26/3/09

Στο στόχαστρο ο Αυστραλός ΥΠΑΜ

Στελέχη του στρατού --που ο Φιτζγκίμπον έχει κατηγορήσει αρκετές φορές για ανικανότητα-- διέρρευσαν πληροφορίες για τις σχέσεις του με την Χέλεν Λίου, μια επιχειρηματία η οποία έχει γεννηθεί στο Πεκίνο.
Ο στρατός της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες περί του ότι αξιωματικοί κατασκόπευαν τον υπουργό Άμυνας και διέρρευσανλεπτομέρειες όσον αφορά τις σχέσεις του με μια επιχειρηματία γεννημένη στην Κίνα για τον πλήξουν προσωπικά.
Ανώτατοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την έρευνα μετά την αποκάλυψη από εφημερίδες ότι η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού παρεισέφρησε ακόμη και στον υπολογιστή στο γραφείο του υπουργού Άμυνας Τζόελ Φιτζγκίμπον στο πλαίσιο μιας μυστικής έρευνάς της για την ιδιωτική του ζωή.
Στελέχη του στρατού --που ο Φιτζγκίμπον έχει κατηγορήσει αρκετές φορές για ανικανότητα-- διέρρευσαν πληροφορίες για τις σχέσεις του με την Χέλεν Λίου, μια επιχειρηματία η οποία έχει γεννηθεί στο Πεκίνο, με σκοπό να τον παρουσιάσουν ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας.
Η υπόθεση απέκτησε διαστάσεις μετά από μια σειρά σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στο Φιτζγκίμπον και στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, περιορίστηκε να δηλώσει ότι απλώς έχει ακούσει πως υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και δεν έχει μιλήσει με το Φιτζγκίμπον.
"Πληροφορούμαι περαιτέρω ότι η γραμματεία του υπουργείου Αμύνης διεξάγει πιο ενδελεχή έρευνα για το ζήτημα αυτό και θα περιμένω το πόρισμα της έρευνας", είπε στους δημοσιογράφους. "Η πληροφόρησή μου είναι πως η συγκεκριμένη είναι μια οικογενειακή σχέση που ο Φιτζγκίμπον έχει εδώ και κάπου 16 χρόνια", πρόσθεσε ο Ραντ.
"Υπήρχαν πάντοτε εντάσεις --ή υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό-- ανάμεσα στους υπουργούς Αμύνης και αξιωματούχους του υπουργείου Αμύνης. Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο σ' αυτό", είπε ακόμη.

Αντιπαράθεση με το στρατό
Ο Φιτζγκίμπον είχε επιχειρήσει να περικόψει τις σπατάλες στον αμυντικό προϋπολογισμό της Αυστραλίας, που ανέρχεται σε πολλά δις δολάρια, μετά τον διορισμό του στο θώκο στα τέλη του 2007. Τον περασμένο μήνα, επιτέθηκε με σφοδρότητα σε αξιωματικούς με αφορμή το ότι, εξ αιτίας σφαλμάτων, δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της SAS. Ακόμη, είχε κατηγορήσει σε αρκετές περιπτώσεις τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων ότι του παρέδιδαν "μασημένες" και "επεξεργασμένες" πληροφορίες για να συγκαλύψουν τα λάθη που διέπρατταν και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους υφισταμένους τους. Ο Γκρεγκ Κόμπετ, στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης ο οποίος έως πρόσφατα εργαζόταν υπό το Φιτζγκίμπον, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News "φαντάζομαι ότι θα είναι λιγάκι θυμωμένος".
Ο πατέρας του Φιτζγκίμπον, Έρικ, παλαίμαχος πολιτικός, χαρακτήρισε τις ενέργειες που φέρονται να έκαναν οι αξιωματικοί του στρατού "συκοφαντική επίθεση" με κίνητρο την "εκδίκηση" σε βάρος του γιου του. "Είναι γελοίο να υποστηρίζεται ότι υπήρχε κάτι κακό στις σχέσεις ανάμεσα στην οικογένεια Φιτζγκίμπον και την οικογένεια Λίου", πρόσθεσε.
"Ουδείς εξέφρασε μιλώντας σε εμένα οποιαδήποτε ανησυχία για τη σχέση αυτή κι αν κανείς ανησυχούσε γι' αυτήν, θα έπρεπε να έρθει κατ' ευθείαν σε εμένα και να εγείρει το θέμα", δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμύνης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ.
Η υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια σε μια ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας: η υπηρεσία επίβλεψης των ξένων επενδύσεων εξετάζει τις αιτήσεις από Κινεζικές επιχειρήσεις για την αγορά εγχώριων εταιριών. Πολλοί πολιτικοί ζητούν να εμποδιστούν οι αγορές αυτές.
Και ο ίδιος ο Ραντ, ειδικός σε θέματα Κίνας --ο πρωθυπουργός μιλά την διάλεκτο των μανδαρίνων--, δέχεται πυρά εξ αιτίας συναντήσεων του με Κινέζους αξιωματούχους.
SIMERINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.