14/5/09

Φαινόμενα των καιρών: «Νταβουτογλουμανία»

O Aχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντησή του με τον Κούρδο υπουργό εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι

του Μάριου Ευρυβιάδη
Ξέφτισε, όπως αναμενόταν η «Ομπαμαμανία». Και επειδή στον ελληνικό κόσμο δεν μπορούμε χωρίς την υπερβολή και την επίφαση έχουμε εισέλθει, όπως φαίνεται από τα ΜΜΕ, στη φάση της «Νταβουτογλουμανίας». Η αναφορά είναι στον νέο Υπουργό Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης της Νατοϊκής Τουρκίας, τον καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου (1959) που Πρωτομαγιά μας προέκυψε ως νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η άνοδος και κυριαρχία του Νταβούτογλου σε ένα ακόμη άντρο των κεμαλιστών και των πασάδων είναι ένα επιπρόσθετο δείγμα γραφής της ανόδου των Ισλαμιστών και της νεοοθωμανικής ιδεολογίας και δοξασιών στην Τουρκία.
Ο Νταβούτογλου υπήρξε προστατευόμενος του σημερινού ισλαμιστή Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αυτός τον ανέδειξε και τον προώθησε δίπλα στον Ερντογάν. Ο τελευταίος, είναι προμετωπίδα και ο ισχυρός πολιτικός ανήρ της τριανδρίας. Είναι ο χαρισματικός ηγέτης των ισλαμικών μαζών. Αλλά πίσω από το θρόνο, βρίσκεται το δίδυμο Γκιουλ – Νταβούτογλου. Αυτοί ελέγχουν και καθοδηγούν τα πράγματα και έχουν τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Δύο άλλα στοιχεία έχουν σημασία. Ο Νταβούτογλου γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν δηλαδή γόνος Τούρκων που δεν έλκουν την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία, αλλά από την ευρύτερη Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας η κατάρρευση και διάλυσή, τους άφησε βαθιά ψυχικά τραύματα. Στον ψυχισμό τους αναπολούν και νοσταλγούν τα χαμένα μεγαλεία, τον ραγιαδισμό των μη Μουσουλμάνων, την υποταγή των μη Τούρκων, δηλαδή των Αράβων και των Ιρανών και τον σεβασμό και την ισότιμη μεταχείριση, της πάντοτε ισχυρής στρατιωτικά και υλικά Δύσης.
Το δεύτερο στοιχείο, είναι ότι ο Νταβούτογλου άρχισε την επαγγελματική του καριέρα ελέω της Οργάνωσης για την Ισλαμική Διάσκεψη (Ο.Ι.Δ). Διορίστηκε καθηγητής στο Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από την Ο.Ι.Δ. Όχι τυχαία, τα τελευταία χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ο.Ι.Δ. είναι Τούρκος πανεπιστημιακός.
Ο Νταβούτογλου έχει «όραμα» για την Τουρκία, όχι απλώς ως περιφερειακής, αλλά ως παγκόσμιας (global) δύναμης, ισότιμης των Ηνωμένων Πολιτειών. Το «όραμα» αυτό, θα εκπληρωθεί γράφει και δηλώνει, το 2023 στην εκατονταετηρίδα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, εφόσον η Τουρκία εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματά της. Η Τουρκία υπήρξε κατά τον Νταβούτογλου, η πιο σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πιο σημαντική και από αυτήν ακόμη την Αμερική. Παραμένει δε, ως τέτοια και σήμερα. Επιπλέον, σήμερα ως ενεργειακός κόμβος η Τουρκία είναι ο ένας και μοναδικός γεωπολιτικός «ομφαλός» του κόσμου. Είναι, τέλος, και ο κατ’εξοχήν φορέας και γεφυροποιός πολιτισμών από καταβολής κόσμου
Είναι, κατά τον Νταβούτογλου, θέμα χρόνου όλα τα παραπάνω να γίνουν κατανοητά, ειδικά από την Ε.Ε. Η τελευταία, θα εξαναγκαστεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της τουρκικής ισχύος. Γι’αυτό και μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος Γκιουλ έδειξε συγκαταβατικότητα και περιφρόνηση στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι «...η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη..».
Σε ότι μας αφορά, ουδέν κακό αμιγές καλού. Η ισλαμική Τουρκία φαίνεται να κυριαρχεί στα δυτικά κέντρα εξουσίας. Η «Νταβουτογλουμανία» βρίσκεται στα ύψη. Αλλά μέχρι να πάρει και αυτή την κατιούσα, θα έχει αφαιρεθεί και το φύλο συκής που συνίσταται στο τουρκοϊσλαμικό προσωπείο, θα έχει αναδειχθεί η επίφαση, και θα έχει αποδομηθεί ο επιτήδεια οικοδομημένος μύθος της «ελληνοτουρκικής ειρήνης και φιλίας». Διότι, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του ισλαμικού οράματος του Νταβούτογλου είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι η Φινλανδοποίηση της Ελλάδας και η «σατραποποίηση» της Κύπρου. Αλλιώς ,διεμβολίζεται το «όραμα». Η ισλαμική Τουρκία του Νταβούτογλου, δεν έχει τι να πουλήσει στη Δύση αν δεν ευνουχίσει γεωπολιτικά Ελλάδα και Κύπρο. Ακριβώς για το λόγο αυτό στα γραφόμενά του, ο Νταβούτογλου δεν αναφέρεται σε περίπτωση εμπλοκής πολέμου της Τουρκίας παρά μόνο με την Ελλάδα, εάν η τελευταία αρνηθεί το τουρκο-ισλαμικό του όραμα.
Επιπρόσθετα, για όσους παρακολουθούν επισταμένα τα πράγματα, και επειδή η ειρήνη και ασφάλεια που «προσφέρεται» και στους υπόλοιπους γείτονες, κυρίως στους Άραβες, είναι τουρκο-οθωμανική, οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ισραήλ.
Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες. Αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε φιλόδοξου ηγεμόνα. Χάνει το μέτρο και το όριο και αρχίζει να λειτουργεί σε μία εικονική πραγματικότητα. Εφόσον αυτό γίνει κατανοητό από τη δική μας πλευρά, το πρώτο και κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπισή του Ισλαμιστή Νταβούτογλου και των Νεο-οθωμανικών οραματισμών της χώρας του,θα έχει ήδη γίνει.

5 σχόλια:

  1. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το τουρκικό δόγμα είναι η επιδίωξη πολέμου με την Ελλάδα… Ή για να είμαι ποιο συγκεκριμένος πιστεύω ότι το δόγμα της Τουρκίας είναι η απειλή πολέμου στην Ελλάδα και η εμπέδωση της απειλής τόσο στον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και στον λαό μας. Η πραγματικότητα είναι ότι αν από άστοχους χειρισμούς επισυμβεί το επαπειλούμενο τότε η Τουρκία ακόμα και σε περίπτωση που κερδίσει το 100% των επιδιώξεων της δεν θα είναι το 2023 η Αμερική της Ανατολικής Μεσογείου αλλά ένα υπανάπτυκτο κράτος που θα έχει χάσει τουλάχιστον 15 χρόνια απ’ την ανάπτυξή της. Οι τούρκοι το γνωρίζουν και συμπεριφέρονται ανάλογα εμείς θα αποβάλουμε τις φοβίες μας; Έχουν «καλή» εμπειρία απ’ το Κουρδικό και ξέρουν ότι μπορεί να τους στοιχήσει πολλαπλάσια κάτι που θα πάει στραβά με την Ελλάδα.
    Κατά τα λοιπά έχω να σχολιάσω ότι εκεί στο Ισραήλ αν και πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός του Θεού που τους προστατεύει από τα πάντα… Αλλά καλού, κακού ας ανοίξουν και κανένα ιστορικό χάρτη για τα εδάφη τους. Ας ψάξουν σε ποιου την διοίκηση υπάγονταν πριν την Αγγλική κυριαρχία και ας βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει πριν βρεθούν να αντιμετωπίζουν τα ίδια τους τα όπλα. Πράγμα που και φυσικά θα συμβεί με την φόρα που έχουν πάρει οι «Νέο-Οθωμανοί» και με την αμέριστη συμπαράσταση των Ισραηλινών είναι η αλήθεια.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο παιδομάζωμα και τα 400 χρόνια κυριαρχίας στον Ελλαδικό χώρο έχουν δώσει στην Τουρκία ενα τρομερό πλεονέκτημα. ''ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ''
    Αναμφισβήτητα ήταν ένας πολεμικός λαός δίχως διάθεση για γράμματα και τέχνες.Οι ικανότητές τους φαίνονταν μόνο στο παιδίο της μάχης.Η εποχη του οθωμανισμού τους επέτρεψε να εμπλουτίσουν το DNA τους. Σε Πολλούς απο τους σημερινούς Τούρκους κυλά αίμα Ελληνικό και οχι μονο .Συνεπώς δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι , σε διπλωματικό ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο λαός αυτός εχει εξελιχθεί προς το καλλύτερο,εν αντιθέσει μ΄εμάς που η εξέλιξη είναι πρός το χειρότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψυχραιμία εμείς οι ανώνυμοι.
    Ο Δαβούτ. δε σας φαίνεται χαριτωμένος;
    Στο σχολείο θάταν καλός μαθητής και στο σπίτι βοηθούσε τη μαμά του.
    Όμως η ζωή,ανώνυμοί μου θα διαψεύσει τους καθηγητές πανεπιστημίου όπως ο εν λόγω κύριος.Κάτι ξέρουμε και μεις από πρωθυπουργούς και υπουργούς ακαδημαϊκούς.Δε διάλεξε καλό τοίχο να ξυθεί ο εν λόγω και η Τουρκία απλώνει τα πόδια της πέρα από το πάπλωμα.Έχει αμολυθεί να επικρατήσει από το Σινικό Τείχος έως τη Μεσόγειο; ε! τότε αλοίμονο σε όσους την ακολουθούν.Οι Ουιγούροι κάτι ξέρουν.Θέλει και πολλούς αγωγούς για να εμπορεύεται το περιεχόμενο; Δε μου φαίνονται οι Αζέροι για τέτοιοι που χαρίζουν.Μάλιστα ο Πούτιν πήγε στις πρόβες της Γιουροβίζιον και ,κοίτα σύμπτωση:ήταν η ώρα που τραγουδούσαν οι Αζέροι,και να οι χειραψίες και τα χαμόγελα.
    Σεμνά λοιπόν παιδιά της ανωνυμίας.Παίζουν και άλλοι και κάνουν ψηλό παιγνίδι.Το θέμα όμως είναι όταν χρειαστεί και μεις να δώσουμε καμμιά κεφαλιά πρέπει νάμαστε ρέντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα για Σινικά τείχη δεν ξέρω αλλά από για τα δικά μας μέρη πολύ φοβάμαι, γιατί πολύ λεζάντα της κάνουμε και παλαμάκια της βαράμε και πολύ σκαμνάκι τής καθόμαστε...Όλοι κάτι ξέρουν...μόνο εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, πήγαμε στη χώρα των λωτοφάγων και ξεχάσαμε τα 1922 τα 1955 τα 1964 τα 1974 τα... τα... τα... τα... Όσο με πληγώνεις τόσο με πορώνεις...Σύνδρομο Στοκχόλμης λέγεται; ή ..."Σύνδρομο... στρατηγικής επιλογής";;;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Επιπλέον, σήμερα ως ενεργειακός κόμβος η Τουρκία είναι ο ένας και μοναδικός γεωπολιτικός «ομφαλός» του κόσμου".....

    Και η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει ΄τους Δυτικούς αγωγούς που αναβαθμίζουν την Τουρκία....

    "ο Νταβούτογλου δεν αναφέρεται σε περίπτωση εμπλοκής πολέμου της Τουρκίας παρά μόνο με την Ελλάδα, εάν η τελευταία αρνηθεί το τουρκο-ισλαμικό του όραμα"

    Ας προβληματιστούμε σοβαρά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.