30/6/09

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου της κατεχόμενης Μόρφου.

Σε μια απέριττη τελετή στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, παραλαμβάνοντας από τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα το κλειδί της κατεχόμενης πόλης, δήλωσε συγκινημένος : "Από τα μαθητικά μου χρόνια, όταν διαδηλώναμε για την Κύπρο, για τους αγώνες της, για τα δίκαιά της,αισθανόμουν Κύπριος.
Σήμερα μου δίνετε τη δυνατότητα να δηλώνω πολίτης της μαρτυρικής γης της Μόρφου, που δεν μπορώ ελεύθερα να επισκεφθώ,γιατί βρίσκεται πίσω από τις γραμμές, που χωρίζουν την Κύπρο στα δύο".
Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι θεωρεί πως η τιμητική διάκριση προς το πρόσωπο του αγκαλιάζει το σύνολο των μελών της Βουλής των Ελλήνων.
Η πόλη της Μόρφου, (αλλά όχι μόνον αυτή), αναδεικνύει, τόνισε, τη βαθύτερη διάσταση του κυπριακού, που ανατρέχει στην εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη, έκτοτε, κατοχή.
Η κατεχόμενη πόλη της Μόρφου "προβάλλει ως σύμβολο αντίστασης και αντοχής του κυπριακού ελληνισμού με στόχο τη δικαίωση και την επανένωση της Μεγαλονήσου", επεσήμανε ο κ. Σιούφας.
Ο Δ. Σιούφας διαβεβαίωσε ότι σύσσωμη η Βουλή των Ελλήνων είναι αρωγός και συμπαραστάτης των Κυπρίων για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.
"Στηρίζουμε τον αγώνα σας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα αποκαταστήσει την ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τόνισε " σας εμπιστευόμαστε το κλειδί της κατεχόμενης πόλης μας, το κλειδί της καρδιάς μας, που είναι για μας ότι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 35 χρόνια της πικρής προσφυγιάς".
Ο κ. Πίττας επεσήμανε ότι στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων "ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του Ελληνικού Έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της λευτεριάς".
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου, οι βουλευτές, και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ , συνταγματάρχης Γεώργιος Θαλασσινός.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.