30/6/09

Ο Putin κουνάει το δάχτυλο στους τραπεζίτες


Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα

της Catherine Belton (Μόσχα)

Ο κ. Vladimir Putin φρόντισε να συμβουλεύσει τους επικεφαλής μεγάλων ρωσικών τραπεζών "να συντομεύσουν τις διακοπές τους" και να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να ξεπεραστεί η ύφεση που πλήττει τη χώρα. Μοναδικός τρόπος για να το πετύχουν είναι η αύξηση των χορηγήσεων, ακόμη και σε περίοδο όπου οι επισφάλειες συνεχώς αυξάνονται στη ρωσική τραπεζική αγορά.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε από τις κρατικές τράπεζες να παράσχουν επιπλέον δάνεια ύψους έως και 16 δισ. δολάρια προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία, η οποία έχει δεχθεί σκληρά πλήγματα λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης στις τιμές των εμπορευμάτων. Βάσει των προβλέψεων, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος στο 8,5%.

Ο κ. Putin, σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης, υπογράμμισε: "Ζήτησα από τους επικεφαλής των τραπεζών να μη σχεδιάσουν καλοκαιρινές διακοπές έως ότου φροντίσουν να χειριστούν την κρίση με τον ορθό τρόπο".

Η VTB, κρατικός τραπεζικός όμιλος και ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Ρωσία, έχει τονίσει ότι οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί κατά 6%, προειδοποιώντας ότι θα εμφανίσει ζημίες το 2009. Όμως ο κ. Putin επιμένει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις χορηγήσεις προκειμένου "να σπάσει" ο φαύλος κύκλος που απειλεί να καταστρέψει την οικονομία της Ρωσίας.
"Γνωρίζω τον φόβο για την αύξηση των επισφαλειών. Όμως υποστηρίζω ότι όσο υποχωρούν οι χορηγήσεις τόσο πιθανότερο είναι να αυξηθούν οι επισφάλειες, καθώς με το 'πάγωμα' των χορηγήσεων παγώνουμε την πραγματική οικονομία", υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο κ. Putin υπέγραψε ειδικό διάταγμα βάσει του οποίου οι κρατικές τράπεζες θα λάβουν στήριξη 300 δισ. ρουβλιών για να αυξήσουν την παροχή δανείων.

Ο κ. Sergei Ignatyev, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αποκάλυψε στον κ. Putin ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν αύξησαν στο ελάχιστο τις χορηγήσεις, παρά τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων. Η ρωσική κυβέρνηση έχει επίσης υποσχεθεί 1 δισ. ρούβλια ως βοήθεια για τη στήριξη της κεφαλαιουχικής επάρκειας των κρατικών τραπεζών.

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα για την παροχή στήριξης στον τραπεζικό κλάδο, αν και ακόμη δεν έχει αποφασίσει την τελική τους μορφή. Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστηρίξει ότι οι επισφάλειες μπορεί να φτάσουν φέτος στο 12% των συνολικών δανείων που έχουν παράσχει οι τράπεζες, ενώ οι τραπεζίτες και οι αναλυτές ανεβάζουν το ποσοστό στο 20%.

Όπως, δε, παραδέχεται ο κ. Pavel Medvedev, επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής του ρωσικού κοινοβουλίου, "κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημη είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση των ρωσικών τραπεζών".


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΠΗΓΗ euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.