26/3/09

Πτώση ελικοπτέρου στην Τουρκία. Αγνοείται ο ηγέτης εθνικιστικού-ακροδεξιού κόμματος.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), Μουχσίν Γιαζιτζίογλου (στη φωτογραφία), είναι ανάμεσα στους πέντε επιβάτες του ελικοπτέρου που κατέπεσε σε ορεινή περιοχή μεταξύ Καραμάνμαρας και Γιοζγάτης. Οι επιβάτες του ελικοπτέρου μέχρι στιγμής (16:39) αγνοούνται, ενώ στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν 11 ελικόπτερα και 3.000 στρατιώτες και διασώστες.
Ο Mουχσίν Γιαζιτζίογλου ανήκει στη "θρυλική" γεννιά των Γκρίζων Λύκων της δεκαετίας του 1970, που συμμετείχαν σε δολοφονίες αριστερών φοιτητών. O Γιαζιτζίογλου διετέλεσε υπαρχηγός και αρχηγός της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları Genel Başkanı) και ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Γκρίζων Λύκων (Ülkücü Gençlik Derneği).
Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Εβρέν (12 Σεπτεμβρίου 1980) συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές επί 7,5 χρόνια, χωρίς να του επιδικαστεί κάποια ποινή.
Ο Γιαζιτζίογλου ενεργοποιήθηκε στο Κόμμα Εθνικιστικού Μετώπου (MÇP) του Αρπασλάν Τουρκές, από το οποίο αποχώρησε το 1993, για να ιδρύσει το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (Büyük Birlik Partisi, BBP) του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.
Στις εκλογές του 2007 κατάφερε να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, θέτοντας υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στο νομό Σεβάστειας.
Πρόσφατα, το όνομά του και η οργάνωση νεολαίας του κόμματός του αναμείχθηκε στη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ.
Ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πτώση του ελικοπτέρου, πιθανή απώλεια του Γιαζιτζίογλου βγάζει από τη μέση έναν πολύ σημαντικό δράστη-μάρτυρα των δολοφονικών ενεργειών που ενορχήστρωνε τόσα χρόνια το τουρκικό βαθύ κράτος.
Να σημειωθεί ο εκ των αρχηγών των παραστρατιωτικών-παρακρατικών μηχανισμών του τουρκικού κράτους, Αμπντουλλάχ Τσατλί, που σκοτώθηκε στο περιβόητο ατύχημα του Σουσουρλούκ, ήταν φίλος και συνεργάτης του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, τη δεκαετία του 1970, στην οργάνωση των Γκρίζων Λύκων.



1 σχόλιο:

  1. ... Το ελικόπτερο συνετρίβη την Τετάρτη εν μέσω κακοκαιρίας στα χιονισμένα βουνά της κεντρικής Τουρκίας, συγκεκριμένα κοντά στην επαρχία Σίβας, την εκλογική βάση του αρχηγού της υπερεθνικιστικής Μεγάλης Ενότητας (BBP).

    Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την Πέμπτη την ηχογραφημένη τηλεφωνική κλήση ενός τραυματισμένου δημοσιογράφου προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο οποίος δηλώνει ότι πιθανότατα είναι ο μοναδικός επιζών την συντριβής.

    Ο δημοσιογράφος Ισμαήλ Γκουνές ακούγεται να εκλιπαρεί για βοήθεια, λέγοντας ότι κρυώνει και ότι οι υπόλοιποι συνεπιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι μάλλον νεκροί. Η κλήση με το κινητό του δημοσιογράφου φέρεται να έγινε αμέσως μετά τη συντριβή.

    Παράπλευρες απώλειες του εκδημοκρατισμού κατά το Αμερικανικό Πρότυπο του πολιτικού συστήματος της Τουρκικής Κοινωνίας και της εγκατάλειψης του βαθέου κρατους αφού εξετέλεσε την αποστολή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.