24/3/09

"Μόνο με τον Ταλάτ μπορούμε να τα βρούμε"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις επικείμενες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, στις 19 Απριλίου, αναφέροντας ότι αν δεν μπορέσει να σχηματίσει ''κυβέρνηση'', ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τότε ''τα πράγματα θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα''.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις επικείμενες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, στις 19 Απριλίου, αναφέροντας ότι αν δεν μπορέσει νασχηματίσει ''κυβέρνηση'', ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τότε ''τα πράγματα θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα''.
Μιλώντας σε φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ''αν δεν τα βρούμε και με αυτόν τον άνθρωπο (τον Ταλάτ), που θεωρείται προοδευτικός, δεν ξέρω αν θα τα βρούμε ποτέ''.
''Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα -ημέρα του Πάσχα - για τη λεγόμενη βουλή, το κόμμα του κ. Ταλάτ να μην είναι το μεγάλο κόμμα και να μην μπορεί να σχηματίσει λεγόμενη κυβέρνηση και να επικρατήσει το κόμμα που ίδρυσε ο κ. Ντενκτάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, που είναι πιθανόν να πάει με το κόμμα του υιού Ντενκτάς και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ''θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Ταλάτ να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική που προσπαθεί να εφαρμόσει στις συνομιλίες σήμερα''.
''Θέλουμε η ελπίδα να μείνει ζωντανή. Πρέπει να επανενώσουμε τον τόπο, να απαλλαγεί ο τόπος από την κατοχή. Η Κύπρος και ο λαός της να επανενωθεί. Βεβαίως να αναθεωρήσουν και οι δύο κοινότητες φιλοσοφίες και πολιτικές''
, είπε, αναφέροντας πως η πολιτική του διαχωρισμού, η πολιτική της αυτοαπομόνωσης για κάθε κοινότητα, η πολιτική της υπογράμμισης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στοιχείων της κάθε κοινότητας, πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Σεβόμενοι, συνέχισε, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε κοινότητας, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα ζήσουμε μαζί γιατί θα χάσουμε το τραίνο ως λαός, ως Κύπρος.
Στην ΕΕ που είναι ένα ενωτικό στοιχείο, πρόσθεσε, θα πρέπει να βαδίσουμε μαζί αλλά με τρόπο ώστε να λειτουργεί το κράτος και η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ.
''Υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις από την άλλη πλευρά, που θα πρέπει να βελτιωθούν πολύ και σε σχέση με το θέμα κοινής παρουσίας Ε/κ και Τ/κ ως εκφραστών της κρατικής οντότητας, που λέγεται ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Ντενκτάς «έδωσε» τις ε/κ περιουσίες
Για το περιουσιακό ζήτημα, έκανε εκτενή αναφορά στο πώς ο τέως Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς «έδωσε» τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα σε Τ/κ αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες έποικους που έφερε από την Τουρκία.
''Μου λέει τώρα ο κ. Ταλάτ, ότι ξέρεις ο κ. Ντενκτάς έχει διαπράξει ένα έγκλημα - ότι έδωσε αυτές τις περιουσίες σε ανθρώπους που δεν τους ανήκουν. Κι ενώ αναγνωρίζει ότι οι περιουσίες ανήκουν στους καταγραμμένους στο Κτηματολόγιο Ε/κ, ο κ. Ταλάτ διερωτάται τι θα κάνουμε εμείς τώρα...'', σημείωσε.
''Και κάνει κάποιες εισηγήσεις, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από εμάς - να έχουν κάποιοι δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία τους αλλά πρέπει να δούμε τα προβλήματα επί του εδάφους. Κατά συνέπεια, να έχει προτεραιότητα ο χρήστης, αυτός που χρησιμοποιεί την περιουσία είτε είναι σπίτι είτε εργοστάσιο είτε χωράφι. Ο ιδιοκτήτης ο πραγματικός, μπορεί να αποζημιωθεί ή να ανταλλάξει περιουσία με περιουσία που έχει Τ/κ στην ελεύθερη περιοχή'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα επί του εδάφους, συνέχισε, αφού διεπράχθη αυτό το έγκλημα αλλά θέτουμε ως προτεραιότητα επίλυσης του περιουσιακού προβλήματος την επιλογή του ιδιοκτήτη, να δηλώσει ο ιδιοκτήτης τι θέλει να γίνει με την περιουσία του - ακόμη και επιστροφή.
''Να έχει προτεραιότητα η βούληση του ιδιοκτήτη. Εμείς στηρίζουμε τη θέση μας πάνω στο διεθνές δίκαιο, πάνω στις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε διεθνείς είναι είτε ευρωπαϊκές. Γι αυτό έχουμε αυτή τη σοβαρότατη διαφορά, πάνω στην αρχή που θα λυθεί το πρόβλημα και το αφήσαμε στο περιθώριο'', πρόσθεσε.
Δυστυχώς, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το πέρασμα του χρόνου μας κουβάλησε έποικους, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα όχι μόνο επί του εδάφους και των περιουσιών αλλά και τετελεσμένα σε ό,τι αφορά στην κοινωνική οργάνωση των Τ/κ.

"Υπάρχουν δομές στο ψευδοκράτος"
Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αν και αυτό θεωρείται παράνομο, υπάρχουν δομές. ''Και ο κ. Ταλάτ είναι ο λεγόμενος πρόεδρος της λεγόμενης ΤΔΒΚ και εθίζονται οι Τ/κ στην ύπαρξη δομών κοινωνικής οργάνωσης που λέγεται κράτος - και τα βρίσκουμε μπροστά μας τώρα στις συνομιλίες'', σημείωσε.
Το εύκολο είναι να πεις, συνέχισε, πως εμείς δεν αναγνωρίζουμε τίποτα και δεν κάνουμε τίποτα. Το δύσκολο, πρόσθεσε, είναι να υπερασπίζεσαι τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των ΗΕ, τις αξίες και αρχές της ΕΕ και να συνομιλήσεις - γιατί μόνο έτσι θα τερματιστεί η ύπαρξη δομών και ψευδοκράτους, διαφορετικά θα βασιλεύσει τελικά και το ψευδοκράτος.
''Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Χριστόφιας κατηγορείται από διάφορους. Εχει πάρει πρωτοβουλίες για να τερματιστούν τα αδιέξοδα και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, η οποία βεβαίως να είναι λύση για τους Κύπριους, και όχι για την Τουρκία και τους όποιους ξένους'', συμπλήρωσε.
''Προσπαθούμε τώρα να βρούμε τη δομή, την ομοσπονδιακή. Εμείς θέλουμε να είναι ομοσπονδία και ο κ. Ταλάτ, παραβιάζοντας θέσεις παραδοσιακές της τ/κ πλευράς και λίγο θέσεις της Αγκυρας, αποδέχθηκε ότι πρέπει να είναι ομοσπονδία, διζωνική, δικοινοτική κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα που είναι σημαντικά για τη βάση των περαιτέρω συζητήσεων'', ανέφερε.
Ομως στη συγκεκριμένη συζήτηση του πολιτικού συστήματος, των ζητημάτων που έχουν σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, καταγράφονται θέσεις οι οποίες οδηγούν σε σκέψεις και υποψίες ότι θέλουν ένα κράμα ομοσπονδίας στο όνομα, και συνομοσπονδία στην πράξη.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην προσφορά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο πραξικόπημα που είχε ως αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή.

Παναγιώτης Κοντός
Ο Γραμματέας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, είπε πως ''ήρθαμε εδώ και νιώθουμε την καυτή ανάσα της κατοχής και των συνεπειών της''.
''Αυτό που θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι όλοι όχι μόνο οι παρόντες, αλλά κι όλοι οι Ελληνες, είμαστε κοντά σας. Και στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την προσπάθεια που κάνετε αφενός μεν να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος και αφετέρου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο λαό της Κύπρου να ζήσει ενωμένος, απαλλαγμένος από εξαρτήσεις και κατοχές και έτσι να έχει το δικαίωμα στην ευημερία που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι'', σημείωσε.
Με βάση τις αρχές τις ελευθερίας και της δικαιοσύνης, με βάση τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κατέληξε ο κ. Κοντός, εάν υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά μπορεί να υπάρξει λύση.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή δώρων.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.