27/3/09

Ετοίμαζαν πραξικόπημα

Εν τω μεταξύ έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και ανακοινώθηκε χθες το δεύτερο κατηγορητήριο της υπόθεσης «Εργκενεκόν». Νέοι κατηγορούμενοι προστίθενται τώρα στη δίκη με αυτό το κατηγορητήριο, το οποίο εμφανίζει νέα στοιχεία και για άτομα που ήδη είναι μεταξύ των κατηγορουμένων. Το τεχνικό πρόβλημα που έχει να λύσει το δικαστήριο, είναι να ενώσει με κάποιο τρόπο τα δύο κατηγορητήρια.
Ονόματα εντυπωσιακά στο νέο αυτό κατηγορητήριο είναι οι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί Σενέρ Ερουιγκούρ και Χουρσίτ Τολόν. Είναι γνωστοί απότο πρώτο κατηγορητήριο. Ωστόσο τώρα προστίθενται συγκεκριμένες κατηγορίες περί ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς επίσης και περί εμπορίας ναρκωτικών. Αλλο όνομα είναι η σύζυγος του αντιπροέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Οσμάν Πάκσουτ.
Οι γενικές κατηγορίες είναι αυτές της προσπάθειας για διάλυση της Βουλής και για ανατροπή της κυβέρνησης. Ενα νέο στοιχείο που υπάρχει είναι ο ισχυρισμός ότι ο παρακρατικός μηχανισμός είχε στόχο να αλλάξει τη δομή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, και να ανατρέψει τον Ντενίζ Μπαϊκάλ από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Η αλλαγή της δομής των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας ήταν άλλος ένας στόχος, ενώ σημειώνονται ενδιαφέροντα πράγματα και για το στρατιωτικό πραξικόπημα που ετοίμαζε ο μηχανισμός. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν κατέστη δυνατόν να επιβληθεί εξαιτίας της αρνητικής στάσης τού τότε αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων (2002-2006) στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ και άλλων δυσκολιών. Σημειώνεται ότι ο απόστρατος πλέον Οζκιόκ, πρόσφατα δήλωσε ότι αν κληθεί από τον εισαγγελέα, μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας.
Με άλλα λόγια, το κατηγορητήριο λαμβάνει υπόψη τα ημερολόγια που φέρονται να κρατούσαν ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ και ο δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ», Μουσταφά Μπαλμπάι. Ο δεύτερος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, όχι όμως και ο πρώτος. Από τα ημερολόγια που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο, προκύπτουν λεπτομέρειες για προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.