26/3/09

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά την Ελλάδα και την 25η Μαρτίου

Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Γιώργος Μπίστης, Oυάσιγκτον, 26-03-2009
H τελετή για την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο
Ο Πρόεδρος Barack Obama κήρυξε την 25η Μαρτίου ημέρα εθνικού εορτασμού της Ελληνικής ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κι επέδωσε αντίγραφο της διακήρυξης στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο κατά την διάρκεια επίσημης τελετής στον ΛευκόΟίκο.
Στην τελετή του Λευκού για τον εορτασμό της 188ης επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας και ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς. Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joseph Biden υποδέχτηκε με θέρμη όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.Τα λόγια του έκαναν τους πάντες να νοιώθουνε ευπρόσδεκτοι.

Τζο Μπάιντεν
Όπως είπε: «Είμαι επίτιμος Έλληνας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα. Χαίρομαι που γιορτάζουμε μαζί μια τόσο σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και για την Αμερική. Όταν λέω ότι είμαι Έλληνας κάθε μέρα δεν είναι απλώς γιατί πρωτοεκλέχθηκα στο Κογκρέσο με την βοήθεια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά είναι επειδή η Ελλάδα και η Αμερική έχουνε κοινές αξίες, κοινούς στόχους, και κοινή φιλοσοφία, αντλημένη από την κλασσική εποχή».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην δική του προσφώνηση, αφού εξήρε την σπουδαιότητα της 25ης Μαρτίου 1821, ζήτησε από την κυβέρνηση Obama να βοηθήσει για να δοθεί τέλος «σε χρόνιες αδικίες που σχετίζονται με την θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη, τον δημοκρατικό νόμο και την επιδίωξη της ευδαιμονίας».Ο Σεβασμιότατος πρόσθεσε: «Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα εξής τρία θέματα. Πρώτον, την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως …δεύτερον, το γνωστό πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρίτον την υπόθεση του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε βέβαιοι κύριε Πρόεδρε ότι θα ακολουθήσετε το υπέροχο παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα μπορέσετε να λύσετε τον Γόρδιο Δεσμό των άλυτων τούτων προβλημάτων για να ενισχύσετε την ειρήνη και την συμφιλίωση μεταξύ των λαών που τα προβλήματα αυτά αγγίζουν».
O Πρόεδρος Obama παίνεψε στους προσκεκλημένους του τον Ελληνισμό του Σικάγου, τον οποίον ξέρει καλά μια και εκεί πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του. Κατά την έκφρασή του: «Στο Σικάγο έχουμε μια λαμπρή Ελληνοαμερικανική κοινότητα, αναπτυγμένη γύρω από την λεγόμενη Ελληνική Συνοικία της πόλης. Κάθε χρόνο κάνει παρέλαση για την 25η Μαρτίου και αυτή την στιγμή μπορεί να κυκλοφορούν στους δρόμους της παιδιά που να δείχνουν περηφάνια για την Ελληνική καταγωγή τους, φορώντας παραδοσιακή στολή (τσολιά) με φουστανέλα».
O Πρόεδρος Barack Obama έκανε κατόπιν έναν παραλληλισμό ανάμεσα στους αγώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδα και των ΗΠΑ. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι αγωνιστές της Αμερικανικής επανάστασης αποζητούσαν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης αλλά χρησιμοποίησαν ένα αρχαίο πρότυπο. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι αγωνιστές όπως ο Jefferson, ο Madison, ο Adams και ο Hamilton ήτανε μελετητές της Ελληνικής ιστορίας και φιλοσοφίας. Ο Jefferson, συντάκτης της διακήρυξης της ανεξαρτησίας μας, λέγεται ότι όταν ήταν παιδί προτιμούσε να διαβάζει βιβλία αρχαίων Ελλήνων αντί να παίζει. Στις δύσκολες μέρες της Αμερικανικής επανάστασης, όταν οι φίλοι ήτανε λίγοι και οι νίκες ακόμα λιγότερες, οι ηγέτες της βρίσκανε συμμάχους σε αρχαία κείμενα κι αντλούσανε ιδέες κι έμπνευση από την Ελλάδα. Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 άντλησαν κι εκείνοι δύναμη και υποστήριξη από την Αμερική, όπως είπε και ο σεβασμιότατος».
Στην τελετή του Λευκοί Οίκου παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου Ανδρέας Κακουρής, Ελληνικής καταγωγής μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου όπως οι βουλευτές John Sarbanes, Zackary Space και Gus Bilirakis καθώς και οι ηγέτες όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ.
Μετά την τελετή στον Λευκό Οίκο ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς παρέθεσε δεξίωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας θα συνεχιστούν την άλλη εβδομάδα στο Κογκρέσο και θα αποκορυφωθούν με παρελάσεις σε διάφορες μεγαλουπόλεις από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
http://www.voanews.com/greek/2009-03-26-voa7.cfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.