29/4/09

Διεκόπη ο διάλογος Φατάχ - Χαμάς

Διακόπτεται προσωρινά ο τέταρτος γύρος του διαλόγου μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων Φάταχ και Χαμά με στόχο την "συμφιλίωσή" τους και τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Κάιρο.
Ωστόσο συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες το διήμερο της 16ης και της 17ης Μαΐου.

Οι συνομιλίες, την Δευτέρα και την Τρίτη, επικεντρώθηκαν στην επανασύσταση των σωμάτων ασφαλείας, τον μετασχηματισμό της ΟΑΠ και το σύστημα για την διεξαγωγή νέων εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Maan μετέδωσε ότι ο Μαχμούντ αλ Ζάχαρ, κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς, δήλωσε πως η αναβολή των συνομιλιών αποφασίστηκε "ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να συσκεφθούν με τις ηγεσίες τους όσον αφορά τις νέες Αιγυπτιακές ιδέες και προτάσεις".

Η Αίγυπτος διαμεσολαβεί ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συμβιβασμοί σε κεφαλαιώδη ζητήματα πριν σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να τερματιστεί το ρήγμα που έχει ανακύψει ανάμεσα στη Γάζα και την Δυτική Όχθη.

"Τα ζητήματα της ασφάλειας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ήταν τα πιο περίπλοκα, και κυριάρχησαν στον διάλογο", σημείωσε ο αλ Ζάχαρ. Χαμάς και ΟΑΠ διαφωνούν έντονα όσον αφορά την αναγνώριση του Ισραήλ αλλά και την αποκήρυξη της "βίας".

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συγχώνευση όλων των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ο μετασχηματισμός τους σε μια επαγγελματική δύναμη.

"Το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας δε συζητήθηκε σε αυτό το γύρο διαλόγου", είπε ο διαπραγματευτής της Φάταχ Αζάμ ελ Άχμαντ.

Πρόσθεσε πως υπήρξε πρόοδος στα ζητήματα των εκλογών και της ασφάλειας.

Ο Ελ Άχμαντ είπε ότι οι δύο παρατάξεις "συμφώνησαν να σχηματίσουν μια προσωρινή κοινή εθνική επιτροπή", της οποίας θα ηγείται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς με αποστολή την μεταρρύθμιση στο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο διαμέσου εκλογών.

Η Αίγυπτος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την διαμεσολάβηση με στόχο "να γεφυρωθεί το χάσμα" ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.