28/4/09

Αντικρούει η ΕΕ το ρωσικό «κατηγορώ» για εγκαθίδρυση σφαιρών επιρροής

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο

Αντικρούοντας το ρωσικό «κατηγορώ» για εγκαθίδρυση σφαιρών επιρροής στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μέσω της πρωτοβουλίας «Ανατολικής Συνεργασίας» προσέρχονται οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο. Στη ατζέντα του Συμβουλίου το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, καθώς και η γρίπη των χοίρων...
«Ανοησίες» οι ρωσικές κατηγορίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να διευρύνει τη «σφαίρα επιρροής» της, με την πρωτοβουλία της Ανατολικής Συνεργασίας με τις έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσερχόμενοι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
«Όταν ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ΕΕ τον Μάρτιο ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μία σφαίρα επιρροής, ξέρει κι ο ίδιος ότι αυτά είναι ανοησίες» δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Κάρελ Σβάρτζενμπεργκερ.

«Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της θέσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σφαίρες επιρροής, ούτε για τους Ρώσους, ούτε για εμάς» δήλωσε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η ΕΕ θέλει να αναπτυχθούν οι χώρες αυτές, γιατί είναι προς το συμφέρον της να μην είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ένωση, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στο μέλλον.

«Το γεγονός ότι [ο Σεργκέι Λαβρόφ] σκέφτεται αμέσως με όρους 'σφαιρών επιρροής' λέει πολλά» δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, εκ των εμπνευστών του σχεδίου συνεργασίας της ΕΕ με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί «απάντηση στην επιθυμία που εξέφρασαν οι ίδιες οι χώρες αυτές να βρεθούν πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι δική τους επιλογή να έρθουν πιο κοντά. Έχουμε κάποια επιρροή, ναι, αλλά αυτή οφείλεται στο μαγνητισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στο μοντέλο που αυτή αντιπροσωπεύει, αυτή είναι η αλήθεια» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Φιλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ διαβεβαίωσε, ύστερα από μακρές συνομιλίες που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα στο Ελσίνκι, ότι η Ρωσία «είναι πιο διαλλακτική» έναντι της Ανατολικής Συνεργασίας απ' ότι εκφράζεται στις δημόσιες δηλώσεις.

Στις 21 Μαρτίου, ο κ. Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την ΕΕ ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει «σφαίρα επιρροής», ιδιαίτερα καλώντας τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας, να συμμετάσχει στη Συνεργασία, πιέζοντάς την παράλληλα να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας.

Οι έξι χώρες της πρώης Σοβιετικής Ένωσης που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαΐου στην Πράγα, όπου θα ανακοινωθεί επίσημα η «Ανατολική Συνεργασία», είναι η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Επί τάπητος το αδιέξοδο με την Κροατία

Το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των συνοριακών διαφορών της Κροατίας και της Σλοβενίας θα τεθεί επίσης επί τάπητος στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο.

Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συμπεριέλαβε το θέμα στην ατζέντα, μετά την αναβολή, την περασμένη Παρασκευή, της ενταξιακής διάσκεψης με την Κροατία, λόγω της έλλειψης προόδου στη διαδικασία επίλυσης των συνοριακών διαφορών Ζάγκρεμπ-Λιουμπλιάνας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς και της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνάντηση με την τρόικα της ΕΕ και τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν, την περασμένη Τετάρτη.

Ο Όλι Ρεν παρουσίασε τη νεότερη πρότασή του και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι προσδοκά απάντηση στη συμβιβαστική πρότασή του τις επόμενες μέρες.

Παρ' ότι επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί σε ποια σημεία διαφέρει η νέα πρόταση από την προηγούμενη (η οποία αφορούσε σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης τη συμμετοχή επιτροπής διαμεσολάβησης για ad hoc επιδιαιτησία), διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στη νέα πρόταση συμπεριλαμβάνεται η εμπλοκή διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα σύνορα των δύο χωρών, δηλαδή θα αποφασίσει αν η Σλοβενία θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο, θα αποφασίσει για τις γειτονικές σχέσεις και την αρχή της αμεροληψίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.