27/2/09

Ο Ερντογάν, σύνδεσμος Ουάσιγκτον - Τεχεράνης



Το ρόλο του διαμεσολαβητή για την αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν φιλοδοξεί να παίξει η Άγκυρα.

Όπως τόνισε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η Τεχεράνη είχε ζητήσει από την τουρκική πολιτική ηγεσία να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, από την περίοδο που στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

Στην G20
Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως προτίθεται να θέσει το θέμα και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20, τον Απρίλιο στο Λονδίνο.

«Το Ιράν θέλει από την Τουρκία να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Εάν το θέλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και μας το ζητήσουν, τότε είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον καίριο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή αναγνώρισε και ο Τζορτζ Μίτσελ, ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το Μεσανατολικό, ο οποίος έφτασε χθες στην Άγκυρα για διήμερη επίσκεψη.

Θέση-κλειδί
«Ειδικά τώρα τελευταία, η Τουρκία κατέχει θέση-κλειδί στη Μέση Ανατολή. Αφενός, παίζει ένα χρήσιμο ρόλο στο Ιράκ και αφετέρου, είναι πρωτοπόρος στη Συρία, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Υποστηρίζουμε τους ρόλους αυτούς και επιθυμούμε τον συντονισμό τους», είπε ο Μίτσελ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη της προσπάθειας για τη γεφύρωση του χάσματος που είχε ανοίξει ανάμεσα στις δύο συμμάχους η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και οι εξελίξεις στο Κουρδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.