21/2/09

Κινητοποίηση κατά «Ηγεμόνα»

Από την Αθήνα, ώστε να μη λάβουν μέρος τρίτες χώρες στην τουρκική άσκηση
Της Δωρας Aντωνιου
Ως ιδιαίτερα λεπτή διαπραγμάτευση χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τις συνεχιζόμενες επαφές, προκειμένου να περιορισθεί η συμμετοχή τρίτων χωρών στην άσκηση «Ηγεμών», που θα πραγματοποιήσει στο Αιγαίο η Τουρκία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «καταρχήν θετική» αντίδραση στις ελληνικές θέσεις, προσθέτουν όμως ότι πρόκειται για διπλωματική μάχη, η οποία άρχισε πριν από...τρεις εβδομάδες και θα εξελίσσεται κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Και τούτο, καθώς η Αγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξασφαλίσει διεθνή συμμετοχή, την οποία, προφανώς, σκοπεύει να αξιοποιήσει ως έμμεση νομιμοποίηση των πάγιων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς, η διπλωματική προσέγγιση γίνεται σε διμερές επίπεδο προς τις τέσσερις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση η Αγκυρα: Τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Οπως επισημαίνεται, η πρόσκληση δεν απευθύνθηκε στο πλαίσιο κάποιου διεθνούς οργανισμού -για παράδειγμα του ΝΑΤΟ- αλλά σε κάθε χώρα ξεχωριστά και, ως εκ τούτου, σε αντίστοιχο επίπεδο γίνεται η προσπάθεια αποτροπής της συμμετοχής.
Η ενημέρωση που κάνει προς τις τέσσερις χώρες η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει, πέρα από τη διατύπωση των ελληνικών θέσεων, παράθεση των τουρκικών προκλήσεων και των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Αγκυρα, προκειμένου να επιτύχει παγίωση των διεκδικήσεών της. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, και στο παρελθόν από τουρκικής πλευράς έγιναν αντίστοιχες προσπάθειες νομιμοποίησης μέσω τρίτων των διεκδικήσεών της, ωστόσο αποτράπηκαν έπειτα από έγκαιρη ελληνική αντίδραση. Προσθέτουν ότι στόχος δεν είναι να μη λάβουν μέρος στην άσκηση οι τέσσερις χώρες, αλλά να μη συμμετέχουν σε τμήματα της άσκησης, τα οποία θα θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι για την Τουρκία, το να επιτύχει στη συγκεκριμένη άσκηση να έχει τη συμμετοχή δυνάμεων τρίτων χωρών στα «επίμαχα» για την Ελλάδα τμήματά της, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Αγκυρα επιζητά μια κίνηση – απάντηση στην επιτυχία της Αθήνας να πραγματοποιηθεί, τελικά, έπειτα από δύο αναβολές, η άσκηση «Τολμηρός Τοξότης», με νατοϊκή συμμετοχή και τον Αγιο Ευστράτιο να συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή διεξαγωγής της.
KATHIMERINI

7 σχόλια:

  1. Φωνάξτε τον Πούτιν να κάνει μια άσκηση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και αφήστε τα παρακάλια στα Αγγλοαμερικανάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "σε κάθε χώρα ξεχωριστά"

    Σαν τους λύκους απέναντι στα πρόβατα.
    Και γιατί δε φωνάζουμε το ποιμένα και τους πιστούς φύλακες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι το γιατί εμείς δεν στήνουμε ασκήσεις σε μηνιαία βάση στο Αιγαίο, μπροστά στα μούτρα των μεμετιών ? Φέρε Γαλλία, φέρε Γερμανία, φέρε Ιταλία και Ισπανία και μία εβδομάδα τον μήνα ασταμάτητες πτήσεις και διελεύσεις πλοίων... Βάλε όλους αυτούς να πετάξουν και κανένα scramble μαζί μας, να δουν τι χαβαλέ έχει να ρίχνεις καρπαζιές στους πιθήκους και να δεις που μετά θα το ζητάνε από μόνοι τους ... Τόσο δύσκολο είναι ?

    Στεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους.

    Το να εκφέρω άποψη στον αν τελικά θα έρθουν ή όχι οι χώρες που οι Τούρκοι κάλεσαν, ίσως είναι παρακινδυνευμένο. Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να έρθουν και να πάρουν μέρος στην άσκηση σε επιλεκτικά σημεία που να μην προκαλούν εμάς. Το δεύτερο σενάριο πιθανόν η Ελληνική κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι στα "πυρά" της αντιπολίτευσης αν και εφόσον έρθουν τελικά στην άσκηση οι χώρες αυτές.

    Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ένας πραγματικός "παίκτης" στην ευρύτερη περιοχή. Προσωπικά πιστεύω πως από μόνη της αναβάθμισε το ρόλο της σε χώρα "ηγέτη" με όχι κακές συνέπειες για αυτήν προς το παρόν.

    Ενώ οι Ρώσοι αποφάσισαν να έρθουν στο Αιγαίο και να περάσουν το δικό τους μήνυμα, αμέσως μετά έκαναν άσκηση και με τους Τούρκους, ενώ άξιες αναφοράς είναι και οι δηλώσεις Ρώσων και Τούρκων όσον αφορά τα αποτελέσματα της οικονομικής και όχι μόνο συνεργασία τους.

    Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός
    "πλησίασε" τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τελικά οι Τούρκοι συνεχίζουν να δείχνουν πως είναι πιο κοντά τους.

    Ενώ επήλθε μία ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ λόγω των δηλώσεων Ερντογάν, σήμερα παρατηρούμε πως κάποιοι και από τις δύο χώρες "κλείνουν" το θέμα με συνέπεια να μην δείχνει να συνεχίζεται.

    Την ίδια ώρα η Ελληνική κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις δημοσκοπήσεις, τα οικονομικά προβλήματα, και τη τρομοκρατία, υποβαθμίζει τη Τουρκική προκλητικότητα, προσπαθώντας να μας πει πως απλά δεν τρέχει τίποτα.

    Για το θέμα με τα Σκόπια δεν θα αναφερθώ καν. Για να καταλήξω θεωρώ πως η χώρα μας τη δεδομένη στιγμή είναι έξω από όλα τα γεγονότα, δεν παίρνει θέσεις και δεν χειρίζεται σωστά τις καταστάσεις.

    Από την άλλη θα μπορούσε να υπάρχει και ένα ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο. Αυτό που λέει πως θα μπορούσε η χώρα μας να ήταν "δραστήρια", όπως είναι οι Τούρκοι τη δεδομένη στιγμή, στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, αλλά να ΕΚΑΝΕ το λάθος που μπορεί να είχε αποβεί μοιραίο. Ή έχεις σαν χώρα ηγέτες που "παίζουν" δυνατά στο παιχνίδι, ή όχι και κάθεσαι απέξω περιμένοντας το ΛΑΘΟΣ των άλλων "παικτών" που ίσως συγκυριακά σου βγει σε καλό.

    Συμπέρασμα. Το να βοηθήσουμε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τον εαυτό μας είναι αδύνατον λόγω της ανυπαρξίας ηγετών. Το να βγούμε όμως κερδισμένοι από το επικίνδυνο παιχνίδι που ήδη παίζεται, είναι πιθανόν, μιας και μπορεί οι ΗΓΕΤΕΣ των άλλων κρατών να κάνουν ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΘΗ...

    Είναι αυτό που λένε. Αυτός που μιλάει ελάχιστα οι πιθανότητες να πει βλακείες είναι λιγοστές σε σχέση με αυτόν που μιλάει πολύ.
    Το ονειρικό σενάριο θα ήταν να έχουμε έναν ηγέτη που να μιλούσε πολύ χωρίς όμως να λέει...βλακείες.

    Loukas
    www.nationalpride.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βεζυροπούλ Μπακογιάν Χανούμ, έχεις από τούδε έτοιμο τον λόγο που θα εκφωνήσεις μόλις μας πάρουν το μισό Αιγαίο; Έχει επιλεγεί η λογική του μισογεμάτου ποτηριού, ή έχεις σκεφτεί ακόμα κάτι πιο πονηρό και πατριωτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τι κερδίσαμε τόσα χρόνια με το "υποστηρίζωμεν"; Δείτε το όμως κι αλλοιώς. Με τα "υποστηρίζωμεν" δώσαμε μόνο το μισό Αιγαίο, το άλλο μισό δεν το δώσαμε...το δώσαμε; Όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.