29/4/09

Σε Ελλάδα και Τουρκία το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων

Αύξηση κατά 21% σημείωσαν την περασμένη πενταετία οι πωλήσεις όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, SIPRI.

Η Γερμανία είναι μια από τις τρεις πρώτες χώρες στον παγκόσμιο πίνακα των εξαγωγέων όπλων με μερίδιο 10% επί του συνολικού όγκου. Στην ετήσια έκθεσή του για τα όπλα και τον αφοπλισμό, που κυκλοφόρησε χθες, το Διεθνές Ινστιτούτο SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη, επισημαίνει ότι σε σχέση με την πενταετία 1999-2003 οι Γερμανοί αύξησαν κατά 70% τις πωλήσεις τους. Μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξάγουν περισσότερα όπλα. Οι πρώτες κατέχουν μερίδιο 31% και η δεύτερη 25%.

Leopard 2A4 και υποβρύχια για Ελλάδα και Τουρκία
Σημαντική αύξηση, κατά 123%, σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς τις χώρες της Ευρώπης στο διάστημα 2004-2008. Κυριότεροι πελάτες της Γερμανίας, η Ελλάδα και η Τουρκία. Το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών διοχετεύθηκε στις χώρες αυτές με την μορφή κυρίως αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4 και υποβρυχίων. Και όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης του Ινστιτούτου SIPRI, Πάουλ Χόλτομ: «Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων είναι οι ίδιοι τα τελευταία 20 χρόνια. Πάνω από το 50% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν Ελλάδα και Τουρκία. Οι χώρες της Αφρικής έχουν γίνει καλοί πελάτες, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για κάποιες ασιατικές χώρες, όπως το Πακιστάν».
Στην κορυφή του γενικού πίνακα των αγοραστών είναι η Κίνα που απορρόφησε το 11% των εξαγωγών όπλων των τελευταίων πέντε ετών, ακολουθούμενη από την Ινδία με 7%. Αραβικά Εμιράτα και Νότιος Κορέα βρίσκονται στην τρίτη θέση των εισαγωγέων με 6%, ενώ την τέταρτη θέση με 4% μοιράζονται Ελλάδα και Ισραήλ.


Θλιβερή πρωτιά της Εγγύς Ανατολής
Μια ανάλυση των πωλήσεων με κριτήριο την κατανομή των πωλήσεων όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε εστίες κρίσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής διατηρεί την θλιβερή πρωτιά στις αγορές όπλων. Ισραήλ, Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι κυριότεροι πελάτες. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει ο Πάουλ Χόλτομ, και διευκρινίζει: «Φυσικά και έπαιξε ρόλο ο πόλεμος στο Ιράκ και οι διενέξεις στην περιοχή. Σημαντικός ήταν επίσης ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να διοχετεύσει στην περιοχή σύγχρονα συμβατικά όπλα».
Το 18% των πωλήσεων των συμβατικών όπλων παγκοσμίως διοχετεύθηκαν στην πενταετία 2004-2008 σε χώρες της Εγγύς Ανατολής. Και παρά τις εικοτολογίες περί ιρανικού εξοπλιστικού προγράμματος, το μερίδιο της Τεχεράνης στις εισαγωγές όπλων είναι ανάξιο λόγου, καθώς δεν υπερβαίνει το 5%, αναφέρεται στην έκθεση.
Σε γενικές γραμμές οι πωλήσεις όπλων παγκοσμίως αυξήθηκαν στην πενταετία 2004-2008 κατά 21% σε σχέση με την πενταετία 1999-2003. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η τάση που θέλει τους εξοπλισμούς να αυξάνονται παρά τις εκκλήσεις για αφοπλισμό και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Σε τελική ανάλυση, διαφαίνεται ότι εκείνοι που σπεύδουν να προσφέρουν διαμεσολαβητικές υπηρεσίες για την ειρήνευση στις εστίες κρίσης, είναι οι ίδιοι που πωλούν τα όπλα στις εμπλεκόμενες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.