29/3/09

Η Τουρκία προβληματίζεται για την στήριξη Ράσμουσεν στη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ

Οι μουσουλμανικές χώρες ζήτησαν από την Τουρκία να ασκήσει βέτο για το διορισμό του δανού πρωθυπουργού Αντερς φον Ράσμουσεν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Η θητεία του νυν γενικού γραμματέα, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, εκπνέει στις 31 Ιουλίου και ο διάδοχός του αναμένεται να ορισθεί στη διάρκεια της συνόδουκορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ράσμουσεν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε ότι ο τουρκικός λαός είναι δυσαρεστημένος από τη θέση που είχε πάρει ο δανός πρωθυπουργός το 2006, για την υπόθεση της δημοσίευσης σειράς σκίτσων με τον Προφήτη Μωάμεθ από εφημερίδα της Δανίας.
Ο Ράσμουσεν είχε τότε αρνηθεί να απολογηθεί για τα σκίτσα, γεγονός που προκάλεσε διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών της Δανίας σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Αρκετές δυτικές κυβερνήσεις είχαν τότε υπερασπιστεί τη δημοσίευση των σκίτσων, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.
"Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, είχε προκληθεί σοβαρότατη αντίδραση σε χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς και τώρα οι χώρες αυτές άρχισαν να μας τηλεφωνούν και να μας ζητούν να μην επιτρέψουμε τον διορισμό του", αποκάλυψε ο Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ευθέως ότι θα ασκήσει βέτο.
Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Δανία επέτρεψε σε ένα φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο να εκπέμπει από το έδαφός της.
Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε δηλώσει χθες από τις Βρυξέλλες, μετά από συνάντησή του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η χώρα του δεν θα προβάλει βέτο στο διορισμό του δανού πρωθυπουργού, παρά τις διαφορές των δύο πλευρών.
"Εμείς ως Τουρκία δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη θέση εναντίον του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη", είχε δηλώσει ο Γκιούλ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι το μέλλον της Συμμαχίας.
ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.