29/6/09

Ούγκο Τσάβες: Πρέπει να δωθεί ένα μάθημα σε εκείνους που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε χθες στη Μανάγκουα ότι πρέπει να δοθεί ένα μάθημα σε εκείνους που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.

Ο Τσάβες κάλεσε τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην περιορισθούν σε διακηρύξεις. "Πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα...δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στην εποχή των στρατοπέδων" και διαβεβαίωσε ότι ο η Βενεζουέλα, ο λαός της και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι αλληλέγγυες προς την Ονδούρα.
"Αρκετά...αυτό το πραξικόπημα πρέπει να αποτύχει", δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για την Αμερική και του κεντρο-αμερικανικού μπλοκ που συνήλθε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας και οι εργασίες της οποίας έληξαν με την αναγνώριση της νομιμότητας του έκπτωτου προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.
"Νόμιμος πρόεδρος της Ονδούρας είναι ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, δεν υπάρχει αμφιβολία", δήλωσε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.
Αυτό που συνέβη στην Ονδούρα είναι μια "πράξη απελπισίας" της ολιγαρχίας και της ηγεσίας του στρατού, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Ο Μανουέλ Σελάγια έφθασε χθες το βράδυ στη Νικαράγουα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.
Ο Σελάγια, που εξελέγη το 2006 για τετραετή μια ανανεώσιμη θητεία, είχε αποφασίσει τη διενέργεια χθες δημοψηφίσματος για την έγκριση αναθεώρησης του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου, παρά την αντίθετη γνώμη του στρατού , του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρομπέρτο Μιτσελέτι ορίσθηκε λίγες ώρες αργότερα πρόεδρος της Ονδούρας από το σώμα.
Απαντώντας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι προειδοποίησε τη νύκτα τον Τσάβες να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ονδούρας, δηλώνοντας ότι η χώρα του "είναι έτοιμη για πόλεμο", ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό του πραξικοπήματος λέγοντας ότι "ένα πραξικόπημα γίνεται με αιματοχυσία, εδώ δεν χύθηκε σταγόνα αίμα".
iKypros
29/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.