30/4/09

Χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη στο Συλλαλητήριο για τα 5 χρόνια από την απόρριψη του σχεδίου Αννάν


Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από το Δημοψήφισμα, κατά το οποίο ο Κυπριακός Λαός, βροντοφώναξε το δικό του «ΟΧΙ».
Μαζί του, ας μην το ξεχνάμε , κι εμείς εδώ στην Ελλάδα-η μεγάλη πλειοψηφία- φωνάξαμε το δικό μας «ΟΧΙ». Για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, υπάρχει μια τόσο μεγάλη ταύτιση γύρω από το μέλλον της Κύπρου. Αυτό δείχνει ότι η πορεία που ο λαός επέλεξε, είναι η ορθή και γι’ αυτό άλλωστε διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν σεισμούς και καταποντισμούς.
Τα πράγματα εξ άλλου είναι καθαρά για όσους φυσικά θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Εμείς όλοι που βροντοφωνάξαμε το «ΟΧΙ», πιστεύουμε και θέλουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όμως μέσα σε συνθήκες Δημοκρατίας , σεβασμού των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισοτιμίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ευημερίας για όλους και προ παντός Ανεξαρτησίας και Λαϊκής Κυριαρχίας. Θέλουμε η αυριανή Κύπρος που θα προκύψει να πάψει επί τέλους να έχει ξένους κηδεμόνες και επίσης να πάψει να έχει ξένα στρατεύματα και ξένες βάσεις. Μια απολύτως ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τις εγγυήσεις που απορρέουν για όλους από αυτή τη συμμετοχή.
Μπροστά σ’ αυτές τις κρυστάλλινες θέσεις, δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου δύναμη στον κόσμο που θα μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε ή –ακόμη χειρότερα- να νικηθούμε.
Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχει ενότητα του Κυπριακού Λαού και αδελφική συνεργασία με τον Ελληνικό Λαό και τους εκπροσώπους του.
Έτσι ενωμένοι να δώσουμε τις καινούργιες μάχες που μας περιμένουν και θα νικήσουμε. Και όταν λέω «ΝΙΚΗ», εννοώ ΝΙΚΗ της ενιαίας –Ανεξάρτητης –Δημοκρατικής και ευημερούσας Κύπρου. Που αντί να φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις θανάτου, να γίνει παράγοντας Ειρήνης και συνεργασίας των Λαών της περιοχής.
Αθήνα , 24.4.2009
Μίκης Θεοδωράκης

1 σχόλιο:

  1. Να μην ξεχνάμε τους Έλληνες; πολιτικούς που φώναζαν ΝΑΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ.Είνα πάλι εδώ(ΥΠΕΞ-ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΛΠ) και εργάζονται με το αζημείωτο βέβαια, ώστε να το επαναφέρουν με άλλο το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.