29/5/09

Σιωπή και άγνοια από τους Ιταλούς πράκτορες

Συνεχίζεται στο Μιλάνο η δίκη των κατηγορουμένων για την προ εξαετίας απαγωγή του Αμπού Ομάρ και τη μεταφορά του μέσω Γερμανίας στην Αίγυπτο, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε για χρόνια ως ύποπτος για τρομοκρατία.

Παρόντα είναι στη δίκη μέλη των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών ενώ ερήμην δικάζονται για πρώτη φορά στα χρονικά και 26 Αμερικανοί πράκτορες της CIA που οργάνωσαν την απαγωγή του Αιγύπτιου Ιμάμη.

Ο πρώην επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, Νικολό Πολάρι, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση για την υπόθεση αυτή, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για την επιχείρηση και ότι δεν είχε καμιά προσωπική ανάμειξη.

Τα ίδια ισχυρίστηκαν και άλλοι 6 Ιταλοί πράκτορες που κατά το κατηγορητήριο είχαν συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, ενώ όλοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του εισαγγελέα Αρμάντο Σπατάρο επικαλούμενοι την προστασία του νόμου περί κρατικών μυστικών.

Ο Σπατάρο αντέτεινε δηλώνοντας ότι «τα κρατικά μυστικά δεν καλύπτουν εγκλήματα και δεν εξασφαλίζουν την ατιμωρρησία των ενόχων».

Η πολύκροτη δίκη που γίνεται για το πρόγραμμα “Extraordinary Rendition” των ΗΠΑ με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες αρκετών χωρών διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 10 Ιουνίου.

Παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου περί «απορρήτων εγράφων και κρατικών μυστικών», ο δικαστής Όσκαρ Μάτζι αποφάνθηκε ότι η δίκη θα διεξαχθεί, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδόσουν τους 26 πράκτορες της CIA.

Ο Αμπού Ομάρ του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Χασάν Μουσταφά Οσάμα Νασρ αφέθηκε ελεύθερος από τις αιγυπτιακές αρχές χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.