26/3/09

«Δεν λαμβάνουμε εντολές» διαμηνύει το PKK και απορρίπτει τον αφοπλισμό

Συνεχίζει τις επαφές ο Γκιουλ
Απορρίπτει το PKK το κάλεσμα που απηύθυνε ο Ιρακινός πρόεδρος στους αυτονομιστές αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα ή να φύγουν από τη χώρα. Συνεχίζει την επίσκεψη στο Ιράκ ο Τούρκος προέδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, πραγματοποιώντας την πρώτη συνάντηση Τούρκου ηγέτη με αξιωματούχο της κουρδικής περιφερειακήςκυβέρνησης...
«Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί δεν έχει τη δικαιοδοσία ή τη θέληση να εκστομίσει αυτά τα λόγια και εμείς δεν λαμβάνουμε εντολές από αυτόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αχμέντ Ντενίζ.
«Προειδοποιούμε δημοσίως τον Ταλαμπανί ότι τέτοιες δηλώσεις θα οδηγήσουν σε βαριές συνέπειες και πολλές από τις επιτυχίες των Κούρδων θα χαθούν» συνέχισε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Associated Press, χωρίς να δώσει περαιτέρω επεξηγήσεις.
Ο κουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί έχει απευθύνει και στο παρελθόν εκκλήσεις στο PKK να καταθέσει τα όπλα, οι οποίες έχουν αγνοηθεί.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ από πλευράς της έχει καταδικάσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως είναι περιορισμένη ως προς την ικανότητά της να δράσει κατά των ανταρτών που εδρεύουν στο ημιοαυτόνομο Βόρειο Ιράκ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμπντουλάχ Γκιουλ -την πρώτη αρχηγού του τουρκικού κράτους στο Ιράκ σε διάστημα 33 ετών- η κεντρική κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση σχετικά με άμεσα σχέδια ανάληψης δράσης κατά του PKK.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε την Τρίτη την πρώτη στα χρονικά συνάντηση Τούρκου ηγέτη με αξιωματούχο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν που απολαμβάνει ντε φάκτο αυτονομίας από το 1991.
Σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της περιφερειακής κυβέρνησης, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει «καθαρή θέση» εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών που χρησιμοποιούν το Ιράκ ως βάση για να εξαπολύουν επιθέσεις στην Τουρκία.
«Του είπα [του Μπαρζανί] με σαφή τρόπο ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα στρατόπεδά της βρίσκονται στο έδαφός σας και πρέπει να πάρετε μία καθαρή θέση εναντίον τους» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη.
«Νομίζω ότι μπήκαμε σε μία νέα καλή εποχή και ελπίζω ότι αυτό θα φέρει αποτελέσματα», ενώ από πλευράς του ο Νετσιρβάν Μπαρζανί είπε ότι «αρχίσαμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν».
Αργότερα εντός της ημέρας ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.