31/3/09

Κύπρος: Πολιτισμός, χρώματα κι αρώματα…

Ο αρχαιολογικός χώρος στον Κάτω Πύργο.

Οι ξένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως οι αρχαίοι Κύπριοι είναι αυτοί που έμαθαν, τουλάχιστον τους λαούς της Μεσογείου, να ντύνονται με χρωματιστά ρούχα και να ευωδιάζουν στο πέρασμά τους από μυρωδιές ξεχωριστές, από αποστάγματα κολιάνδου, δάφνης, κανέλας και άλλων φυτών.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί η ανακάλυψη από Ιταλούς αρχαιολόγους, στο χωριό Πύργος Λεμεσού, του αρχαιότερου εργαστηρίου κατασκευής αρωμάτων και χρωματιστών ρούχων. Επίσης βρέθηκαν τμήματα από τον αρχαιότερο, όπως πιστεύεται, ναό στονκόσμο. Τα ευρήματα προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, σε βαθμό μάλιστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμένεται να ασχοληθούν με παραγωγή σχετικών ντοκιμαντέρ. Το εργαστήριο αρωμάτων βρέθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια και είναι ηλικίας τεσσάρων χιλιάδων χρόνων και πριν από δύο μήνες ήρθε στο φως και ο ναός, αν και ο καθορισμός της ηλικίας του δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων Ροζάρια Μπελτζιόρνο, πρόσφατα εντοπίστηκαν στοιχεία που δείχνουν τα πρώτα δείγματα θρησκείας, αρχές της δεύτερης χιλιετίας. Η Ιταλίδα αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι, στο βωμό του ναού που εντοπίστηκε, γίνονταν θυσίες ζώων στους θεούς.
Οι ξένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως οι αρχαίοι Κύπριοι είναι αυτοί που έμαθαν, τουλάχιστον τους λαούς της Μεσογείου, να ντύνονται με χρωματιστά ρούχα και να ευωδιάζουν στο πέρασμά τους από μυρωδιές ξεχωριστές, από αποστάγματα κολιάνδου, δάφνης, κανέλας και άλλων φυτών. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι, κατά την εποχή του ορείχαλκου, οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν πολύ εξελιγμένες τεχνικές για να παράγουν υψηλής τεχνολογίας χρωματιστά υφάσματα. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν εργαστήριο παραγωγής λαδιού καθώς και αρωμάτων, που κατασκεύασαν από διάφορα φυτά. Ακόμα και κοσμήματα που είχαν σαν βάση τους τα όστρακα. Στα κατάλοιπα αρωμάτων, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές, περιλαμβάνεται ρετσίνι, κίτρο, περγαμόντο, κόλιανδρος, δάφνη, κανέλα, πικραμύγδαλο και άλλα. Όλα τα αρώματα, όπως και το λάδι, γίνονταν εξαγωγή την εποχή εκείνη σε γειτονικές χώρες. Τα αγγεία (αρωματοδοχεία) που ήρθαν στο φως, περιέχουν ίχνη χρωμάτων και αρωμάτων.
Η ομάδα των αρχαιολόγων είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για το ότι έχει βρεθεί μπογιά χρώματος μοβ, εκείνης της εποχής, που η αξία της ήταν, τότε, πιο ψηλή από αυτήν του χρυσού.

Ανασκαφές μετ' εμποδίων
Οι ανασκαφές στον Πύργο είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετές δυσκολίες, λόγω της ιδιαιτερότητας της διατήρησης του αρχαιολογικού υλικού, που βρισκόταν θαμμένο κάτω από πλίθινους τοίχους, οι οποίοι είχαν καταρρεύσει πλήρως μετά από σεισμική δόνηση. Οι ανασκαφές δείχνουν πως η παραγωγή λαδιού, αρωμάτων και υφασμάτων ήταν αρκετά προχωρημένες την εποχή αυτή. Σχετικά με την παραγωγή λαδιού, και αν ακόμα αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν μοναδικές στην Κύπρο εκείνη την περίοδο, είναι μία από τις αρχαιότερες σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Μέρος της παραγωγής χρησιμοποιούσαν για παρασκευή αρωμάτων. Το τμήμα παραγωγής υφασμάτων της αρχαίας βιομηχανίας ήταν εντυπωσιακά γεμάτο από βάζα υψηλής ποιότητας, που περιείχαν κουβάρια με διάφορα νήματα και χρώματα. Οι αναλύσεις που έγιναν στα βάζα και στα δύο μεγάλα αδράχτια που ανευρέθηκαν, αποκαλύπτουν την παρουσία ινών μαλλιού, λινού, ιβίσκου και άλλων φυτικών ινών, βαμμένων μπλε, λουλακί, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο και μαύρο.

Θέλουν μόνιμο εκθετήριο
Η ανακάλυψη ενός βιομηχανικού κέντρου, στην Κύπρο της πρώιμης και μέσης εποχής του χαλκού, επιτρέπει στους ειδικούς να υπολογίσουν την ύπαρξη μεγάλων πόλεων που αναπτύχθηκαν στο νησί με πολυάσχολα κοσμοπολίτικα λιμάνια. Κυριότερα προϊόντα που εξάγονταν ήταν ο χαλκός, ελαιόλαδο, υφάσματα και αρώματα. Ενδιαφέρον προκαλεί στους αρχαιολόγους ότι τα ίδια αποστάγματα που εξάγονταν στη Μεσόγειο, προέρχονται από κόλιανδρο, μαντζουράνα, θυμάρι και τριαντάφυλλο. Είναι η Κύπρος η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία δάνεισε το όνομά της από πολύ παλιά σε δύο οικογένειες αρωμάτων, στις οποίες ανήκουν όλα τα αρώματα του κόσμου. Τον εντοπισμό των σημαντικών ευρημάτων, ηλικίας χιλιάδων χρόνων, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει η κοινότητα του Πύργου Λεμεσού. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Πύργου, Αργύρη Ευαγόρου, με την ολοκλήρωση των εργασιών της ιταλικής αποστολής, η κοινότητα θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός μόνιμου εκθετηρίου. Ο χώρος της ανασκαφής θα αναστηλωθεί και τα ευρήματα θα εκτίθενται σε μουσείο στον Πύργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.