29/3/09

Αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ «ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθεται η αρχή της αμοιβαιότητας της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και Ελληνεςβουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του ΣτΕ, υιοθετώντας την έκθεση «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μη μουσουλμάνους της Τουρκίας και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη», αναφέρει ευθαρσώς ότι:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι να επικαλούνται την αρχή της "αμοιβαιότητας", που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ως δικαιολογία για να αρνούνται να εφαρμόζουν ορισμένα δικαιώματα».
Βάζοντας, μάλιστα, στο ίδιο «τσουβάλι» τις συμπεριφορές Ελλάδος και Τουρκίας στο θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στις δύο αυτές χώρες, η Επιτροπή, στη σχετική της έκθεση, που σύντομα θα έλθει για έγκριση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του ΣτΕ, τονίζει ότι:
* «Οι δύο χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες τους χωρίς διακρίσεις και χωρίς να κοιτάζουν το πώς το γειτονικό κράτος μεταχειρίζεται τους δικούς του πολίτες».
Η Επιτροπή καταλήγει με το ότι «η επαναλαμβανόμενη, από την Ελλάδα και την Τουρκία, επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας, με βάση τη συνθήκη του 1923, ως βάση για να αρνούνται να εφαρμόσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων που αναφέρονται μέσα σε αυτήν, είναι "αναχρονιστική" και μπορεί να απειλήσει την εθνική συνοχή της κάθε χώρας».
Καλεί, μάλιστα, τις δύο κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την «ελευθερία του εθνικού αυτο-προσανατολισμού και να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική των μειονοτήτων, της εκπαίδευσης και της θρησκείας».
sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2009

4 σχόλια:

  1. Σαββα,

    Ορμωμενος απο το ανωθεν αρθρο του Ν. Ρουσση στην Ελευθεροτυπια στις 28 του Μαρτη, και επειδη βισκομαι στο εξωτερικο για λιγες μερες, δεν ειδα να εκδοθη το ηλεκτρονικο φυλλο της εν λογω εφημεριδας για την 25 Μαρτιου 2009. Το ερωτημα μου ειναι αν η Ελευθεροτυπια τυπωσε φυλλο της στις 25 Μαρτιου 2009. Αν ναι, θαθελα να αναρτησεις (αν μπορεις βεβαια), ενα αντιγραφο της πρωτης σελιδας της Εφημεριδας αυτης για την 25η Μαρτιου 2009.

    Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενια
    Ενας Ταξιδιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως, πρέπει να αλλάξει η ηγεσία στο ΥΠΕΞ και στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για να αναλάβει τα ηνία κάποιος με σθένος και διορατικότητα!

    Αρκετά κράτησε η μικροπολιτική και διοικησαν οι "πολιτικάντες", δεν νομίζετε ;

    Να σταματήσει επιτέλους η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και να ενισχυθούν - πραγματικά - οι Ενοπλες Δυνάμεις !

    Διότι η δικαιολογία πως "μας εψήφισε ο λαός" και χειριζόμεθα τις υποθέσεις της Πατρίδος κατά το δοκούν δεν ισχύει πλέον !

    Οποιαδήποτε νέα "υποχώρηση - πανωλεθρία" θα είναι πλέον ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !

    ΖΗΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταξιδιώτη
    Νομίζω ότι δεν κυκλοφόρησε η Ελευθεροτυπία στις 25 Μαρτίου.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην γραψουν κανενα σχολιο για την Επετειο της Παλειγγενεσιας προτειμησαν ναναι κλειστοι.
    Η Ανθελληνικοτητα τους στο Ζενιθ.
    Αυτη ειναι η Ελευθεροτυπια για οσους την αγοραζουν.
    Αισχος Τεγοπουλε.
    Εχει ακνει κανενας παραπονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.