30/6/09

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγορείται ότι επιδιώκει διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

Η κυπριακή Κυβέρνηση κατηγορεί τον Ταλάτ ότι παραβιάζει τη συμφωνία του με τον Πρόεδρο Χριστόφια για αποφυγή δηλώσεων που συνιστούν προσπάθεια διαπραγμάτευσης μέσω των ΜΜΕ.ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ εξαπέλυσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο κ. Στεφάνου κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι επιχειρεί διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ, πράγμα που αντίκειται στα όσα συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Η δήλωση Στεφάνου έγινε με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην εφημερίδα «Πολίτης». Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταλάτ μιλά για την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού υποστηρίζοντας ότι: «Θα έχει στοιχεία και από τις δύο πλευρές. Σε μεγάλο ποσοστό θα αποτελείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και λιγότερο από την “ΤΔΒΚ”».
Υπό αυτές τις συνθήκες εξηγεί ότι δεν θα υποβληθεί εκ νέου αίτηση για ένταξη στην Ευρώπη ούτε στον ΟΗΕ, αλλά το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα έχει τη δική του διαδικασία εναρμόνισης με την Ευρώπη. Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε μια τέτοια περίπτωση θα πει «ναι» στη λύση του Κυπριακού.
Στη συνέντευξη ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στα θέματα, για τα οποία η τουρκική πλευρά επιθυμεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε και τα εξής: Ως μόνιμη παρέκκλιση απαιτούμε να συνεχίσουν οι Τουρκοκύπριοι να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην περιοχή τους. Στο Σχέδιο Ανάν αναφερόταν ότι τα δύο τρίτα θα ήταν Τουρκοκύπριοι. Αυτό είναι όρος. Όταν οι Ελληνοκύπριοι είδαν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, εγώ απαίτησα επαναφορά της λογικής της «κοινότητας». Κατά την περίοδο Ντενκτάς δεν υπήρχε «κοινότητα». Ούτε στο Σχέδιο Ανάν υπήρχε. Γινόταν αναφορά σε λαό και κράτος. Ο Ντενκτάς δεν κατάφερε να τα κάνει αποδεχτά αυτά. Στο Μπούργκενστοκ μιλούσαμε για Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους χωρίς να αναφερθούμε σε κοινότητα. Ύστερα μιλήσαμε για εκείνους που έχουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική και εκείνους που έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική. Αυτή τη φορά από την πρώτη κιόλας μέρα έθεσα τις εκφράσεις «bi-communal, bi-zonal federation», αυτά που χρησιμοποιούνταν παλιά και την ορολογία που αργότερα έπαψε να χρησιμοποιείται. Αυτό είναι που θα μας κρατάει πιο πολύ ασφαλείς. Έτσι είναι και η έννοια της ομοσπονδίας. Διότι δεν υπάρχει ιεραρχία ανάμεσα στις πλευρές και την ομοσπονδία. Δηλαδή δεν υπάρχει σχέση υπέρτερος-υποδεέστερος. Δεν υπάρχει η προσέγγιση που λέει ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι είναι υπέρτεροι των νόμων των ομόσπονδων κρατών. Αν υπάρχει αντίφαση, την επιλύει το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Επιχειρήματα για όλα
Kληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνέντευξης Ταλάτ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι με τα όσα λέει επιχειρεί διαπραγμάτευση μέσω των Μ.Μ.Ε., πράγμα που αντίκειται στα όσα συμφώνησε με τον κ. Χριστόφια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ε/κ πλευρά, σημείωσε, ό,τι έχει να πει το λέει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Για όλα τα πράγματα έχουμε τα επιχειρήματά μας, την τεκμηρίωσή μας και πρέπει να διαβεβαιώσω ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εν εκτάσει, πολύ συγκεκριμένα και πολύ λεπτομερειακά, τα καταθέτουμε κάνοντας εκεί τη διαπραγμάτευση και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε εάν θέλουμε τη διαπραγμάτευση».


Στήριγμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Σουηδού ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι στις προτεραιότητες όπως και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και θα υπάρξει αντίκτυπος στην πορεία της όταν θα υπάρχουν εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. «Γιατί εδώ υπάρχει μοχλός άσκησης πίεσης στην Τουρκία, εδώ υπάρχει και κίνητρο για την Τουρκία», η οποία -είπε- θα πρέπει να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, εάν θέλει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.
Ξεκαθάρισε όμως και πάλι ότι η στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας «δεν είναι λευκή επιταγή, δεν είναι άνευ όρων». Αν αυτό συμβεί, είπε, αυτοκαταργείται και το κίνητρο που έχει η Τουρκία (να προχωρήσει) και θα περνά απλά τα κεφάλαια χωρίς να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, παραπέμποντας στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αλλού. Υλοποιώντας η Τουρκία αυτές τις υποχρεώσεις, συνέχισε, δημιουργείται μια συγκυρία που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί και μια δυναμική για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας που είναι ο καθοριστικός παράγοντας και έχει το κλειδί της λύσης στα χέρια της.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.