28/6/09

Ολόκληρος σκελετός αγνοουμένου χωρίς ταυτότητα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ λείψανο το οποίο δεν ταιριάζει με το DΝΑ κανενός από τους συγγενείς που προσήλθαν και έδωσαν αίμα (για σκοπούς αναγνώρισης) βρέθηκε πρόσφατα επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί φοβούνταν. Ότι δηλαδή, θα έφτανε η ώρα που κάποια λείψανα δεν θα αναγνωρίζονταν αν δεν έδιναν αίμα όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων. Από πλευράς των Ελληνοκυπρίων συγγενών αγνοουμένων έδωσαν αίμα 97%-98% ενώ από πλευράς των Ελλαδιτών συγγενών έδωσαν αίμα περίπου οι μισοί.

Το λείψανο (πρόκειται για ολόκληρο σκελετό) βρέθηκε στον Πενταδάκτυλο, βορειοανατολικά της Κερύνειας. Μαζί με αυτό εντοπίστηκαν άλλα οκτώ λείψανα. Για το πώς σκοτώθηκαν οι εννέα υπάρχουν δύο εκδοχές:
-Να έπεσαν μαχόμενοι ύστερα από μάχη στο βουνό του Πενταδακτύλου και στη συνέχεια να θάφτηκαν από τους Τούρκους.
-Να συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς οι οποίοι στη συνέχεια τους έθαψαν όπως-όπως.
Αρμόδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για Έλληνα αξιωματικό.
Στην περιοχή της Κερύνειας βρέθηκαν αξιωματικοί και άνδρες της ΕΛΔΥΚ, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήθηκαν στην επαρχία και Ελλαδίτες οι οποίοι έφτασαν με πλοίο και αποβιβάστηκαν στην Πάφο, καθώς και Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούσαν τη θητεία τους στην Κύπρο πριν την τουρκική εισβολή.
Συνολικά στον κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής περιλαμβάνονται 73 Ελλαδίτες. Όπως είναι γνωστό, μερικά χρόνια μετά την εισβολή, με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς ξεθάφτηκαν από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας οστά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα όπου και ετάφησαν. Όταν άρχισε η ταυτοποίηση των λειψάνων διεπιστώθη ότι κάποια λείψανα που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα ανήκαν σε άλλα άτομα και συνεπώς στους συγγενείς είχαν δοθεί ξένα λείψανα. Σε κάποιες περιπτώσεις έγινε ανταλλαγή των λειψάνων. Εκφράζονται φόβοι, πως αν δεν δώσουν αίμα όλοι οι συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων, κάποια λείψανα θα μείνουν για πάντα στα αζήτητα του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου ή θα ταφούν ως άγνωστοι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τη στιγμή που θα μπορούσαν να παραδοθούν στους οικείους τους και να ταφούν στην πατρώα γη.Σημειώνεται, πως με την παρέλευση του χρόνου από το 1974, ίσως να υπάρχουν και συγγενείς οι οποίοι απεβίωσαν χωρίς να δώσουν αίμα, οπόταν και να εντοπιστούν τα λείψανα των παιδιών ή των συγγενών τους, δενθα αναγνωριστούν ποτέ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.