29/6/09

Η Φάταχ κατηγορεί τη Χαμάς για τη σύλληψη δεκάδων υποστηρικτών της

Η Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε την αντίπαλη παράταξη Χαμάς για τη σύλληψη δεκάδων μελών της στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κατηγορίες αυτές απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες που γίνονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων.

Ο βουλευτής της Φάταχ Άσραφ Γκόμαα δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ από τη Γάζα ότι σε τουλάχιστον 90 από αυτούς που συνελήφθησαν σήμερα έγινε εξακρίβωση στοιχείων, αλλά σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις σκούπα της Χαμάς συνεχίζονται.

"Καλούμε την αιγυπτιακή ηγεσία να πάρει μια σθεναρότερη θέση απέναντι στις ενέργειες αυτές της Χαμάς, οι οποίες δημιουργούν αμφιβολίες στον λαό μας για τη σημασία και την αναγκαιότητα των συνεχιζόμενων αυτών συνομιλιών στο Κάιρο", δήλωσε ο Γκόμαα.

Εκπρόσωπος της Χαμάς απάντησε ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις και κατηγόρησε τη Φάταχ για διστρέβλωση των γεγονότων που αποσκοπεί στην υπονόμευση των συνομιλιών μεταξύ των δύο παρατάξεων.

"Οι θέσεις αυτές της Φάταχ έχουν έναν μόνο στόχο, που είναι η βούλησή της να καταστρέψει το διάλογο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι επίσης τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες στο Κάιρο δήλωσαν ότι ο πιο πρόσφατος κύκλος που έγινε χθες, Κυριακή, κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών για έναν μηχανισμό που θα δώσει τέλος στις συλλήψεις υποστηρικτών των δύο παρατάξεων από τις δυνάμεις ασφαλείας της μίας ή της άλλης. Και οι δύο παρατάξεις αρνούνται ότι πίσω από τις συλλήψεις αυτές υπάρχουν πολιτικά κίνητρα.

Παράλληλα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι η δυσαρέσκεια προς τη Χαμάς λόγω της έλλειψης προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και η απαγόρευση από το Ισραήλ της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας έχουν οδηγήσει σε μια κάθετη πτώση της δημοτικότητας της παράταξης αυτής.

Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε από το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνιών Ιερουσαλήμ (JMCC) σε δείγμα 1.199 ανθρώπων, έδειξε ότι η υποστήριξη προς τη Χαμάς στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στο 18,8% από το 27,7% που ήταν σε προηγούμενη έρευνα η οποία είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

Η Φάταχ είναι τώρα πιο δημοφιλής από τη Χαμάς, καθώς υποστηρίζεται από το 34,9% των Παλαιστίνίων, ενώ τον Ιανουάριο η δημοτικότητά της έφτανε το 26%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 26,5% των ερωτηθέντων κατηγορεί το Ισραήλ για το αδιέξοδο στο διάλογο Χαμάς-Φάταχ, ενώ το 23,5% επιρρίπτει την ευθύνη στη Χαμάς και ποσοστό 15,5% στη Φάταχ.

Ο Χαντέρ Χαντέρ, επικεφαλής του τμήματος μέσων ενημέρωσης στην JMCC, που εδρεύει στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η δημοτικότητα της Χαμάς έχει πληγεί από τη δυσαρέσκεια στη Λωρίδα της Γάζας για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες του Καΐρου και όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων της περιοχής.

"Είναι ένα είδος διαμαρτυρίας από το λαό (της Γάζας) επειδή δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτά τα δύο μεγάλα θέματα", σημείωσε ο Χαντέρ.
ΝΟΟΖ.GE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.