30/6/09

Ρωσία: Θα πάρει καιρό η διευθέτηση των σχέσεων με ΗΠΑ


Συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, όπου τονίζει ότι υπάρχει θετική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η διευθέτηση των προβλημάτων που επιδρούν στις αμερικανορωσικές σχέσεις «θα πάρει πολύ χρόνο» εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός
Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek αυτής της εβδομάδας.
Θα πρέπει λοιπόν να μειώσουμε τις προσδοκίες μας όσον αφορά τα πιθανά αποτελέσματα της συνόδου που προβλέπεται να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου στη Μόσχα μεταξύ των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Υπάρχει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, μια θετική αλλαγή που αντικατοπτρίζει τις επιτακτικές ανάγκες των τωρινών δύσκολων καιρών» τονίζει ο κ. Λαβρόφ.
«Όπως έχει ήδη επισημάνει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ περνούμε μια κρίση εμπιστοσύνης αυτά τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις έχουν γίνει πολύ συγκρουσιακές» επισημαίνει ο κ. Λαβρόφ.
«Για να ξεπεραστεί αυτό θα χρειαστεί πολύ χρόνος. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει λοιπόν να διαχειριστούν από κοινού τα αναμενόμενα για να υπάρχει εγγύηση επιτυχίας στις προσπάθειες να ξαναξεκινήσουμε εκ του μηδενός», θεωρεί ο κ. Λαβρόφ.
Και καταλήγοντας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισημαίνει:"Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διστάσουμε να καθορίσουμε φιλόδοξους στόχους, αλλά χρειάζεται μια σε βάθος εκτίμηση για αυτό που είναι πραγματικά δυνατόν να γίνει και μια εκτίμηση για το χρόνο που χρειάζεται για να επιτύχουμε τους στόχους μας».
Υπενθυμίζεται ότι κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας Μπους οι σχέσεις τνω δύο χωρών επιδεινώθηκαν επικίνδυνα κυρίως λόγω των αμερικανικών σχεδίων για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και Τσεχία και της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς πολύ κοντά στη Ρωσία αλλά και εξαιτίας του πολέμου του θέρους του 2008 της Μόσχας κατά της συμμάχου των ΗΠΑ, Γεωργίας.
Αφότου ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο κ. Ομπάμα οι σχέσεις των δύο χωρών παρουσιάζουν σοβαρή αναθέρμανση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.