12/6/09

Σε καλώδια της ΔΕΗ χτύπησε το F-16

Επικίνδυνα χαμηλή πτήση, που είχε ως αποτέλεσμα να προσκρούσει σε καλώδια της ΔΕΗ και να πέσει, εκτελούσε το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχή των Ιωαννίνων, επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας. Χθες, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας κάλεσε σε συγκέντρωση όλους τους διοικητές των πολεμικών μοιρών και τους επέστησε την προσοχή ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.
Αρχικά κατά δήλωση του πιλότου, το μαχητικό είχε προσκρούσει με πουλί το οποίο είναι δυνατόν να καταρρίψει αεροσκάφος. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας protothema.gr, τη δεύτερη μέρα του ατυχήματος κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των αιτίων του ατυχήματος, ένας από τους αξιωματικούς της επιτροπής διερεύνησης βρήκε ένα καλώδιο κομμένο.

Ο πιλότος προφανώς βλέποντας ότι επίκειται πρόσκρουση, εγκατέλειψε το αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων αεροσκάφος και ευτυχώς διασώθηκε.

Χθες, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας κάλεσε σε συγκέντρωση όλους τους διοικητές των πολεμικών μοιρών και τους επέστησε την προσοχή ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΑΤΑ ζήτησε από τους αξιωματικούς του να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή στη φάση της σχεδίασης και να επιβλέπουν αποτελεσματικότερα τις πτήσεις. Αλλωστε ιδίως τα καλώδια και οι πυλώνες υψηλής τάσης είναι «σημαδεμένα» πάνω στους χάρτες που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία και τέτοια αβλεψία δείχνει ότι ορισμένοι άσκησαν τα καθήκοντά τους πλημμελώς.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ - ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. Εμείς οι μη ειδήμονες εκφράσαμε τον σκεπτικισμό μας περί της αναρρόφησης πτηνού και οι ειδήμονες εδώ μας έκραξαν. Τώρα δεν παίζει το σενάριο του πτηνού αλλά του καλωδίου της ΔΕΗ. Άντε να δούμε αν θα υπάρξει και κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή χτύπησε σε καλώδιο της ΔΕΗ,το έκοψε ,το εισρόφησε και το βρήκανε στα συντρίμια;;;Και κανείς δεν κατάλαβε το συμβάν στην ΔΕΗ;;;;Μάλλον απευθύνονται σε λαλάκες,νομίζουν.....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσείς οι "μη ειδήμονες" λοιπόν, καλό θα ήταν να μην εκφράζετε γνώμη κι άποψη για θέματα που δεν γνωρίζετε, δεν κατανοείτε και δεν ζείτε καθημερινά. Εκατοντάδες αεροσκάφη έχουν πέσει παγκοσμίως από συγκρούσεις με πτηνά και αναρόφησή τους από τους τζετ κινητήρες, προκαλώντας βλάβες στα συστήματα. Μια προκαταρκτική έρευνα αυτού του είδους απαιτεί παρατήρηση και συγκέντρωση πολλών στοιχείων & ευρημάτων και μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

    Κι όμως κάποιοι
    "μη ειδήμονες" θέτουν εαυτόν παντογνώστη και βιάζονται να συντάξουν δικό τους ανεπίσημο πόρισμα στηριζόμενοι σε εικασίες και διάσπαρτες φήμες. Είναι πολύ πιο πιθανό ο κινητήρας του αεροσκάφους να αχρηστεύτηκε από εισρόφηση πουλιού και στην ανεξέλεγκτη πορεία του προς το έδαφος το αεροσκάφος να παρέσυρε καλώδια υψηλής τάσης ΔΕΗ, παρά να έχει αρχικά προσκρούσει σε καλώδια υψηλής τάσης ΔΕΗ που προκάλεσαν την απώλεια ελέγχου κι έπειτα ένας νυσταλέος γύπας να αποφάσισε να αυτοκτονήσει ηρωϊκά τρυπώνοντας στον κινητήρα του αεροσκάφους, προκαλώντας μεγαλύτερη βλάβη.

    ...εσείς οι "μη ειδήμονες" λοιπόν, θα έπρεπε να γνωρίζετε πως δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που μια μικρή μερίδα εκπροσώπων του Τύπου σε ρόλο φωτεινού παντογνώστη - δικαστή - επιστήμονα - εισαγγελέα κλπ, επιχειρεί ανεπιτυχώς να αναδειχθεί στον ρόλο του "ειδήμονα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nick,συγνώμη αλλά νομίζω ότι μας δουλέυεις.Ενα Φ-16 φυσικά και μπορεί να κόψει ένα καλώδιο της ΔΕΗ,όχι όμως ένα κομματάκι που το εισροφεί κιόλας.Το κόβει στα 2 ,ναι.Δεν είμαι ειδήμων εκπρόσωπος τύπου,άλλη δουλειά κάνω,αλλά παπαριές δεν μασάω.... (καμία προσωπική αιχμή,αλλού κολλάνε οι παπαριες)Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βέβαια αν η σχετική φωτογραφία απεικόνιζε F-16 θάταν καλύτερα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 12 Ιούνιος 2009 8:38 μμ
    Ναι. Φαντάζεσαι να έπεφτε και ραφάλ!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα δημοσιεύματα αναφέρουν οτι όχι μόνο δεν υπάρχει πτηνό αλλά ούτε καν... πτερό. Πάλι μια διαφοροποιημένη εκδοχή περί καλωδίων ΔΕΗ προωθείται. Τώρα, ως μη ειδήμων, βλέπω ότι εδώ έχουμε σενάρια επί σεναρίων ασύνδετων μεταξύ τους, που ακολουθούν με νευρικότητα το ένα το άλλο...θα είναι παράλογο να υποψιαστώ ότι έχουμε, ίσως, μια προσπάθεια συγκάλυψης ίσως λέω πάλι, κάποιων άλλων πραγμάτων; Είναι πολύ καλόπιστη η ερώτηση και δεν χρειαζόταν η επίθεση του nick...
    Ο μη ειδήμων αλλά πληρώνων και δικαιούμενος να ξέρει...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.