30/4/09

Ανώφελος ο βομβαρδισμός του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε χθες Τετάρτη ότι μια επίθεση εναντίον του Ιράν απλώς θα "ανέβαλε" την δυνατότητα της Τεχεράνης να αποκτήσει, μελλοντικά, πυρηνικό οπλοστάσιο."Δεν είμαι σίγουρος ότι ο βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων [του Ιράν] είναι η καλύτερη λύση. Ξέρετε, υπάρχουν συσκευές φυγοκέντρισης, μπορείς να τις καταστρέψεις. Αλλά δεν μπορείς να καταστρέψεις την τεχνογνωσία για την κατασκευή τους. Μπορεί να αναβάλεις την διαδικασία", είπε ο Πέρες μιλώντας στο Ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10.
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα αποδεχόταν την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν ο Πέρες απάντησε "δεν είναι το παν να επιτεθούμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις". Η Δύση, συνέχισε, έχει κι άλλες επιλογές. "Πρώτα απ' όλα, να πούμε στους Ιρανούς, και θα τους το πούμε: 'Εάν χρησιμοποιήσετε ένα πυρηνικό όπλο, θα λάβετε μια πυρηνική απάντηση. Δεν έχει σημασία εναντίον ποιου'".

Οι διεθνείς προσπάθειες εναντίον του Ιράν, πρόσθεσε, θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πυραύλους του. "Λένε ότι δε θέλουν πυρηνικά όπλα. Εάν δε θέλουν πυρηνικά όπλα, τι τους θέλουν τους πυραύλους;".

Ο Πέρες --τα καθήκοντα του οποίου είναι κυρίως διακοσμητικά-- είπε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση του θεωρούμενου ως "σκληρού" πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πρέπει να επιδιώξει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. "Φθάσαμε σε συμφωνία με τους Αιγυπτίους, με τους Ιορδανούς. Τώρα πρέπει να τελειώσουμε το θέμα με τους Παλαιστίνιους. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες".

Έως ότου υπάρξει συνάντηση του Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, εκτίμησε ακόμα, οι πληροφορίες όσον αφορά τις προθέσεις και την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η Ισραηλινή κυβέρνηση είναι απλώς "λόγια".

"Η κάθε πλευρά θα ανακαλύψει τι θέλει η άλλη σε εκείνη τη συζήτηση", σημείωσε.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.