29/4/09

Τουρκικό «εναέριο όχι» στο Ισραήλ προβλέπει ειδικός

Κλειστός ο τουρκικός εναέριος χώρος για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν σύμφωνα με αναλυτή.
Τη βεβαιότητά του πως η Τουρκία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ για χτύπημα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν εξέφρασε ειδικός αναλυτής που μίλησε στην Today's Zaman υπό όρο ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας του θέματος για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Ο λόγος, όπως ανέφερε, είναι πως μια τέτοια κίνηση θα έφερνε δύο μουσουλμανικές χώρες αντιμέτωπες- ένα ενδεχόμενο που η Τουρκία θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Αν και το ενδεχόμενο τέτοιας επίθεσης φαντάζει αυτή τη στιγμή μακρινό, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει ήδη στο ιστορικό της μια επιχείρηση τέτοιου είδους (επιχείρηση «Όπερα», 1981, όταν ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τον ιρακινό αντιδραστήρα Οσιράκ).

Οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ σε τέτοια θέματα έχουν ήδη δοκιμαστεί μία φορά λόγω περιστατικού που έλαβε χώρα το 2007, όταν ισραηλινά αεροσκάφη που είχαν χτυπήσει στόχους στη βορειοδυτική Συρία παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και έριξαν δεξαμενές καυσίμων σε τουρκικό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Today's Zaman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.