28/6/09

Οι ξένες τράπεζες και ο ανταγωνισμός



Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
gpapai@dolnet.gr

Το 2006 η κυβέρνηση προχώρησε σε αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, με την πώληση των μετοχών του Δημοσίου στη γαλλική τράπεζα Credit Αgricole. Ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης επιχειρηματολογώντας για την πώληση, έλεγε ότι η επιλογή των Γάλλων θα συμβάλει στην τόνωση του ανταγωνισμού, θα φέρει τεχνογνωσία στην ελληνική αγορά και εν τέλει θα ισχυροποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τρία χρόνια μετά, και ύστερα από ισάριθμες ζημιογόνες χρήσεις, οι Γάλλοι προχωρούν στο κλείσιμο 57 καταστημάτων της Εμπορικής και στην εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου 1.500 υπαλλήλων, κινήσεις που εκτιμάται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για την πώληση της τράπεζας.
Η Εμπορική δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Δύο χρόνια πριν από την Εμπορική, το 2004, η τότε κυβέρνηση του κ. Κ. Σημίτη πουλούσε τη Γενική Τράπεζα και ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης επέλεγε τη γαλλική Societe Generale και όχι τη Μarfin, η οποία μάλιστα είχε καταθέσει υψηλότερη προσφορά όσον αφορά το κομμάτι των μετρητών. Και τότε πάλι είχε «πρυτανεύσει» η λογική της εισόδου ξένου «παίκτη» για την ενίσχυση του ανταγωνισμού κτλ. κτλ. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή οι κυβερνητικές προσδοκίες διαψεύσθηκαν. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την πώληση των δύο τραπεζών στην αγορά, όπως λένε, «ψάχνουν τους Γάλλους», αφού όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις διαδοχικές αλλαγές διοικήσεων τα μερίδια αγοράς και των δύο τραπεζών μειώνονται, ενώ οι ζημιές αυξάνονται. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται σε ύψη ρεκόρ, τα δίκτυά τους να εξαπλώνονται και τον αριθμό των εργαζομένων τους να μεγαλώνει.
Είναι προφανές ότι οι έλληνες τραπεζίτες αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί από τους γαλλικούς κολοσσούς. Διότι, παρά τα όσα υποστήριζαν οι πολιτικοί, οι ξένες τράπεζες ήλθαν στην Ελλάδα για να εκμεταλλευθούν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους της ελληνικής αγοράς και όχι για να πουλήσουν φθηνότερα. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν διότι δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητές της. Η επιλογή ξένου επενδυτή στις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να βολεύει πολιτικά, αφού η εκάστοτε κυβέρνηση αποφεύγει τις πιέσεις και την γκρίνια των εγχώριων παικτών- «γιατί σ΄ αυτόν και όχι σ΄ εμένα»-, στην πράξη όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελεί πανάκεια για τον ανταγωνισμό.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.