήσεις τέτοιων κομματιών στην Τουρκία. Το σχέδιο Άτσεσον ήταν επίσης διχοτομικό γιά την Κύπρο ανεξάρτητα της 80% πληθυσμιακής πλειοψηφίας του Ελληνοκυπριακού στοιχείου. Γι αυτό και το σχέδιο Άτσεσον απορίφθηκε τόσο από τους αείμνηστους Γέρο Γ. Παπανδρέου και Πρόεδρο Μακάριο. Ανοίξτε και κάποιο βιβλίο του Δρ. Ευάγγελου (Van) Κουφουδάκη να διαβάσετε σχετικά.

    Σύμφωνα με τον Κο. Ιγνατίου (ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, Εκδόσεις Ποντίκι, Αθήνα, 1989), ο Αβέρωφ παραδοσιακά κινούνταν σε παραδοσιακά αντι-αριστερίζοντα προ-Αμερικανικά και προ-ΝΑΤΟϊκά πλαίσια γιά την λύση του Κυπριακού. Τέτοια λύση βέβαια πάντοτε αγνοούσε το τί χρειάζονταν ή τι ζητούσαν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβ. του Μακαρίου. Παρά την συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού το 1973, η χούντα τον άφησε (μαζί με τον Κο. Μπίτσιο, μετέπειτα ΥΦΥΠΕΞ και ΥΠΕΞ επί κυβ. Καραμανλή) να πάει στο Σεμινάριο της Ρώμης όπου ο Κος. Αβέρωφ επίσημα δήλωσε ότι δεν ήθελε να δεί έναν πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας λόγω Κυπριακού κι επίσημα διακήρυξε ότι η ιδέα της Ένωσης με την Ελλάδα ήταν νεκρή. Ο Ιγνατίου δεν είναι σαφής άν ο Αβέρωφ γνώριζε γιά τα σχέδια του Ιωαννίδη. Εκείνη που κατηγορεί τον Αβέρωφ γιά πιό σκοτεινές αναμίξεις με την χούντα ήταν η Οριάνα Φαλλάτσι στο βιβλίο της ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ή ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (A MAN) γιά τον αείμνηστο Αλέξανδρο Παναγούλη (θύμα δολοφονικού μάλλον τροχαίου ατυχήματος το 1976).

    Οι διάφορες συζητήσεις γιά τα γεγονότα του Κυπριακού το 1974 στην παρούσα ιστοσελίδα αγνοούν ότι οι Κυπριακές διακοινοτικές συνομιλίες είχαν φθάσει σε μιά συμφωνία στις 13-7-1974. Δύο ημέρες αργότερα εκδηλώθηκε το εθνοκτόνο πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην Μεγαλόνησο. Οι διακοινοτικές αυτές συνομιλίες υποστηρίζονταν από τον νομικό Κο. Δεκλερή ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την χούντα σ' αυτόν τον ρόλο αλλά προφανώς αγνοούσε τα παιχνίδια του Ιωαννίδη. Το δραματικό της υπόθεσης είναι ότι η συμφωνία στις 13-7-1974 στην ουσία επικροτούσε πολλά από τα σημεία της συνταγματικής αλλαγής που είχε προτείνει ο Μακάριος το 1963, π.χ., κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας - βέτο των Τουρκοκυπρίων, κ.λ.π.

    Είναι προφανές φίλτατε Κε. SAPPHIRE ότι το μυαλό του Προέδρου Μακαρίου έτρεχε στο μέλλον της Κύπρου με μία ταχύτητα ανώτερη και πιό ευέλικτη της στενόμυαλης παραδοσιακής ακροδεξιάς αντίληψης του Αβέρωφ που κυριολεκτικά είχε μείνει στο στάδιο ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ του Εμφυλίου. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δρ. Κίσσιντζερ εξυμνεί στο βιβλίο του YEARS OF RENEWAL τις ικανότητες του Μακάριου παρά την ζημιά που ο ίδιος ο Κίσσιντζερ προξένησε στην Κύπρο είναι μοναδική μαρτυρία.

    Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    3-7-2009, τοπική ώρα 14:27, ώρα Ελλάδος 21:27

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sapphire τα του μακαρίου λάθη θα τα δεις αν μέχρι τότε μας έχει ο θεός καλά κοντα στην επέτειο του πραξικοπηματος. Στο ξανα συμπατριώτη΄δεν παλεύουμε να αποδείξουμε τίποτα και τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι όσο μας επιτρέπουν οι λιγοστές δυνάμεις μας.Υπάρχει ανάρτηση σχετικά με το σχέδιο άτσεσον ως και η αλληλογραφία με τον Μακάριο του Παπανδρέου.Ως είσης βλέπεις το εύρος των πηγών είναι πολύ μεγάλο και αδιαμφισβήτητο.΄Και στέκομαι ειδικά στην αναρτηση σχετικά με την επιστολή του ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει αυτόν τον γίγαντα του Ελληνισμού? Μην μου προσάπτεις εμπάθεια λοιπόν.Στο ξαναπά άν μπορέσω και φτάσω μέχρι τέλους τότε θέλω να με κρίνεις.Τα εμαιλ είναι γνωστά ότι έχεις προς δημοσίευση και θέλεις στείλε το, το ξαναλέω δημόσια πρόσκληση και πρόκληση η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί κάποτε, όποιος μπορεί και θέλει να συνεισφέρει ας το πράξει, είναι η ευθύνη μας απέναντι στα δίκαια της φυλής μας. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το ότι ο Μακάριος ήταν πανέξυπνος σε βαθμό πανουργίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία!όλοι όσοι τον γνώρισαν έμεναν κατάπληκτοι με τις ικανότητές του,από εκεί και πέρα όμως έκανε και τραγικότατα λάθη.Δεν θέλω να αμισβητίσω τον πατριωτιοτισμό του αλλά υπάρχουν σκοτεινότατα σημεία στον βίο του που ακόμα αδυνατούμε να κατανοήσουμε!ο γραμματέας του δηλώνει ότι ο Μακάριος πέθανε από τον καημό του για την Ένωση,άλλοι όμως έχουν εντελώς διαφορετική άποψη!
    Το σχέδιο Άτσεσον κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν ότι καλύτερο μετά την πλήρη Ένωση βεβαίως που δυστυχώς δεν επετεύχθη και για την μη επίτευξή της φταίνε και πολλοί περιαφεριακοί παράγοντες.
    Το σχέδιο Άτσεσον ο Γ.Παπανδρέου το είχε αποδεκτεί πλήρως και μάλιστα είχε ετοιμάσει και τον πανηγυρικό που θα εκφωνούσε στην Βουλή για την Ένωση!(άλλωστε Παπανδρέου ήταν...από εφέ και παραστάσεις άνευ ουσία μας χόρτασε η οικογένεια,μην ξεχνάτε τη φώναξε ο λαός στο Σύνταγμα στον Γ.Παπανδρέου μετά την απελευθέρωση,νομίζω ότι αυτή η λέξη χαρακτηρίζει την πολιτική και την εικόνα και των δύο Παπανδρέου).Και πολύ καλά έκανε κατά την γνώμη μου!και είναι ένα από τα λίγα θετικά που κατά την γνώμη μου έκανε ο Γ.Παπανδρέου (φυσικά από άποψη τομών και έργου δεν μπορεί ούτε κατά φαντασίαν να συγκριθεί με τον Κ.Καραμανλή,θα ήταν αστείο).
    Ο Μακάριος στον Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι δέχετε το σχέδιο!στους Αμερικάνους όμως δήλωσε τα εντελώς αντίθετα!με την γνωστή διγλωσσία που τον χαρακτήριζε και που έκανε και τον Γ.Παπανδρέου και τον Κ.Καραμανλή να αγανακτούν μαζί του.Τότε οι αμερικάνοι ενημέρωσαν τον Παπανδρέου ότι ο Μακάριος δεν δέχτηκε και ο Παπανδρέου έμεινε έκπληκτος αφού σ'αυτόν είχε πει άλλα!Όταν δε μετά από λίγο καιρό ο Μακάριος επισκέφτηκε την Αθήνα ο Παπανδρέου του μίλησε σε αυστηρό ύφος και ο Μακάριος με προσποιητή αθωώτητα απάντησε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο!
    Όσο για το Καστελόριζο να θυμίσω ότι ο Βενιζέλος είχε ανταλλάξει ολόκληρο νομό Καβάλας για την Κύπρο!επίσης πόσα χωριά θα εκκενώνονταν με το Άτσεσον;πόσο τοις εκατό τους εδάφους θα καταλάμβανε η Τουρκία;θα έμενε ελληνικό το νησί;σήμερα αντιθέτως τι γίνεται στο νησί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ δεν κατηγορώ τον Μακάριο για όλα και πραγματικά το άτομο αυτό με μπερδεύει!αν και έχω όλη την καλή διάθεση να πιστέψω ότι οι πολλές σκοτεινές του πλευρές είναι απλώς παρεξήγηση και ο Μακάριος ένας άτυχος ήρωας.
    Επίσης όμως δεν κατηγορώ και κανέναν άλλο πολιτικό περισσότερο από άλλο,φυσικά η χούντα του Ιωαννίδη έχει την μεγαλύτερη και τραγικότερη ευθύνη γι'αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντιγράφω από το «Βήμα» 27-1-2002, επιστολή του πρέσβη Ι.Ν. Σωσσίδη:

    Η αλήθεια για το σχέδιο Ατσεσον
    Ο επαναπατρισμός των ομογενών της Κωνσταντινούπολης και η αντίδραση του Μακαρίου


    Σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το Βήμα» παρουσιάζει το λεγόμενο Σχέδιο Ατσεσον για την Κύπρο. Πρόκειται για τις αμερικανικές προτάσεις του 1964 οι οποίες, όπως προκύπτει, όχι μόνο δεν περιέκλειαν απειλή για το μέλλον της Κύπρου και για την Ελλάδα αλλά, πέραν των όσων συγκεκριμένα καθόριζαν σχετικά με την «εκμίσθωσιν» στην Τουρκία μιας βάσεως στο ανατολικό άκρο της Νήσου, προέβλεπαν και «αποκατάστασιν του προηγουμένου ειδικού καθεστώτος των νήσων Ιμβρου και Τενέδου» και, ακόμη σημαντικότερο, τον «επαναπατρισμόν των αναχωρησάντων ή εκδιωχθέντων εκ Κωνσταντινουπόλεως από του 1955 ομογενών» κτλ. Ο ίδιος ο Ντιν Ατσεσον γράφει στις 20 Αυγούστου 1964 στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ότι είναι «έτοιμος να ασκήσει την μεγίστην δυνατήν πίεσιν και πειθώ διά να επιτύχω όπως παραιτηθούν οι Τούρκοι πάσης απαιτήσεως δι' εδαφικήν περιοχήν υπό την κυριαρχίαν των εις Κύπρον (...). Ειδικώτερον θα προτρέψω τους Τούρκους να περιορίσουν το σχέδιόν των εις την εκμίσθωσιν για 50 έτη του τμήματος εκείνου της Χερσονήσου της Καρπασίας».

    Τις προτάσεις Ατσεσον δίνει στη δημοσιότητα ο πρέσβης ε.τ. Ι. Σωσσίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού ο οποίος μετείχε της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Γενεύης για την Κύπρο μετά την ένταση που είχε σημειωθεί στη Νήσο και στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού. Κίνητρο της αμερικανικής παρέμβασης ήταν, όπως τονίζει ο Ατσεσον στον Παπανδρέου, «ο κίνδυνος τον οποίον ενέτειναν αι Ρωσικαί κινήσεις να περιέλθη η Κύπρος υπό την κομμουνιστικήν επιρροήν και εκ των εκτεταμένων συνεπειών...».

    Οπως προκύπτει από τη συνοδευτική επιστολή του κ. Σωσσίδη, ήταν ο Μακάριος ο οποίος τελικώς απέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό να δεχθεί τις προτάσεις Ατσεσον ­ ο οποίος αρχικώς τις είχε δεχθεί ­ μολονότι είχε παραδεχθεί ότι «ηγνόει παντελώς αυτές τις προτάσεις, ότι ουδέποτε είχε ενημερωθεί επ' αυτών υπό του Ελληνος υπουργού Αμύνης» (σ.σ.: του Πέτρου Γαρουφαλιά). Κατά δήλωση του φινλανδού μεσολαβητή του ΟΗΕ Τουομιόγια, «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εματαίωσε την Ενωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα».

    [Η συνέχεια στο άρθρο, όπαυ καταρρίπτονται τα περί δήθεν διχοτομικού σχεδίου και παραχωρήσεως Καστελλορίζου, αποκαλύπτεται δε ότι ο τραγικά ανεύθυνος Μακάριος απέρριψε το Σχέδιο χωρίς καν να τό έχει διαβάσει.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Αβέρωφ, ασχέτως των χαρακτηρισμών του... Ριζοσπάστη, δεν ήταν... χουντικός, δεν ήταν «ακροδεξιός», δεν ήταν καν δεξιός. Ο Αβέρωφ ήταν κεντρώος και ήρθε στην ΕΡΕ από την Ένωση Κέντρου. Το ότι ήταν αντικομμουνιστής (όπως όλοι οι νομιμόφρονες, δημοκράτες Έλληνες πατριώτες της εποχής της κομμουνιστικής ανταρσίας) δεν τόν κάνει «ακροδεξιό».

    Ο ρόλος του όμως υπήρξε πράγματι καταστροφικός, από την απελευθέρωση μέχρι τον Αττίλα. Όργανο πάντοτε του ενδοτισμού. Κρίμα. Ενώ ως συγγραφεύς ήταν καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μηπως θυμαται κανεις τις διαβεβαιωσεις του αβερωφ στην συνοδο της Ρωμης[το 1955 νομιζω].Ηταν η πρωτη και θανατηφορα ταφοπλακα στο θεμα της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.Απεποιηθη επισημως οτι η Ελλας θα θεσει ποτε επισημως θεμα Βορειου Ηπειρου.Μην εχετε αυταπατες,το 'ο νεκρος δεδικαιωτε',δεν ισχυει για ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλλίμαχε δεν είναι χαρακτηρισμοί του Ριζοσπάστη διάβασε το άρθρο να δεις ποιος το υπογράφει κια ψάξε να δείς ποιός είναι ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ.
    Τώρα έτσι για να πάμε στην ουσία των πραγμάτων, ΕΝΩΣΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ?
    Ποιός νοήμων είναι σε θέση να διαγράψει την συναισθηματική Ενωση Ελληνων και Κυπρίων απο αρχαιοτάτων χρόνων? Μιλάμε για ενιαίο χώρο σε όλα τα πεδία οπότε ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    Σχέδιο Ατσεσον Καλλίμαχε είναι σε ανάρτηση εδώ ρίξε μια ματιά και ασε τον κάθε πρέσβη να λέει οτι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sub τι εννοείς;δεν είσαι καθόλου ξεκάθαρος στο τελευταίο σχόλιο...ο Μακάριος σαφώς και ήταν ο βασικός υπεύθυνος της απόρριψης της καλύτερης λύσης που είχε ποτέ το Κυπριακό!(εκτός φυσικά από Ένωση ολόκληρου του νησιού).Η Ένωση δεν έγινε και σε 50 χρόνια αμφιβάλλω αν υπάρχει Κύπριος που να λέει ότι είναι Έλληνας,παρά τις όποιες καλές σχέσεις έχει η Ελλάδα με την Κύπρο.Έτσι ο ελληνισμός στο νησί θα χαθεί!
    Το γιατί ο Μακάριος απέρριψε το σχέδιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο,πολύ λένε ότι του καλάρεσε του παπά που έγινε μουχτάρης και όχι μόνο αυτού αλλά όλης της κλίκας του
    Όσο γι'αυτό που ανέφερες για τον Παπαδόπουλο,σαφώς ήταν ένας μεγάλος εθνικόφρων άνθρωπος που την κατάλληλη στιγμή έκανε αυτό που έπρεπε αλλά αλάθητος-εκτός από την αριστερά και τον Πάπα-δεν είναι κανένας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναλογιστείτε και λίγο την τότε κατάσταση της Ελλάδας και μετά μιλήστε για ενδοτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για την Μεραρχία δεν μου απαντήσατε,ζήτησε ή όχι ο Μακάριος να φύγει από το νησί;το να τα ρίχνουμε όλα στην κακιά την δεξιά (με τσουβάλιασμα χούντας και αυτού που έφερε την δημοκρατία στην χώρα και δεν εννοώ το '74 μόνο ή της αστικής δεξιάς με την χούντα) δεν είναι ιστορική άποψη!στο κάτω κάτω ως ακραιφνής δεξιός ξεκίνησε ο Μακάριος...όσο για τα όσα σούρνετε κατά καιρούς στον Καραμανλή οι καταστάσεις και οι μαρτυρίες σας διαψεύδουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Ελλάδα θα παραχωρουσε στην Τουρκία την χερσονησο της Καρπασίας με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα.Η περιοχή αυτή θα εχρησιμοποιητο σαν στρατιωτική βάση.Δύο απο τις επαρχίες στις οποίες θα διαιρείτο η Κυπρος θα είχαν Τουρκοκυπριο διοικητή δια παντός,στις επαρχίες αυτές ο πληθυσμός κατα πλειοψηφεία θα ήταν Τ/Κ Περιοχή Λευκωσίας και περιοχή Πενταδάχτυλου.Αυτο το αρχικό σχέδιο.Τροποποίηση:Η περιοχή της στρατιωτικής βάσης θα ενοικιάζετο για 50 χρόνια στην Τουρκία.Πρόσθεσε παραχώρηση Κασελόριζου και αποστρατικοποίηση Δωδεκανήσων.
    Ερωτήσεις;
    1) ΤΗΝ ΑΛΕΞΞΑΝΔΡΕΤΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ?
    2)ΠΟΙΟΣ ΝΟΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ?

    Eχω μάθει να συζητώ και να μιλώ με ευπρέπεια και σεβασμό προς όλους. Μουχταρης και παπα δεν τις ξέρω τις λέξεις Αρχιεπίσκοπο Μακάριο γνωρίζω.
    Στο ξαναείπα στην επέτειο του πραξικοπήματος θα δείς τα λάθη του Μακαρίου και θα δείς και τον ρόλο του Σοβιετικού παραγοντα γιατί εκεί πάει το θέμα στο "ΕΜΕΙΣ" ΚΑΙ "ΕΣΕΙΣ" αλλά έλα που έχεις δεί ότι δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να βγάζω τα άπλυτα όλων στην φόρα όποτε ασε με απέξω.
    Εγω δεν έγραψα κανένα συμπέρασμα οι αναρτήσεις μιλάνε απο μόνες τους.
    Τέλος όσο αφορά τον Τάσσος να ξέρεις άλλο λάθος άλλο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
    Δεν παλεύω να αποδείξω κάτι στο ξαναλέω για μένα δεν υπάρχει κακιά δεξιά και καλή άλλη παράταξη.Στο ξανατονίζω τον πατριωτισμό δεν τον χαρίζω σε κανένα κόμμα σε καμιά πολιτική παράταξη τον θεωρώ κτήμα του Ελληνικού λαού.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρώτον υπήρξαν δύο σχέδια Άτσεσον,ένα ευνοϊκότερο από το άλλο,δεύτερον μιλάμε για όλη την Καρπασία;για τι ποσοστό του εδάφους μιλάμε;γιατί εγώ δεν νομίζω πως είναι έτσι!έπειτα ακόμα και αυτό είναι καλύτερο από την σημερινή κατάσταση που ενέχει τον κίνδυνο αφελληνισμού του νησιού!τα Δωδεκάνησα θεωρητικά είναι αποστρατικοποιημένα και σήμερα,ακόμα και ο στρατός που έχουμε εκεί ονομάζεται "τάγματα ασφαλείας" και όχι στρατιωτικά σώματα ή δεν ξέρω κι εγώ πως αλλιώς.
    Για τον Παπαδόπουλο δεν ισχυρήστικά ότι έκανε κανένα έγκλημα,τον θεωρώ μεγάλο εθνικόφρωνα άνδρα.Εσύ ποιος λες ότι έκανε εγκλήματα όμως;κατά την γνώμη μου η ήττα στο κυπριακό είναι αποτέλεσμα πάρα πολλών παραγόντων και ατόμων!
    Για τον ρόλο του Μακαρίου κατά την άποψή μου το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η όποια συνεργασία με σοβιετικούς που και ατελής ήταν και μόνο αρνητικά αποτελέσματα είχε,θα τα πούμε τότε λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το ωραίο, όμως, της ιστορίας του δώσε-δώσε είναι ότι πέρασε σε πολλές συνειδήσεις πως άμα δίνεις όπως και τώρα στον Τούρκο, είναι πατριωτισμός. Ενώ άμα δεν δίνεις -από τα δικά σου- και ζητάς τα αρπαγέντα, τότε είσαι εθνικιστής, μισαλλόδοξος, ρατσιστής και βάλε. Ιδού κατάντημα πατρίδας. Μέχρι λοιπόν που οι Τούρκοι θα έχουν ικανοποιήσει τον καταιγισμό απαιτήσεων που εκπέμπουν δεκαετίες τώρα θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις. Και μη διάγομεν εν ευδαιμονία σε ψευδαισθήσεις. Εδώ έχουμε κατοχή, κύριοι, με... μέλλον! Α. Φ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

    Σχετικά με το σχέδιο Ατσεσον δεν έχει σημασία τι νομίζουμε.Δες τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές.Οποτε ο Πρέσβης που ανέφερες πιο πανω δεν λέει την αλήθεια ότι κανείς δεν το διάβασε.Απαράδεκτο το σχέδιο όπως όλα αγγλοσαξονικής προέλευσης.Φυσικά και το Κυπριακό ειανι συνδυασμός πολλών παραγόντων.Δεν έχει σημασία ποιός φταίει όσο το Πόσο φταίει, απλά τη βαρύτητα είχαν τα λάθη του οι παραλείψεις του και ποιές οι συνέπειες τους μακροπρόθεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Πρέσβης δεν είναι ο μοναδικός που ισχυρήστικε ότι ο Μακάριος δήλωσε ότι δεν είδε το σχέδιο,προφανώς και ο Μακάριος ενημερώθηκε αλλά μετά άρχισε την γνωστή του διγλωσσία!η επίσημη αλληλογραφία λίγα λέει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εχεις το απόλυτο δικαίωμα στην διαφωνία (δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα) με μια μικρή παρατήρηση να την τεκμηριώνεις με στοιχεία , πηγές και όχι με γνικολογίες και φυσικά να δέχεσαι την ανατροπή τους (στοιχείο χαρακτηρα δημοκρατικού ανθρώπου) και να γνωρίζεις το σύνολο του θέματος, μην παλευεις να αποδείξεις τα πιστεύω σου, (προσωπικά το αποφεύγω) είναι παγίδα, φιλική συμβουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. έχουν γίνει πολλές εκπομπές και όλοι οι μάρτυρες αυτό είπαν ότι ο Μακάριος "έπαιξε στον Παπανδρέου πελλόν" που θα λαλούσαν τζαι οι Κυπραίοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η παραχωρηση βάσης Τουρκικής στην Κύπρο - είτε ως κυριαρχίαν είτε επί μισθώσει- ως αντάλλαγμα για την Ενωση θα Σημάνει αυτόματα και διχότομηση της Κύπρου ποιοί το είπαν?ΠΟΙΟΙ όχι ΠΟΙΟΣ!!!!!

    Στο χωριό μου λένε όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμασταρια και Λαγός την φτέρη κούναγε κακό της κεφαλής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η έγκριτος Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, είχε αποκαλύψει ότι, κατά την εποχή της ΕΡΕ, ο Αγγλος πρέσβυς, έφευγε αργά το βράδυ κατά τις 01,00, φορώντας μεγάλο καπέλο και παλτό για να μην τον αναγνωρίσουν, από την μικρή πλάγια έξοδο της Αγγλικής Πρεσβείας, που βρίσκεται στην Οδό Υψηλάντου και πήγαινε στην οικία του Κ. Καραμανλή στην Οδό Καρνεάδου.

    Εκεί τον περίμεναν οι Καραμανλης και Αβέρωφ (τότε ο ΥΠΕΞ) για να συσκεφθούν μαζί!

    Ο Αβέρωφ και ο Καραμανλής προσπαθούαν να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν στον Άγγλο πρέσβυ την στάση τους στο Κυπριακό, λέγοντάς του πως αλλοιώς θα έπεφτε η κυβέρνησή τους.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.