29/4/09

Τρόμος στo Λίβανο

Η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να επεκτείνουν τη δράση τους στο Λίβανο απειλώντας τη σταθερότητα της χώρας και δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε προχθές βράδυ.
Ο Μπαν Κι Μουν καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ επεκτείνει τη δράση της πέραν του Λιβάνου, όπως στη Γάζα και την Αίγυπτο.
«Η απειλή που οι ένοπλες οργανώσεις συνιστούν για την κυριαρχία και τη σταθερότητα του Λιβάνου, δεν πρέπει να υπερτονιστεί», γράφει ο Μπαν Κι Μουν σε έγγραφό του που απηύθυνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.Η απειλή «δημιουργεί ατμόσφαιρα εκφοβισμού, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, διακυβεύει τη σταθερότητα στην περιοχή και αντιβαίνει στην απόφαση 1559 του ΟΗΕ», προσθέτει.
Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, το οποίο περιλαμβάνει αυτόνομο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, «είναι εμπόδιο στη διεξαγωγή μιας ομαλής δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα», προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο η σιιτική οργάνωση πρόσφατα «προσπάθησε να ενισχύσει τις παραστρατιωτικές της δυνατότητες».
Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ανήσυχος από τις δηλώσεις ηγετών του σιιτικού κόμματος κατά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα «που προέτρεπαν τον αιγυπτιακό στρατό να αψηφήσει την πολιτική αρχή υποστηρίζοντας τη Χαμάς».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ιδιαίτερα «ανήσυχος που η Χεζμπολάχ παραδέχεται δημόσια ότι στηρίζει τους ενόπλους στη Γάζα από το αιγυπτιακό έδαφος».
Μια τέτοια δραστηριότητα «δείχνει ότι η Χεζμπολάχ επιχειρεί εκτός του λιβανικού εδάφους ξεπερνώντας τα όρια του επίσημου εθνικού στόχου της», επισημαίνει, καταδικάζοντας «μια τέτοια αδικαιολόγητη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυριάρχου κράτους».
Το έγγραφο αυτό είναι η 9η εξαμηνιαία έκθεση του Μπαν κι Μουν για την εφαρμογή της απόφασης 1559 του Σεπτεμβρίου του 2004, που ζητεί κυρίως τον αφοπλισμό και τη διάλυση όλων των λιβανικών και ξένων ένοπλων οργανώσεων που αναπτύσσουν δράση στο Λίβανο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.