29/6/09

«Βόμβα» $100 δις χτυπά τις ρωσικές τράπεζες


TΗΝ εφαρμογή μέτρων διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση, μέτρων ανάλογων -ή ίσως και πιο "επιθετικών"- από αυτά που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς φοβάται ότι οι επισφάλειες θα παραλύσουν την οικονομία.
Ο κ. Igor Shuvalov, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, εξετάζει το ενδεχόμενο το κράτος να αγοράσει μερίδιο σε προβληματικές τράπεζες, ενώ αναμένεται ότι θα εξετάσει σειρά ειδικές προτάσεις, όπως αποκαλύπτει προσχέδιο που έχουν στην κατοχή τους οι "Financial Times".

Βάσει μιας εκ των προτάσεων, η ρωσική κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα OFZ προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιουχική επάρκεια μεγάλων τραπεζών. Ως αντάλλαγμα θα λάβει προνομιούχες μετοχές των εν λόγω ομίλων. Αντίθετα, όμως, με τις ΗΠΑ, στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα λάβουν "ενέσεις", ενώ θα έχουν και δικαίωμα άσκησης veto.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία τέτοια κίνηση θα "αναγκάσει" τις τράπεζες να αποκαλύψουν το πραγματικό ύψος των επισφαλειών που έχουν στους ισολογισμούς τους, ενώ θα κατορθώσουν να ξεκινήσουν να παράσχουν νέες χορηγήσεις εντός του 2010.
Βάσει εκτιμήσεων, οι επισφάλειες των ρωσικών τραπεζών θα φτάσουν στα 100 δις δολάρια έως το τέλος του έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει τονίσει πως εάν οι επισφάλειες φτάσουν στο 10% - 12% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί, τότε οι ρωσικές τράπεζες θα βρεθούν στο… απόλυτο κόκκινο.
Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποστήριξε ότι οι επισφάλειες μπορεί να φτάσουν έως και το 38% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί.
Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, τα αυξημένα επιτόκια, την απουσία χορηγήσεων και την κάθετη υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων, οι Ρώσοι τραπεζίτες δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι επισφάλειες μπορεί να φτάσουν έως και το 20% των συνολικών χορηγήσεων.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί
Η Moody’s και η Standard & Poor’s υποστηρίζουν ότι η ρωσική κυβέρνηση οφείλει να δαπανήσει περίπου 40 δις δολ. έως το τέλος του 2009 προκειμένου να σώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Βάσει του προσχεδίου των προτάσεων, που έχουν στην κατοχή τους οι "F.T.", το κράτος μπορεί να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές σε διάστημα 10 ετών. Η παροχή βοήθειας, σημειώνουν οι αναλυτές, θα περιοριστεί στις 55 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Μόνο οι τράπεζες με αξία ενεργητικού τουλάχιστον 50 δις ρουβλιών (1,6 δις δολαρίων) θα περιληφθούν στο "πρόγραμμα βοήθειας".
Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει και τη δημιουργία "τοξικής τράπεζας". Όμως, όλες οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις αρχές φθινοπώρου.
Η κ. Natalya Orlova, οικονομολόγος της Alfa Bank στη Μόσχα, ανησυχεί μήπως η ρωσική κυβέρνηση αποφασίσει να αποσυρθεί από την όλη προσπάθεια και να μην αναγκάσει τις τράπεζες να αποκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος των επισφαλειών τους, υπό την ελπίδα ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα θα βελτιωθούν.
Εάν η κυβέρνηση καθυστερήσει περισσότερο να λάβει μέτρα, τότε "πολλές τράπεζες απλώς θα σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Δεν θα κλείσουν, μόνο θα διακόψουν πλήρως τις χορηγήσεις", τονίζει η κ. Orlova.
Η ρωσική κυβέρνηση φοβάται, προσθέτει η οικονομολόγος της Alfa Bank, ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει έως και 4 τρις ρούβλια, δηλαδή το σύνολο των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, για να διασώσει το τραπεζικό σύστημα.
Σημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.