23/2/09

Επίσκεψη Ελένης Θεοχάρους στον Κορμακίτη


Προγραμματισμένη επίσκεψη στον Κορμακίτη πραγματοποίησε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, επαρχίας Λεμεσού, Δρ Ελένη Θεοχάρους συνοδευόμενη από τον επίτροπο μειονοτήτων του ΔΗΣΥ, κ. Φραγκίσκο Φράγκου, σήμερα Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009.
Η έντιμη βουλευτής κατέφθασε γύρω στις 8:30 π.μ. και αφού παρέστη στην θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου συνοδεύτηκε από τον κ. Μάριο Αραούζο, κομματικό στέλεχος ΔΗΣΥ Μαρωνιτών, στο καφενείο και σύλλογο του χωριού.
Εκεί έτυχε θερμής υποδοχής και της προσφέρθηκαν αντί δέσμης ανθέων, δέσμη από αγρέλια του Κορματζίτη.
Αφού έτυχε σύντομης προσφώνησης και καλωσορίσματος από τον κ. Φράγκου και Αραούζο, η δρ Ελένη Θεοχάρους φανερά συγκινημένη και με μάτια βουρκωμένα ευχαρίστησε τους παρόντες εγκλωβισμένους για...το καλωσόρισμα και τους χαρακτήρισε ήρωες του Ελληνισμού, διότι αγωνίζοντε και κρατάνε τον Ελληνισμό ζωντανό στα πάτρια τους εδάφη. Με τον όρο Έλληνες, η δρ Ελένη Θεοχάρους εξήγησε ότι εννοεί μια πιο διευρυμένη έννοια του όρου, δηλαδή αυτούς που ενστερνίζοντε τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά που διακηρύττει και προβάλλει η ελληνικός πολιτισμός παγκόσμια και διαχρονικά δια τους αιώνες. Εισηγήθηκε δε, ότι θα προτείνει όπως βραβευτεί ο Κορμακίτης και οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι του, με το Βραβείο Πολιτισμού, διότι το αξίζουν με τις θυσίες και τους αγώνες του 35 ολόκληρα χρόνια, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι περήφανη για αυτό τον τόπο, διότι και ο πατέρας της κατάγεται από την Όρκα. Πολιτισμό προσφέρουν όλοι, ανέφερε, και οι μειονότητες ακόμη περισσότερο. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε και έχει ο ΔΗΣΥ με την Μαρωνιτική κοινότητα και την ιδιαίτερη αγάπη του προέδρου Κληρίδη μαζί με τους χαιρετισμούς του. Στην συνεχεία έδωσε τον λόγο στους εγκλωβισμένους για να παρουσιάσουν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν και ταλανίζουν.
Οι εγκλωβισμένοι αναφέρθηκαν στα θέματα της διαδικασίας επιδιόρθωσης των κατοικιών, την αργοπορία και την άνιση επιχορήγηση, στα κίνητρα επανεγκατάστασης συνταξιούχων και μη στα κατεχόμενα, που θα έπρεπε το κράτος να είναι πρωτοπόρος και να στηρίζει, στην επιχορήγηση για γεωργοκτηνοτροφία από την κυβέρνηση, στην επιδιόρθωση της υποδομής του χωριού (πλατεία κτλ), στην δημιουργία μουσείου εκκλησιαστικής τέχνης, στην δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, στην δημιουργία κέντρου αναζωογόνησης, στην προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην παράκληση των εγκλωβισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δημιουργία κέντρου αναζωογόνησης, λόγω αρκετών αιφνίδιων θανάτων στο χωρίο και απώλεια πολυτίμων ζωών. Λόγω και της επαγγελματικής αλλά και της κοινωνικής και ανθρώπινης της ευαισθησίας, η δρ Ελένη Θεοχάρους, υποσχέθηκε την παροχή εξοπλισμού (απινιδωτή και άλλου εξοπλισμού και αναλωσίμων) για την δημιουργία Κέντρου αναζωογόνησης, εφόσον υπάρχουν άτομα διαθέσιμα να εκπαιδευτούν στις τεχνικές της βασικής αναζωογόνησης, εγκλωβισμένοι και επισκέπτες. Σκοπός, η πρόληψη αιφνίδιων θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια μέσω της χορήγηση βασικής ανάνηψης σε άτομα που χρήζουν άμεσης ανάγκης για διάσωση ζωών. Λόγω και της μεγάλης μέσης ηλικίας των εγκλωβισμένων στον Κορμακίτη, αυτή η προτεραιότητα κρίνετε άκρως απαραίτητη.
Η κ. Θεοχάρους απαντώντας στα πολλαπλά ερωτήματα των εγκλωβισμένων ανάφερε ότι θα προβεί σε όλες τις ορθές ενέργειες για απόδοση δικαιοσύνης και επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων και ότι θα μεριμνήσει άμεσα για ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια για επιδιόρθωση της πλατείας του χωριού, για την δημιουργία μουσείου για συντήρηση και φύλαξη εικόνων και άλλων θρησκευτικών κειμηλίων στην εκκλησία καθώς και για τις διάφορες ανισότητες και δυσμενή αντιμετώπιση των εγκλωβισμένων.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η συνάντηση της κας Θεοχάρους με ασθενείς της. Η γνωστή για την προσφορά της στο ευρύ κοινό στον τομέα της Παιδοχειρουργικής διακατέχεται από ανθρωπισμό και αγάπη για τον ανθρώπινο πόνο και το έχει αποδείξει έμπρακτα με την επαγγελματική της καριέρα και τις δράσεις της μέσω των Ιατρών του κόσμου. Πρόσφατη και η προσπάθεια της για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικών αναλώσιμων και εξοπλισμού στον δεινοπαθή άμαχο πληθυσμό και παιδιά στην Λωρίδα της Γάζας, στην πρόσφατη ανάφλεξη και σύρραξη στην εν λόγω περιοχή.
Εν τέλει η δρ Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε την πρόθεση της να υποβάλει υποψιοφιότητας για τις επόμενες ευρωεκλογές: άρωμα γυναίκας στις ευρωεκλογές. Επιθυμία της, όπως ανάφερε, να προσφέρει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και γίγνεσθαι διότι το θέλει και διότι μπορεί, για να διεκδικήσει τα δίκαια του Κυπριακού Λαού στην ολότητα του.
Στην συνεχεία ακολούθησε περιδιάβαση στα στενά του Κορμακίτη, ανάμεσα στα μισογκρεμισμένα αλλά και τα επιδιορθωμένα σπίτια του χωριού με επισκέψεις σε μερικούς εγκλωβισμένους. Δεν έλειψε και η επίσκεψη στις Φραγκισκανές καλογριές του Κορμακίτη, όπου η Αδελφή Πάολα εξέπληξε με τα υπέροχα πουρέκια και κατημέρκα της.
Η βροχή άρχισε να πέφτει σιγά και μετά πιο δυνατά και η Ιατρός του Κόσμου αλλά και της Κύπρου αναχώρησε με κατεύθυνση την Όρκα, το χωριό του πατέρα της: απότιση φόρου τιμής αλλά και χρέος προς τον γεννήτορα.
Η ταξίδι ολοκληρώθηκε με την επιστροφή της στις Ελευθερές περιοχές.

Πηγή: karpasha.com - ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.