28/4/09

Πακιστάν: καθησυχάζει τις ΗΠΑ με μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά...


Εκτακτα μέτρα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Δύση αλλά και να της αποσπάσει πρόσθετη βοήθεια, ενώ ο πακιστανικός στρατός επιτέθηκε στο Λόουερ Ντιρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν καταγγέλλουν ότι οι Αμερικανοί διέταξαν την επίθεση και αναστέλλουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Ο στρατός θεωρεί ότι η επίθεση είναι απάντηση στην έφοδο των Ταλιμπάν στη γειτονική περιοχή του Μπουνέρ. Βομβάρδισε με πυροβολικό και ελικόπτερα δεκάδες θέσεις ανταρτών και ο πρώτος απολογισμός ανέφερε από 20-40 νεκρούς αντάρτες. Αλλά η Δύση, που ανησυχεί πάρα πολύ, εκτιμά ότι οι Ταλιμπάν μπορεί να αποχώρησαν από το Μπουνέρ αλλά μπορούν το ίδιο αστραπιαία να επιστρέψουν, καθώς μάλιστα δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως. Τόση είναι η ανησυχία της Δύσης, που χθες στο Ισλαμαμπάντ έφτασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στο αεροπλάνο από το γειτονικό Αφγανιστάν, όπου είχε κάνει επίσκεψη αστραπή, ανακοίνωσε νέα στρατηγική της χώρας του προς το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η ανακοίνωση αναμένεται αύριο. Εικάζεται ότι θα είναι αντίστοιχη της νέας στρατηγικής τού Ομπάμα.

Χθες ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, έσπευσε να καθησυχάσει τη Δύση εν όψει των συναντήσεων που θα έχει 6-7 Μαΐου με τους προέδρους των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν. Κατά τους αναλυτές, θέλει να δείξει ότι έχει πυγμή. Δήλωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και ότι τα πυρηνικά είναι σε «ασφαλή χέρια». Ζήτησε όμως βοήθεια, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος να πέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν στα χέρια της Αλ Κάιντα και των συμμάχων της. Είπε δε ότι σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε βρει καταφύγιο πρόσφατα κάπου στο Μαλακαλάντ και μπορεί να σκοτώθηκε. Παραδέχτηκε όμως ότι αυτό έχει ειπωθεί και στο παρελθόν. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ζήτησε από τους Αμερικανούς να μην πανικοβάλλονται με τις ενέργειες των ανταρτών, στους οποίους εστάλησαν, είπε, «σαφή μηνύματα» ότι πρέπει να καταθέσουν τα όπλα, για να ισχύσουν οι συμφωνίες. Ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ στρατιωτική κάλυψη έναντι της Ινδίας για να αποσυρθούν δυνάμεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Το Λόουερ Ντιρ και το Σουάτ ανήκουν στο Μαλακαλάντ, που καλύπτει η συμφωνία για την εφαρμογή τής σαρία, για την οποία μεσολάβησε ο σκληροπυρηνικός κληρικός Σουφί Μουχαμάντ. Ο Μουχαμάντ αποκλείστηκε σπίτι του στο Λόουερ Ντιρ και δεν ήταν σε θέση να δηλώσει αν η συμφωνία ισχύει. Το Πακιστάν ανακοίνωσε πάντως ότι η συμφωνία παραμένει σε ισχύ.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.